Το Jeep Renegade είναι ένα από τα αυτοκινητιστικά φετίχ της δεκαετίας του ’70, όταν κάθε καθώς πρέπει νέος ή νεάζων θα έπρεπε να έχει περάσει έστω λίγους μήνες σαν ιδιοκτήτης ή -έστω- οδηγός του επιβλητικού Jeep με το μεγάλο καμπύλο καπό, την υφασμάτινη οροφή και τον βενζινοβόρο κινητήρα. Παρά την τσουχτερή τιμή του και την ακόμα πιο τσουχτερή κατανάλωση, ο απόγονος του στρατιωτικού Willys MB & του CJ-7, αλλά και πρόγονος του «soft» Wrangler, γνώρισε μεγάλες στιγμές εμπορικής δόξας κυρίως από το 1975 έως το 1985.
Μάλιστα υπήρχε και ένα –ας πούμε ανέκδοτο- της εποχής, που έρχεται πάλι στην επικαιρότητα σήμερα λόγω διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τα τέσσερα «R», που έπρεπε να χαρακτηρίζουν ένα καθώς πρέπει νεολαίο του ΚΚΕ Εσωτερικού (πρόδρομο κόμμα του ΣΥΡIZA): Ρήγας (η οργάνωση της νεολαίας), Ray Ban, Rolex & Renegade.
Το σίγουρο είναι πάντως πως τα χρόνια πέρασαν, οι εποχές άλλαξαν, οι ευρωπαίοι καταναλωτές πείστηκαν πως τα αμερικάνικής φιλοσοφίας αυτοκίνητα δεν ταιριάζουν στη γηραιά ήπειρο και το Renegade ξεχάστηκε, καθώς το Wrangler που κάποια στιγμή το αντικατέστησε δεν κατάφερε να γίνει σύμβολο δύναμης και ανεξαρτησίας.
Χρειάστηκε να έρθει η Fiat και η συνεργασία της με την Chrysler (περί εξαγοράς πρόκειται), για να αναστηθεί το θρυλικό όνομα, μόνο στους τύπους όμως, τουλάχιστον στο επίπεδο των μηχανικών μερών, καθώς το Renegade της δοκιμής μας έχει σχεδιαστεί στις ΗΠΑ, βασίζεται στο πάτωμα του Fiat 500L και κατασκευάζεται στην Ιταλία.
Πρόκειται για την πρώτη εμπλοκή της Jeep στην κατηγορία των μικρών SUV που με την ονοματοδοσία θέλει να δείξει πως παραμένουν τα γονίδια των προγόνων μοντέλων, τουλάχιστον στις εκτός δρόμου ικανότητες.
Με μήκος μόνο 4,255μ., παράγεται (αποκλειστικά) στο εργοστάσιο του Μέλφι της Ιταλίας μαζί με τα συγγενή Fiat, είναι το μικρότερο της γκάμας Jeep και φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί μοντέλα όπως το Countryman, Juke, Captur, Yeti, κ.ά.
Σχεδιαστικά η πέραν του Ατλαντικού φιλοσοφία των σχεδιαστών του δεν αμφισβητείται στο παραμικρό.
Η χαρακτηριστική μάσκα με τις επτά γρίλιες, που πλαισιώνεται από τα στρογγυλά φωτιστικά σώματα, αποτελεί σήμα κατατεθέν της Jeep, άμεσα συνδεδεμένο με 73 χρόνια ιστορίας, διακρίνεται για το τετραγωνισμένο του αμάξωμα, τους επίσης τετραγωνισμένους θόλους και τους πολύ κοντούς προβόλους εμπρός/πίσω, δείγμα της προσπάθειας για βελτίωση των εκτός δρόμου επιδόσεων.
