Στη Ρωσία εγκρίθηκε ένα νέο σχολικό βιβλίο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, επειδή περιγράφει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ως κάτι αναγκαίο για να «διατηρεί το ρωσικό κράτος», αλλά και ο «ανθρώπινος πολιτισμός».
Όπως αναφέρει το ΒΒC, το βιβλίο ονομάζεται «Ρωσική Ιστορία, 1945 – αρχές 21ου αιώνα» και συντάχθηκε από τον προεδρικό σύμβουλο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, πρώην υπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας. Έτσι, από τον Σεπτέμβριο, θα μελετάται στο τελευταίο έτος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Ρωσία την 11η τάξη, στην οποία φοιτούν μαθητές ηλικίας 17-18 ετών.
Το βιβλίο υποστηρίζει ότι «η Δύση είναι προσηλωμένη στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη Ρωσία» και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι δυτικές δυνάμεις διέδωσαν «απροκάλυπτη ρωσοφοβία».
Μετά, συνεχίζει, άρχισαν να «σέρνουν» τη Ρωσία σε διάφορες συγκρούσεις. Ο απώτερος στόχος της Δύσης είναι να καταστρέψει τη Ρωσία και να πάρει τον έλεγχο του ορυκτού της πλούτου. Σύμφωνα με το βιβλίο, η Ουκρανία δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια δυτική εφεύρεση που δημιουργήθηκε για να επικρίνει τη Ρωσία, και ακόμη και η γαλαζοκίτρινη σημαία της Ουκρανίας υποτίθεται ότι εφευρέθηκε από τους Αυστριακούς που ήθελαν να πείσουν τους Ουκρανούς ότι είναι διαφορετικοί από τους Ρώσους.
Υποστηρίζει ότι ένας βασικός λόγος για την εισβολή πλήρους κλίμακας το 2022 ήταν η πιθανότητα να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Εάν η Ουκρανία είχε προσχωρήσει στη συμμαχία και στη συνέχεια «προκαλούσε σύγκρουση στην Κριμαία ή το Ντονμπάς», λέει το εγχειρίδιο, η Ρωσία θα αναγκαζόταν να διεξάγει πόλεμο εναντίον ολόκληρης της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
«Αυτό θα ήταν ενδεχομένως το τέλος του πολιτισμού. Αυτό δεν θα μπορούσε να επιτραπεί να συμβεί», λέει το σχολικό βιβλίο. Ωστόσο, η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν τότε -και παραμένει τώρα- μια μακρινή προοπτική.
Επίσης, σε μια προφανή αναφορά στην αφθονία διαδικτυακού υλικού που εμπλέκει τις ρωσικές δυνάμεις σε φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, το εγχειρίδιο προειδοποιεί τους μαθητές να προσέχουν «μια παγκόσμια βιομηχανία που κατασκευάζει σκηνοθετημένα κλιπ και ψεύτικες φωτογραφίες και βίντεο».