Με μια νέα δήλωσή της, η Ρωσία στέλνει σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ για την επανεκκίνηση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα. «Θέλουμε ενέργειες και όχι υποσχέσεις» για να ικανοποιηθούν οι όροι που έχουμε θέσει, τονίζουν από το Κρεμλίνο.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία αποχώρησε τον περασμένο μήνα από τη συμφωνία που επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρά τον πόλεμο, καθώς όπως επισήμανε δεν τηρήθηκαν οι όροι που είχε θέσει η Μόσχα για τα συμφέροντά της.

Επί της ουσίας η Ρωσία επιδιώκει την άρση μέρους των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Δύση σε ιδιώτες, αλλά και στην κρατική ρωσική αγροτική τράπεζα, οι οποίες πλήττουν σημαντικά τις ρωσικές εξαγωγές.

Οι περιορισμοί στις πληρωμές, η οργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και η ασφάλιση αποτελούν σημαντικά εμπόδια. Επίσης η συμφωνία επέτρεπε τις εξαγωγές ρωσικής αμμωνίας -κύριο συστατικό των νιτρικών λιπασμάτων- μέσω ενός αγωγού προς το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού. Αλλά ο αγωγός αυτός παρέμενε αδρανής από την έναρξη του πολέμου έως ότου υπέστη τελικά ζημιά τον Ιούνιο.

Το Κρεμλίνο έχει διαμηνύσει πως θα επιστρέψει στη συμφωνία μόλις διευθετηθούν όλα τα ζητήματα που την ενδιαφέρουν και τα οποία αν και είχαν τεθεί ως όροι, δεν υλοποιήθηκαν. Μέχρι τότε προειδοποιεί πως κάθε εμπορικό πλοίο που θα προσεγγίζει τα ουκρανικά λιμάνια, θα θεωρείται πιθανός στόχος, ανακοινώνοντας εκ των πραγμάτων τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Ουκρανίας.

Μετά την αποχώρηση από τη συμφωνία, η Ρωσία έχει επιδοθεί σε ένα σφυροκόπημα με drones εγκαταστάσεων και αποθηκών σε ουκρανικά λιμάνια. Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές από τα χτυπήματα έχουν καταστραφεί δεκάδες χιλιάδες τόνοι σιτηρών που προορίζονταν για χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο αποκαλούμενος και «Πόλεμος του Ψωμιού» οδηγήσει σε μια άνοδο των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση όσο η συμφωνία παραμένει ανενεργή.

Το μήνυμα της Μόσχας προς την Ουάσιγκτον είναι ένα: «Εάν θέλουν να συμβάλουν στην εκπλήρωση του μέρους της συμφωνίας των σιτηρών που αφορά τις υποχρεώσεις προς τη Ρωσία, οι Αμερικανοί πρέπει να το εκπληρώσουν, όχι να υπόσχονται ότι θα σκεφθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους. «Μόλις γίνει αυτό, η συμφωνία θα ανανεωθεί άμεσα», τόνισε.