Οι επηρεασμένοι από το Wrangler σχεδιαστές προχώρησαν στο κόψιμo των θυρών στο ύψος των παραθύρων, ενώ, σχεδίασαν μια αποσπώμενη -χειροκίνητα ή ηλεκτρικά- οροφή από πολυουρεθάνη και υαλονήματα, τα δύο πάνελ της οποίας, φέρουν το χαρακτηριστικό «Χ» (υπάρχει και στα πίσω φώτα) που είχαν τα κάνιστρα καυσίμου ήδη από το πρώτο Willys.
Το σύνολο είναι αμφιβόλου αεροδυναμικής και υποκειμενικής αισθητικής, όμως δεν παύει να έχει άμεση αναγνωρισιμότητα, επιβλητική προσωπικότητα και συναισθηματική αξία.
Στο εσωτερικό, επισημαίνουμε άμεσα την καλή ποιότητα των υλικών και την άψογη συναρμολόγηση που δείχνει να αντέχει στο χρόνο και τις κακουχίες. Οδηγώντας δυο εκδόσεις, η μία με κίνηση μπροστά και κινητήρα 1,6 MultiJet και η άλλη με τετρακίνηση και 2λιτρο κινητήρα MultiJet ΙΙ, σε εκδόσεις Limited & Trailhawk, είναι σαφές πως ενθουσιαστήκαμε από την πληρότητα της δεύτερης έκδοσης, αλλά σε κάθε περίπτωση η μοντέρνα σχεδίαση, οι διαθέσιμοι χώροι και η σωστή εργονομία (εξαίρεση εδώ οι μικροσκοπικοί διακόπτες για την αυξομείωση του ήχου, που, όντας πίσω από το τιμόνι, σε αναγκάζουν να τους ψάχνεις) κερδίζουν τον όποιον χρήστη ευκαιριακό ή μη. Στην περίπτωσή μας πάντως, αισθανθήκαμε όπως σε λίγα αυτοκίνητα (π.χ. Mini, Fiat 500), να μας φτιάχνει η διάθεση ανεξαρτήτως κούρασης, ώρας, ημέρας ή σκοπού μετακίνησης.
Επιπλέον, εμπρός από τον συνοδηγό, στο ταμπλό, υπάρχει μία χειρολαβή, στοιχείο που θα εκτιμηθεί στις εκτός δρόμου διαδρομές, ενώ οι πολλές θήκες για μικροαντικείμενα και η τετραγωνισμένη καμπίνα δίνουν αέρα άνεσης στους επιβάτες. Εν δυνάμει μειονέκτημα μπορεί να αποδειχθεί η χωρητικότητα 351 λίτρων του χώρου αποσκευών (όπως και στο Fiat 500X), αφού το Renegade προδιαθέτει και μπορεί για μεγάλα ταξίδια με πολλές παράλληλες δραστηριότητες. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει οκτώ αερόσακους, ηλ. χειρόφρενο, σύστημα πολυμέσων Uconnect με οθόνη αφής 5 ιντσών, άγκιστρα πρόσδεσης στο χώρο αποσκευών, ηλ. ρυθμιζόμενους εξωτερικούς καθρέφτες,αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω, cruise control, προβολείς ομίχλης, ράγες οροφής κ.ά.
Στον τομέα των μηχανικών μερών τώρα η δικήνητη έκδοση με τον Multizet κινητήρα 1,6 λίτρων με 120 ίππους/ 3.750 σ.α.λ. και 32,6 χλγμ. ροπής από τις 1.750 σ.α.λ., σε συνδυασμό με το 6άρι μηχανικό κιβώτιο, δείχνει να τα καταφέρνει πολύ καλά, με τα 1465 κιλά βάρους του αμαξώματος, επιταχύνοντας το από 0-100 σε 10,2’’ και φθάνοντας τελική 176 χλμ/ώρα.
Το σύνολο με τον ηλεκτρονικά ελεγχόμενο στροβιλοσυμπιεστή, την παγίδα σωματιδίων (DPF) και τη λειτουργία ανακύκλωσης καυσίμων πληροί τις προδιαγραφές Euro 5+ και πετυχαίνει λογική κατανάλωση που στη δοκιμή μας κυμάνθηκε από 7,1 έως 7,5 λίτρα/100 χλμ.), ενώ μας εντυπωσίασε η ελαστικότητά του από τις πολύ χαμηλές στροφές.
Στη συνέχεια βρεθήκαμε στην απόλυτο Renegade της εποχής μας με τον 2λιτρο Multijet II πετρελαιοκίνητο κινητήρα των 170 ίππων, που συνδυάζεται με το αυτόματο 9άρι (!) κιβώτιο της ZF και το σύστημα τετρακίνησης Active Drive. Πρόκειται για ένα αυτόματο σύστημα τετρακίνησης, που περνάει στην τετρακίνηση μόνο όταν είναι απαραίτητο, παρέχοντας επιπλέον και 4 προεπιλογές αυτόματης ρύθμισης, ανάλογα με την επιφάνεια που θέλει κανείς να κινηθεί: Αυτόματο (Auto), Χιόνι (Snow), Άμμος (Sand) και (Λάσπη).
Το σύστημα Active Drive Low βρίσκεται πιο κοντά στη φιλοσοφία των κλασικών 4Χ4 δίνοντας τη δυνατότητα για επιλογή κοντών σχέσεων μετάδοσης, διαθέτοντας συστήμα υποβοήθησης κατάβασης και μία 5η προεπιλογή αυτόματης ρύθμισης για βραχώδεις επιφάνειες (Rock).
Στο δρόμο σου προκαλεί εντύπωση το «περπάτημα» του Renegade, που παρά ύφος της κατασκευής, είναι προσανατολισμένο –κυρίως- στον τομέα της άνεσης. Με ποιότητα κύλισης και ελάχιστους θορύβους, απορροφά υποδειγματικά τις ατέλειες των δρόμων του και εμφανίζει ελάχιστες αναπηδήσεις μόνο σε κατσαρό οδόστρωμα. Εντός πόλης αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευέλικτο παρά το έντονα «τυφλό σημείο» στην πίσω δεξιά γωνία
Στις στροφές παρά το ύψος και το βάρος, γέρνει πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο, χάρη στα αυτορυθμιζόμενα αμορτισέρ της Koni και στην ανάρτηση, με γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω, που διατηρούν σταθερό το αμάξωμα.
Πάντως, στην υπερβολή θα προκύψει υπερστροφή και τότε ο οδηγός θα πρέπει να αφήσει το γκάζι και να ανοίξει την τροχιά του όσο γρήγορα μπορεί με το σχετικά αργό -για αυτές τις περιστάσεις- τιμόνι. Από την άλλη είναι γεγονός ότι, ένα αυτοκίνητο με 20 εκ. απόσταση από το έδαφος δεν προδιαθέτει για σβέλτη οδήγηση, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με το πιο καλοστημένο Jeep της ιστορίας, που σαν γνήσιο SUV της σύγχρονης εποχής έχει κυρίως αστικό προσανατολισμό.
Από την εκτός δρόμου σκοπιά, το ότι λέγεται «Renegade» δε σημαίνει πως οι κάτοχοί του με το που θα μπουν μέσα θα πάρουν τα βουνά. Η ανάρτηση γίνεται ελαφρώς νευρική, χωρίς όμως κοπανήματα και χωρίς κραδασμούς από το αμάξωμα ή τα πλαστικά. Με απόσταση από το έδαφος 175 χλστ και γωνίες προσέγγισης, προσπέλασης και διαφυγής στις 17,9 – 21,2 και 29,7 μοίρες αντίστοιχα, το δικήνητο Renegade μπορεί να φτάσει πιο μακριά ακόμη και από τετρακίνητες προτάσεις του ανταγωνισμού και αυτό που θα το σταματήσει πρώτο είναι τα ασφάλτινης χρήσης ελαστικά. Πλεονέκτημα εδώ το ακριβέστατο 6άρι κιβώτιο με την πολύ κοντή πρώτη σχέση, που μειονεκτεί στην απόλυτη επιτάχυνση, αλλά βοηθά πολύ στα δύσκολα περάσματα.
