Προκαταρκτική έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και του συνεργάτη του άσκησε σήμερα η υπεράσπιση του πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου, όπως έκανε γνωστό μία από τους δικηγόρους τους, η Καρίνα Μοσκαλένκο.

Η πλήρης και οριστική έφεση αναμένεται να κατατεθεί μετά τις 10 Ιανουαρίου, καθώς τις επόμενες 10 ημέρες είναι αργία στη Ρωσία, και αφού πρώτα η υπεράσπιση λάβει το αντίγραφο της απόφασης του δικαστηρίου.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέμεινε σήμερα στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης της χώρας του και απέρριψε τις επικρίσεις για την καταδίκη σε επιπλέον έξι χρόνια του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

«Οι απόψεις που εκφράζονται εκεί (στο εξωτερικό) δεν πρέπει και δεν μπορούν να επηρεάσουν τα ρωσικά δικαστικά όργανα, τα οποία είναι ανεξάρτητα, τόσο από τις ρωσικές αρχές όσο και από το εξωτερικό», δήλωσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία.

Χθες, το δικαστήριο παρέτεινε το χρόνο φυλάκισης του Χοντορκόφσκι και του συνεργάτη του Πλάτον Λεμπέντεφ, οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή από το 2003, έως το 2017.