Σε περίπτωση που επιθυμείτε να ταξιδέψετε με τη μοτοσικλέτα σας στο εξωτερικό, πρέπει πρώτα να φροντίσετε πολλές λεπτομέρειες που ανήκουν είτε στον τυπικό είτε στον ουσιαστικό τομέα. Φροντίστε, λοιπόν…
• Να προμηθευτείτε το «Ευρωπαϊκό δίπλωμα οδήγησης» για χώρες εκτός της Ε.Ε. (στην Ε.Ε. ισχύει το ελληνικό).
• Να αποκτήσετε τη λεγόμενη πράσινη κάρτα από την ασφαλιστική σας εταιρεία, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι καλύπτεστε και εκτός των συνόρων της χώρας.
• Να προμηθευτείτε λεπτομερείς και ενημερωμένους χάρτες για κάθε σημείο της διαδρομής.
• Να προχωρήσετε σε τεχνικό έλεγχο ή, αν τα χιλιόμετρα το απαιτούν, σε service της μοτοσικλέτας σας.
• Να προμηθευτείτε ένα κιτ επιδιόρθωσης ελαστικών.
• Να μάθετε από την αντιπροσωπεία, απ’ όπου πήρατε τη μοτοσικλέτα σας, με ποια συνεργεία συνεργάζεται στο εξωτερικό.
• Να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τον τόπο που θα επισκεφθείτε. Δυο εξαιρετικές προτάσεις στο internet είναι το Google Maps και το site της Michelin.
Επίσης, για τη διάρκεια του ταξιδιού σας, καλό είναι να έχετε υπόψη σας ότι, ανάλογα με τη χώρα, οι κανόνες και οι ποινές του Κ.Ο.Κ. μπορεί να διαφέρουν. Για αυτό το λόγο, θα πρέπει να έχετε το νου σας και σε αυτά:
-Προσπάθησε να πληροφορηθείς τις ιδιαιτερότητες του τοπικού Κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Μπορεί να την πατήσεις από κάτι απλό.
-Τήρησε όσο το δυνατόν…ευλαβικότερα τα όρια ταχύτητας. Σε χώρες όπως η Ελβετία, φιλοξενούνται πάρα πολλοί μοτοσικλετιστές κάθε χρόνο. Οι τοπικές αρχές όμως είναι άτεγκτες στην εφαρμογή των ορίων στους δρόμους και κάνουν συχνούς ελέγχους.
-Μην αγνοήσεις τις «φλασιές» που θα δεις από την άκρη του δρόμου. Πολλοί φίλοι που ταξίδεψαν πρόσφατα στο εξωτερικό, κλήθηκαν μετά από λίγο καιρό να πληρώσουν κλήσεις, που έστειλε πακέτο η γερμανική Τροχαία! Από του χρόνου λέγεται ότι το εν λόγω σύστημα της συνεργασίας των ευρωπαϊκών αρχών σ’ αυτό το θέμα, θα μπει και επίσημα σε εφαρμογή.
-Αν πέσεις σε μπλόκο, μπορεί να κληθείς να πληρώσεις επιτόπου την κλήση, και μάλιστα με έκπτωση σε περίπτωση που ανταποκριθείς και δεν κάνεις το δύσκολο (μας συνέβη στην Ισπανία…)
-Προσοχή χρειάζεται και στο πού παρκάρεις τη μοτοσικλέτα σου. Βλέπεις, στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, υπάρχουν μπόλικες θέσεις για να την παρκάρεις και να την κλειδώσεις με ασφάλεια (κάθετες μπάρες στον δρόμο). Γι’ αυτό δε βλέπουν με καλό μάτι οι Ευρωπαίοι αστυνομικοί την συνήθειά μας να τις αφήνουμε στο πεζοδρόμιο.
Σε γενικές γραμμές, ταξιδεύοντας σε μια χώρα μακριά από τη δική σας, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για κάθε απρόοπτο και να φροντίζετε για κάθε ιδιαιτερότητα της διαδρομής, είτε αυτή αφορά τις καιρικές συνθήκες και το δρόμο είτε τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τους νόμους.
Πηγή: mototriti.gr