Συνολικά με τη «σφιχτή» ρύθμιση της ανάρτησης, περιοριορισμένες κλίσεις και γερό πάτημα στο δρόμο, το «απλό» Renegade (με τιμή 23.470 ευρώ) διαθέτει πολύ καλή άνεση και αθόρυβη κύλιση. Τα προηγούμενα σε συνδυασμό με την καλή ηχομόνωση και την έλλειψη ενοχλητικών αεροδυναμικών θορύβων, εξασφαλίζουν ευχάριστες και άνετες διαδρομές, με δυνατότητες και εκτός δρόμου, κάνοντας την πολύ ακριβότερη έκδοση 4Χ4 που ακολουθεί στην περιγραφή μας έως και περιττή.
4X4 Trailhawk
H έκδοση λοιπόν 4Χ4 με τον 2λιτρο ντιζελοκινητήρα των 170 ίππων, συνδυάζεται με 9άρι (!) αυτόματο κιβώτιο που δουλεύει και χειροκίνητα και παράγει μόνο θετικά σχόλια, παρά το ότι η τιμή εδώ απογειώνεται πολύ πάνω από τις 30.000 ευρώ (38.500 ή 33.700 ευρώ με όφελος απόσυρσης και bonus). Ο ντίζελ με τους 170, δεν εχει την ελαστικότητα του 1,6MTJ, ενώ αποδεικνύεται κάπως τραχύς, αλλά απογειώνει το βαρύ αμάξωμα, μαζί βέβαια με την κατανάλωση (που αν εμπεριέχει διαδρομή περιπέτειας) εύκολα φτάνει την μέση τιμή των 12 λτ/100χλμ. Βέβαια η ροπή είναι εδώ το μεγάλο πλεονέκτημα που κάνει σβέλτο το στροφόμετρο από 3ψήφιο αριθμό στροφών και διευκολύνει το έργο του οδηγού σε δύσβατους δρόμους.
Πάντως στην περίπτωση του Trailhawk, αυτό που ξαφνιάζει ευχάριστα είναι το ότι, χωρίς να θυσιάζει τα κεκτημένα της δικίνητης έκδοσης, είναι ικανό για μεγάλα πράγματα σε ορεινές, χωμάτινες, εύκολες ή δύσκολες, διαδρομές.
Με επιπλέον 2 εκ. απόσταση από το έδαφος και με το σύστημα Active Drive Low και με την τελική σχέση μετάδοσης να υποπολλαπλασιάζεται σε αναλογία 20:1, μπορεί να κάνει… παπάδες δικαιολογώντας με εμφατικό τρόπο το ιστορικό του όνομα.
Οι κοντύτεροι (από τις απλές εκδόσεις) πρόβολοι του εξασφαλίζουν γωνία προσέγγισης 30,5 μοιρών, ράμπας 25,7 και διαφυγής 34,3 μοιρών, αντίστοιχα, με 205 χλστ. διαδρομής για τους τροχούς, που φορούν ελαστικά παντός καιρού, σε διάσταση 215/60-17 (διευκολύνουν εφ’ όλης της ύλης το Renegade Trailhawk, εκτός από την μεγάλη απόσταση ακινητοποίησης), δίνουν στο αμερικανοιταλικό SUV ικανότητες που πολλές φορές ξεπερνούν τις αντοχές του οδηγού.
