Το μέλλον της αγροδιατροφής στη χώρα μας περνάει μέσα από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την ενδυνάμωση της καινοτομίας και την ενθάρρυνση της νέας γενιάς να ασχοληθεί με τον κλάδο. Μόνο επενδύοντας στην καινοτομία, την τεχνολογία και τους νέους μπορούμε να δημιουργήσουμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να μεταβεί η ελληνική αγροδιατροφή ομαλά και με επιτυχία στη νέα εποχή που οριοθετείται από το στοίχημα της πράσινης μετάβασης και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Γράφει ο Σπήλιος Λιβανός*
Περισσότερη καινοτομία και τεχνολογία στο κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα σημαίνει περισσότερες και καλύτερα αμοιβόμενες θέσεις εργασίας για τους νέους μας. Σημαίνει αύξηση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων προϊόντων και συνεπώς υψηλότερο εισόδημα για τους ανθρώπους του αγροδιατροφικού κλάδου. Σημαίνει, όμως, και ποιοτικότερα και ασφαλέστερα τρόφιμα για όλους μας.
Γι΄αυτό και ο εκσυγχρονισμός της γεωργίας και του αγροδιατροφικού κλάδου στο σύνολό του, μέσω της προώθησης, ενθάρρυνσης και υιοθέτησης καινοτόμων εφαρμογών, της ψηφιοποίησης και της τεχνολογίας, αποτελεί και δικό μας πρώτιστο μέλημα στο Υπουργείο.
Επενδύουμε στην αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση. Μόνο ένας εκπαιδευμένος ή καλά καταρτισμένος αγρότης μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής και να εκμεταλλευθεί τα πλεονεκτήματα της επιστήμης και της τεχνολογίας προκειμένου να μειώσει το κόστος της παραγωγής και να αποκτήσει μεγαλύτερη ασφάλεια – ακόμα και από καιρικά φαινόμενα – για τα προϊόντα του.
Ήδη ιδρύσαμε 6 νέα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης με 7 σύγχρονες ειδικότητες και έμφαση στην εργαστηριακή πρακτική άσκηση, ενώ στο προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλα. Επιπλέον, σχεδιάζουμε και ταχύρρυθμες καταρτίσεις.
Στηρίζουμε τους νέους αγρότες. Δίνουμε συνολικά 420 εκατ. ευρώ για τους νέους αγρότες μας, διπλασιάζοντας το ποσό της δημόσιας δαπάνης σε σχέση με την προηγούμενη πρόσκληση. Επιπλέον, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ διπλασιάζουμε τον προϋπολογισμό για τους νέους.
Αξιοποιούμε τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε, τη νέα ΚΑΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης, από τα οποία θα αντλήσουμε συνολικά πόρους 22 δισ. €, για την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων σε καινοτομίες και νέες τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα.
Η σύνδεση μεταξύ έρευνας – κοινωνίας – οικονομίας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας για τη μετάβαση της αγροδιατροφής σε ένα νέο μοντέλο που θα δίνει απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις. Η εφαρμογή της έρευνας στην πράξη μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική αναβάθμιση του αγροδιατροφικού τομέα.
Σε αυτό το πλαίσιο οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να δώσουν νέα πνοή στην ελληνική αγροδιατροφή. Να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα, να οδηγήσουν τις καλλιέργειες σε νέες κατευθύνσεις υψηλότερης αξίας, να παρέχουν τεχνογνωσία και εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες.
Αξιοποιούμε στο έπακρο όλες τις δυνατότητες που διαθέτουμε για να υπάρξει η αναγκαία δυναμική για τη στήριξη του στόχου προώθησης της καινοτομίας, της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών και της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα υγιές πλαίσιο επιχειρηματικότητας. Ώστε, τελικά, να φτάσουμε στην επιθυμητή μείωση του κόστους εισροών, βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας, στην καθετοποίηση της παραγωγής, αλλά και στην ορθολογικότερη χρήση των φυσικών πόρων.
*Ο Σπήλιος Λιβανός είναι υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας