Η Kia παρουσίασε το EV3, ένα compact ηλεκτρικό SUV με τολμηρό σχεδιασμό, καινοτόμο τεχνολογία και πρωτοποριακά χαρακτηριστικά. Το EV3 σχεδιαστικά βαδίζει στα αχνάρια του πολυβραβευμένου EV9, επιχειρώντας να διευρύνει την απήχηση των EV SUV.

Σχεδιαστικά, στο εμπρός μέρος, οι κάθετοι προβολείς που είναι τοποθετημένοι στα άκρα της μάσκας, συμβάλλουν στη δημιουργία μιας επιβλητικής εικόνας. Στο προφίλ, το EV3 (μήκος 4.300 χιλιοστά, πλάτος 1.850 χιλιοστά, ύψος 1.560 χιλιοστά και μεταξόνιο 2.680 χιλιοστά) προβάλλει μια δυναμική εικόνα με αίσθηση ευελιξίας, καθώς η μακριά, κεκλιμένη οροφή καταλήγει σε μια πίσω πόρτα ανάλογη ενός hatchback. Η πίσω όψη ολοκληρώνει τον ξεχωριστό σχεδιασμό του EV3, με τον γεωμετρικό σχεδιασμό των πίσω φώτων να ενσωματώνεται άψογα με το πίσω παρμπρίζ.

Το μοντέλο διατίθεται σε εννέα χρώματα αμαξώματος. Επίσης, το EV3 GT-line διαθέτει μια πιο off road εμφάνιση, με τον ενσωματωμένο κάτω προφυλακτήρα, τα κάθετα και οριζόντια γραφικά και την
τριγωνική διαμόρφωση στο κάτω μέρος του πίσω προφυλακτήρα. Το ευρύχωρο εσωτερικό φιλοξενεί άνετα πέντε άτομα, όντας ευχάριστο και λειτουργικό. Η κεντρική κονσόλα ενσωματώνει ένα συρόμενο τραπεζάκι και έναν αποθηκευτικό χώρο. Στον κάτω χώρο μπορούν να τοποθετηθούν διάφορα αντικείμενα, ακόμα και μικρά σακίδια.

Με χώρο αποσκευών 25 λίτρων μπροστά και ένα πορτμπαγκάζ 460 λίτρων πίσω, το EV3 προσφέρει το μεγαλύτερο χώρο αποσκευών στην κατηγορία του, ενώ η ρυθμιζόμενη σε δύο επίπεδα βάση εξασφαλίζει ευελιξία ύψους 140 χιλιοστών για το χώρο αποσκευών. Μια ευρεία οθόνη σχεδόν 30 ιντσών (η οποία αποτελείται από έναν πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών, μια οθόνη για το σύστημα κλιματισμού 5,0 ιντσών και μια άλλη οθόνη AVN 12,3 ιντσών) ενσωματώνει λειτουργία αφής των λειτουργιών ελέγχου του κλιματισμού και παρέχει σαφή γραφικά και διαισθητικές πληροφορίες στον οδηγό. Η οθόνη επεκτείνεται επίσης προς το κέντρο του ταμπλό, παρέχοντας στον συνοδηγό πρόσβαση στις λειτουργίες ψυχαγωγίας και πλοήγησης.

Μια σειρά μπουτόν κάτω από την κεντρική οθόνη χειρίζεται διαισθητικά διάφορες λειτουργίες όπως το σύστημα πλοήγησης, τα μέσα ενημέρωσης και τη διαμόρφωση του συστήματος του οχήματος.

Το EV3 ενσωματώνει διάφορα βιώσιμα στοιχεία όπως το ανακυκλωμένο ύφασμα στο ταμπλό και τις επενδύσεις των θυρών, ενώ το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET), το οποίο είναι από τα πιο εύκολα ανακυκλώσιμα πλαστικά στον κόσμο, εμφανίζεται σε πολλά σημεία του εσωτερικού, συμπεριλαμβανομένων των καθισμάτων, του ουρανού, των υποβραχιόνιων στις πόρτες, τα διακοσμητικά, τα πατάκια του δαπέδου και της βάσης του χώρου αποσκευών.

Ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης

Το EV3 διαθέτει ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης με κίνηση στους εμπρός τροχούς που βασίζεται στην πλατφόρμα Electric Global Modular Platform (E- GMP), χρησιμοποιώντας την τεχνολογία μπαταριών 4ης γενιάς της Kia. Η έκδοση EV3 Standard προσφέρεται αποκλειστικά με μπαταρία 58,3 kWh, ενώ
η έκδοση EV3 Long Range εφοδιάζεται με μπαταρία 81,4 kWh.

Και οι δύο διαθέτουν έναν ηλεκτροκινητήρα 204 ίππων/ 283 Nm, ο οποίος εξασφαλίζει επιτάχυνση για το 0-100 χλμ/ώρα σε μόλις 7,4 δευτερόλεπτα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα φθάνει τα 170 χλμ/ώρα. Όπως και με το μεγαλύτερο SUVEV9, οι μηχανικοί της Kia έδωσαν προσοχή στο παραμικρό για την βελτιστοποίηση της απόδοσης του EV3. Το Κορεάτικο SUV διαθέτει βελτιωμένη αεροδυναμική, ενσωματώνοντας ένα ολοκληρωμένο 3D κάλυμμα από κάτω για να διασφαλιστεί ιδιαίτερα χαμηλός συντελεστής οπισθέλκουσας (Cd) 0,269. Η σύγχρονη τεχνολογία της Μονάδας Διαχείρισης Μπαταρίας (BMU) και της Μονάδας Παρακολούθησης Στοιχείων (CMU) διασφαλίζει ότι οι μπαταρίες υψηλής τάσης 58,3 kWh και 81,4 kWh χρησιμοποιούν την ενέργεια όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά.

Η έκδοση EV3 Long Range προσφέρει εκτιμώμενη αυτονομία έως και 600 χιλιόμετρα (WLTP). Όταν η μπαταρία χρειαστεί επαναφόρτιση, το σύστημα διαχείρισης φόρτισης του μοντέλου επιτρέπει τη φόρτιση της μπαταρίας για το 10-80% σε περίπου 31 λεπτά.

Τεχνολογίες από μεγαλύτερα ηλεκτρικά SUV

Η Kia εξοπλίζει το EV3 με σειρά από προηγμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας, οδήγησης, άνεσης και φόρτισης, όπως το σύνολο ADAS (Advanced Driving Assistance Systems) που περιλαμβάνει το σύστημα ελέγχου ροπής eDTVC (Electric Dynamic Torque Vectoring Control). Τα συστήματα Forward Collision-Avoidance Assist, Lane Keeping Assist, Highway Driving Assist, και Reverse Parking Collision-Avoidance Assist προσφέρουν έξυπνη υποβοήθηση στους οδηγούς σε κάθε διαδρομή.

Επίσης, το σύστημα Remote Smart Parking Assist επιτρέπει το απομακρυσμένο παρκάρισμα ακόμα και σε στενούς χώρους, χωρίς ο οδηγός να βρίσκεται εντός του αυτοκινήτου. Επιπλέον, το Head-up Display (HUD) των 12 ιντσών προβάλλει πληροφορίες στο παρμπρίζ για να ελαχιστοποιήσει την απόσπαση της προσοχής του οδηγού.

Το EV3 επωφελείται από τη νέα τεχνολογία i-Pedal 3.0 της μάρκας, η οποία επιτρέπει στον οδηγό να ρυθμίζει το επίπεδο της ανάκτησης ενέργειας κατά τη διάρκεια της πέδησης, ανάλογα με τις προτιμήσεις του, και ταυτόχρονα επιτρέπει την οδήγηση με ένα πεντάλ. Με το EV3, οι χρήστες μπορούν να τροφοδοτούν με ρεύμα εξωτερικές συσκευές όπως φορητούς υπολογιστές, μικρά ψυγεία, καφετιέρες ή σεσουάρ μαλλιών.

Το ψηφιακό κλειδί Digital Key 2.0 της Kia επιτρέπει στους κατόχους να ξεκλειδώνονουν και εκκινούν το όχημα χρησιμοποιώντας μόνο το smartphone ή το smartwatch τους.

Το EV3 διαθέτει επίσης την τεχνολογία AI Assistant, η οποία παρέχει στους πελάτες νέους και καινοτόμους τρόπους αλληλεπίδρασης και ελέγχου των λειτουργιών του αυτοκινήτου τους, άμεσα και διαισθητικά. Το EV3 θα παρουσιαστεί αρχικά στην Κορέα τον Ιούλιο του 2024, ενώ θα ακολουθήσει το ευρωπαϊκό λανσάρισμά του μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.