Με λίγα λόγια, εκτός δρόμου το Trailhawk απλά δεν παίζεται. Ο οδηγός έχει απλά να επιλέξει ένα από τα προγράμματα του Selec-Terrain, ανάλογα με την επιφάνεια (χιόνι, άμμος, λάσπη), και όλα τα άλλα μένουν στο Active Drive, που ανάλογα μεταβάλλει το ύψος αλλαγής των σχέσεων του πολύ καλού αυτόματου κιβωτίου, ελέγχοντας και το ποσοστό ροπής που μεταφέρεται σε κάθε τροχό του πίσω άξονα, ενώ η ανάρτηση επιτρέπει στο σχετικά βαρύ Jeep διέρχεται με άνεση από σημεία που νομίζεις δύσκολα, χωρίς τελικά να προβληματίζει τους επιβάτες του.
Αυτό όμως που αποτελεί την χαρά του οδηγού, είναι οι κοντές σχέσεις, ειδικά σε βραχώδεις ή εκ πρώτης όψεως απροσπέλαστες επιφάνειες. Στο πρόγραμμα Selec-Terrain επιλέγεις τη λειτουργία Rock (που υπάρχει μόνο στο Trailhawk και λειτουργεί ταυτόχρονα με το Low των σχέσεων) και έχεις –σε συνδυασμό με τη ροπή των 35,7χγρμ.- τον καλύτερο σύμμαχο για τις όποιες δύσβατες επιφάνειες.
Όσον αφορά τον πρόσθετο εξοπλισμό, αυτός περιλαμβάνει το σύστημα διαχείρισης πρόσφυσης Selec-Terrain με επιπλέον ρύθμιση Rock, προστατευτικές ποδιές, αυτόματο διζωνικό κλιματισμό, Hill Descent Control κ.ά.
Ολοκληρώνοντας την «υπόθεση Renegade» να σημειώσουμε πως πρόκειται για ένα σύγχρονο όχημα που μπορεί να σταθεί στα ίσια και καλύτερα με το ανταγωνισμό, ενώ στην περίπτωση τετρακίνησης, δικαιολογεί απόλυτα το βαρύ σαν ιστορία όνομα που του δόθηκε. Αυτό που λείπει πάντως στην γκάμα είναι η τετρακίνητη έκδοση σε μικρά κυβικά (1,6 ή 1,4) και μια καλύτερη αίσθηση στο πεντάλ του φρένου,το μόνο μειονέκτημα που μας ενόχλησε κατά την χρήση.
Υπέρ
– Σχεδίαση με προσωπικότητα
– Στιβαρότητα κατασκευής
– Ποιότητα υλικών
– Κινητήρας
– Οδική συμπεριφορά
– Ποιότητα κύλισης
– Δυνατότητες εκτός δρόμου
– Χώροι
– Εξοπλισμός
Κατά
– Αίσθηση φρένων
– Έλλειψη έκδοσης 1.6 Diesel 4×4
– Τιμή (στο 4Χ4 Trailhawk)
Τεχνικά χαρακτηριστικά 1.6 MJTD 2,0 4Χ4 Trailhawk
Κινητήρας
Κυβισμός 1598κ.εκ. 1956κ.εκ.
Ισχύς 120 ίπποι/3750 σ.α.λ. 170/3750
Ροπή (χγρμ/σ.α.λ.) 32,6/1750 35,7/1750
Μετάδοση
Κινητήριοι τροχοί Εμπρός σε 4 τροχούς
Κιβώτιο ταχυτήτων 6άρι μηχανικό αυτόματο 9άρι
Ανάρτηση
Εμπρός Γόνατα McPherson
Πίσω Πολλαπλών Συνδέσμων
Τροχοί 225/55/18 215/60/17
Φρένα
Εμπρός/Πίσω Αεριζόμενοι δίσκοι/δίσκοι
0-100 10,2’’ 8,9’’
Τελική ταχύτητα 176χλμ/ώρα 201
Βάρος 1465 κιλά 1610
Κατανάλωση 7,3 λτ/100χλμ 9,5
Νίκος Τσάδαρης