Ο τρίτος γύρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι, το Ράλι Σαφάρι στην Κένυα, έδειξε και πάλι «τα δόντια» του στους οδηγούς και τις ομάδες που αγωνίζονται στο WRC.
Το πιο σκληρό ράλι του κόσμου, παρά το ότι έχει μικρύνει σημαντικά σε απόσταση σε σχέση με τα παλιά, παραμένει ένα «κολαστήριο» για αυτοκίνητα και οδηγούς, που από την εκκίνηση μέχρι και τον τυπικό τερματισμό κινούνται με την απειλή της εγκατάλειψης ανεξαρτήτως του σε ποια ομάδα ανήκουν και σε ποια θέση βρίσκονται. Των γραπτών το αληθές, επιβεβαιώνουν οι κ.κ. Ροβάνπερα και Κατσούτα, οδηγοί της Toyota, των οποίων τα Yaris Rally1 εγκατέλειψαν την τελευταία από τις τέσσερις ημέρες του αγώνα, με αυτό του Ιάπωνα να τερματίζει την τελευταία ειδική διαδρομή, αλλά να μην καταφέρνει να φτάσει στον τυπικό τερματισμό του αγώνα.

Ευτυχώς για την ομάδα της Toyota (έχει κερδίσει και τα 4 Σαφάρι της σύγχρονης εποχής), που οι Έβανς – Μάρτιν προσπαθώντας να προστατεύσουν την 1η θέση που κατείχαν από την 9η ε.δ. (σε σύνολο 21), δεν παρασύρθηκαν ούτε από τους πρόσθετους βαθμούς της Super Sunday (4οι), ούτε από αυτούς της Power Stage (6οι), καταφέρνοντας να κερδίσουν τον αγώνα (11η νίκη για το πλήρωμα) και να μεγαλώσουν την απόσταση που τους χωρίζει από τον 2ο στην κούρσα των 14 αγώνων για το Πρωτάθλημα Οδηγών του 2025. Ο Ουαλλός (γιος του γνωστού από τα ράλι της δεκαετίας των ’80 & ’90 Γκίνταφ Έβανς) που το 2021 έχασε το τίτλο από τον Οζιέ μόλις στην τελευταία ειδική του τελευταίου αγώνα, παίζει φέτος το τελευταίο του χαρτί και δείχνει να το ξέρει καλά. Έχοντας στην ομάδα του τους καλύτερους εν ενεργεία ράλιμεν Οζιέ (8 πρωταθλήματα) και Ροβάνπερα (2 πρωταθλήματα), θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το part time πρόγραμμα του πρώτου και την πτώση απόδοσης του δεύτερου, ελπίζοντας πως στο τέλος της «κούρσας» (Ράλι Ιαπωνίας) θα πάρει αυτό που κυνηγάει πολλά χρόνια και για πολλούς το δικαιούται, δηλαδή τον τίτλο των οδηγών του WRC.

Για να γίνει βέβαια αυτό, θα πρέπει να «συμφωνήσουν» και οι δύο οδηγοί της Hyundai, οι κ.κ. Τιερί Νεβίλ και Όϊτ Τάνακ, που τον ακολουθούν στην βαθμολογία όντας πίσω του 36 και 39 βαθμούς. Οι δυο τους, οδηγώντας τα i20 Rally1 πέρασαν από χίλια κύματα στο Σαφάρι και κατάφεραν τελικά να πάρουν το μέγιστο δυνατό όπως εξελίχθηκε ο αγώνας, δίνοντας πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα τους που όμως βρίσκεται δεύτερη, 26 βαθμούς πίσω από την Toyota. Ειδικά ο Τάνακ (συνοδηγός Γιαρβεόγια), αρχικά έδειχνε φαβορί, αλλά όταν έχασε για λίγο την τετρακίνηση του i20 πέρασε πίσω από τα δυο Yaris των Έβανς και Ροβάνπερα, για να επιστρέψει στη συνέχεια 2ος και να παραμείνει εκεί μέχρι τέλους. Από την πλευρά του ο Νεβίλ (συνοδηγός ο Βίτανγκε), κινούμενος μεταξύ 5ης και 6ης θέσης κατάφερε σιγά σιγά να αναρριχηθεί στην 3η θέση κερδίζοντας παράλληλα πολλούς βαθμούς από τις ειδικές της Κυριακής και από την power stage.
Εκτός των προαναφερθέντων, στους πρωταγωνιστές του Σαφάρι πρέπει να συμπεριλάβουμε τους Κατσούτα – Τζόνστον (Toyota) και Φορμό – Κόρια (Ford Puma Rally1). Ο μεν πρώτος βρισκόταν στην 4η θέση έχοντας κερδίσει 4 ε.δ., αλλά στην εκκίνηση της τελευταίας ειδικής, ένα στιγμιαίο λάθος έφερε «ανάσκελα» το Yaris, το επανέφεραν στα ίσια, αλλά στη συνέχεια ο κινητήρας μόλις που έφτασε στο stop της ειδικής, αδυνατώντας να μεταφέρει το πλήρωμα στον τυπικό τερματισμό του αγώνα. Όσο για τους Γάλλους οδηγούς του Puma, το Σαφάρι είναι ένας αγώνας με ανάμικτα συναισθήματα, αφού κατάφεραν να εγκαταλείψουν δυο φορές, αλλά την τελευταία ημέρα να κερδίσουν το μέγιστο από τους πρόσθετους βαθμούς (10), γεγονός που τους διατηρεί στην 5η θέση της βαθμολογίας.

Κατά τα λοιπά, στις θέσεις 4 και 5 της κατάταξης τερμάτισαν οι Παγιάρι – Σαλμίνεν (Toyota) και Μουνστέρ – Λούκα (Ford) χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο στην απόδοσή τους.
Αντίθετα, η 6η θέση θεωρείται μεγάλη επιτυχία για τους Γκρίνσμιθ – Άντερσον (Skoda Fabia RS) που κατάφεραν να κερδίσουν την κατηγορία WRC2, ανάμεσα σε πανάξιους αντιπάλους, όπως οι Ισπανοί Σολάνς – Σανχουάν (Toyota Yaris) και οι Πολωνοί Καγιετάνοβιτς – Στεπάνιακ (Toyota Yaris) που προηγούντο μέχρι την 10η ε.δ. Οι ταχύτεροι της κατηγορίας WRC2 Σόλμπεργκ – Έντμονσον (Toyota Yaris) θα έγραφαν ιστορία αν δεν κολλούσαν στο μπόσικο έδαφος της 7ης ειδικής και εγκατέλειψαν χάνοντας την επαφή με τους πρώτους, παρά το ότι τις δυο τελευταίες ημέρες έγραφαν χρόνους έως και την 3η θέση της γενικής κατάταξης.
Στο Σαφάρι είχαμε και πάλι Ελληνικό ενδιαφέρον, με τους Ιορδάνη Σερδερίδη – Φρεντερίκ Μικλό να τερματίζουν στην 8η θέση της κατάταξης στο τιμόνι του Ford Puma Rally1 της M-Sport και τους Γιώργο Βασιλάκη – Άλαν Χάριμαν να εγκαταλείπουν τρεις φορές με το Ford Fiesta της ίδιας ομάδας.
Η συνέχεια του WRC θα δοθεί στις 24 – 27 Απριλίου στα Κανάρια νησιά, που μπαίνουν για πρώτη φορά στο καλεντάρι των Παγκόσμιων Ράλι.








