Η αγορά καινούριων επιβατικών οχημάτων παρουσίασε οριακή πτώση τον περασμένο Ιούλιο, αν και συνολικά για το επτάμηνο του 2024 η αύξηση είναι στο 9%.

Έτσι, με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ οι ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων τον περασμένο μήνα και από την αρχή του έτους έχουν ως εξής:

Όσον αφορά το είδος των οχημάτων που προτιμούν οι Έλληνες καταναλωτές, τα SUV συνολικά ξεπερνούν το 55% του συνόλου των καινούριων οχημάτων, ενώ η αγορά μεταφέρεται κυρίως στις κατηγορίες Α & Β, την ώρα που η C χάνει σχεδόν 5%.

Στα κινητήρια συστήματα, οι θερμικοί κινητήρες έχουν χάσει σε 7 μήνες σχεδόν 10% σε σχέση με το 2023, ποσοστό που έχει μεταφερθεί κυρίως στα υβριδικά και τα επαναφορτιζόμενα οχήματα.

Έτσι, σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, η πρόοδος στα segments επιβατικών και στην κατανομή ανά καύσιμο, ως τον Ιούλιο, έχει ως εξής:

Τέλος, σε επίπεδο ΕΕ, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (www.acea.be) που αφορούν το Α΄εξάμηνο του 2024, η αγορά των επιβατικών κινήθηκε για τον Ιούνιο ως εξής: