Μια δήλωση «βόμβα» που θα συζητηθεί έκανε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ και δεξί χέρι του Γενς Στόλτενμπεργκ αναφορικά με τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Στίαν Γένσεν (Stian Jenssen), ο οποίος υπηρετεί ως διευθυντής του γραφείου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, «η Ουκρανία ίσως χρειαστεί να συμφωνήσει στην παραχώρηση μέρους των εδαφών της στη Ρωσία, τα οποία έχασε κατά τον πόλεμο, αν θέλει να ενταχθεί» στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Μιλώντας σε νορβηγικά ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια συζήτησης που έγινε την Τρίτη (15/8), είπε πως «υπάρχει σημαντική κίνηση στο ζήτημα της μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ». Ακόμη, επισήμανε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων να μην επαναληφθεί ο πόλεμος».
O στενότερος συνεργάτης του Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ τόνισε προς υποστήριξη των λεγομένων του, ότι πρέπει να σκεφτεί κανείς πώς θα είναι η κατάσταση με την ασφάλεια στην Ουκρανία μόλις τελειώσει ο πόλεμος.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν είναι η άποψη του ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη, προκειμένου να επιτύχει ειρήνη με τη Ρωσία και μελλοντική ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο Γένσεν επισήμανε ότι η συζήτηση για το πιθανό καθεστώς μετά τον πόλεμο «βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη» και ότι «τα ερωτήματα σχετικά με την εκχώρηση εδαφών στη Ρωσία συζητήθηκαν και από άλλους».
«Δεν λέω ότι πρέπει να είναι έτσι. Αλλά, αυτή θα μπορούσε να είναι μια πιθανή λύση», απάντησε το δεξί χέρι του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας.
Μιχάιλο Ποντόλιακ: «Γελοία πρόταση και σκόπιμη επιλογή ήττας της δημοκρατίας»
Δεν άργησε να έρθει η απάντηση αξιωματούχων του Κιέβου, μετά τη δήλωση του συνεργάτη του Γενς Στόλτενμπεργκ, Στίαν Γένσεν πως η παραχώρηση εδαφών της Ουκρανίας στη Ρωσία θα ήταν «πιθανή λύση» για το τέλος του πολέμου και την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Το «δεξί χέρι» του Βολοντίμιρ Ζελένσκι,Μιχάιλο Ποντόλιακ έκανε λόγο, με δήλωσή του στο Twitter, πως πρόκειται για γελοία πρόταση και σκόπιμη «επιλογή ήττας της δημοκρατίας».
«Ανταλλαγή εδαφών με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ; Είναι γελοίο. Αυτό σημαίνει σκόπιμη επιλογή της ήττας της δημοκρατίας, ενθάρρυνση ενός παγκόσμιου εγκληματία, διατήρηση του ρωσικού καθεστώτος, καταστροφή του διεθνούς δικαίου και μεταβίβαση του πολέμου σε άλλες γενιές. Εξάλλου, γιατί η Ρωσία να εγκαταλείψει οικειοθελώς τις προκλήσεις, τα υβρίδια και την παραδοσιακή συμπεριφορά χωρίς να χάσει;» έγραψε ο Ποντόλιακ και συνέχισε: «Προφανώς, αν ο Πούτιν δεν υποστεί μια συντριπτική ήττα, το πολιτικό καθεστώς στη Ρωσία δεν αλλάξει και οι εγκληματίες πολέμου δεν τιμωρηθούν, ο πόλεμος θα επιστρέψει σίγουρα με την όρεξη της Ρωσίας για περισσότερα. Οι προσπάθειες διατήρησης της παγκόσμιας τάξης και η εγκαθίδρυση μιας ‘κακής ειρήνης’ μέσω, ας είμαστε ειλικρινείς, του θριάμβου του Πούτιν δεν θα φέρουν ειρήνη στον κόσμο, αλλά θα φέρουν και ατίμωση και πόλεμο. Αυτό ισχύει για κάθε μορφή μιας νέας ‘διαίρεσης της Ευρώπης’: συμπεριλαμβανομένης και της ομπρέλας του ΝΑΤΟ. Τότε γιατί προτείνεται το σενάριο του παγώματος, που τόσο επιθυμεί η Ρωσία, αντί της επιτάχυνσης της προμήθειας όπλων; Οι δολοφόνοι δεν πρέπει να ενθαρρύνονται με τρομακτικές επιείκεια…».
Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας: Απολύτως απαράδεκτο αφήγημα
«Απολύτως απαράδεκτη τη διαμόρφωση του αφηγήματος» της παραχώρησης εδαφών στη Ρωσία με αντάλλαγμα την είσοδο στο ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Όλεγκ Νικολένκο, με ανάρτησή του στο Facebook, απαντώντας σε δήλωση συνεργάτη του Στόλτενμπεργκ.
«Οι συζητήσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την παραχώρηση μέρους των ουκρανικών εδαφών είναι απολύτως απαράδεκτες. Πάντα θεωρούμε ως δεδομένο ότι η Συμμαχία, όπως και η Ουκρανία, δεν ανταλλάσσουν εδάφη», τόνισε ο Νικολένκο.
Προειδοποίησε, ακόμα, ότι «η συνειδητή ή ασυνείδητη συμμετοχή αξιωματούχων του ΝΑΤΟ στη διαμόρφωση του αφηγήματος σχετικά με το ενδεχόμενο η Ουκρανία να παραχωρήσει μέρος των εδαφών της» γίνεται παιχνίδι στα χέρια της Ρωσίας. Αντίθετα, σύμφωνα με τον Νικολένκο, είναι προς το συμφέρον της ευρωατλαντικής ασφάλειας να συζητηθούν τρόποι για την επιτάχυνση της νίκης της Ουκρανίας και της απόκτησης της πλήρους ένταξής της στο ΝΑΤΟ.
Τέλος, ο διπλωμάτης σημείωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τη γόνιμη συνεργασία με τη Γραμματεία του ΝΑΤΟ για την επίτευξη αυτών των στόχων.