Την Πέμπτη το πρωί ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε πως ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Λευκορωσία, αλλά στην Αγία Πετρούπολη. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί πως ενδεχομένως να έχει πάει και στη Μόσχα.
«Όσο για τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, είναι στην Αγία Πετρούπολη. Δεν βρίσκεται στο έδαφος της Λευκορωσίας…Πού είναι σήμερα το πρωί; Ίσως πήγε στη Μόσχα το πρωί…ή αλλού», είπε ο Λουκασένκο, πυροδοτώντας πλήθος σεναρίων για τον αρχηγό της Βάγκνερ, αν και όπως σημείωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα εξοντώσει τον Πριγκόζιν».
Υπενθυμίζεται ότι μετά την βραχύβια ανταρσία του, ο Πριγκόζιν είχε καταλήξει σε συμφωνία με το Κρεμλίνο, με τη μεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, να εγκαταλείψει την εξέγερσή του και να εξοριστεί στη Λευκορωσία.
Σε αντάλλαγμα, οι ρωσικές αρχές δεν επιδιώκουν ποινικές διώξεις που σχετίζονται με ενέργειες που αρχικά χαρακτηρίστηκαν ως «προδοσία» από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η δήλωση του Λουκασένκο ήρθε ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση των ρωσικών αρχών πως θα επιστρέψουν στον αρχηγό της Βάγκνερ, όπλα και χρήματα που του είχαν κατασχεθεί, αν και όπως επισημαίνεται οι έρευνες σε βάρος του συνεχίζονται.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Λουκασένκο για την φυγή του Πριγκόζιν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε πως «δεν παρακολουθεί τις κινήσεις του» και πρόσθεσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινωνεί «αρκετά συχνά» με τον Λευκορώσο ομόλογό του.
Εκστρατεία απαξίωσης του Πριγκόζιν
Επί του παρόντος, το Κρεμλίνο έχει ξεκινήσει μια επικοινωνιακή εκστρατεία για την απαξίωση του αρχηγού της Βάγκνερ. Επιδίωξη της εν λόγω επιχείρησης, σε συνεργασία με τα κρατικά και ελεγχόμενα ιδιωτικά ρωσικά ΜΜΕ, είναι να προβάλλονται στοιχεία για το ποινικό και σκιερό παρελθόν του Πριγκόζιν. Στις 30 Ιουνίου, η ρωσική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor μπλόκαρε τα περισσότερα MME που συνδέονται με τον Πριγκόζιν και, αμέσως μετά, ανακοινώθηκε πως όλα οι δραστηριότητές τους θα τερματιστούν αμέσως.
Ο Guardian σε δημοσίευμά του ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν ενδείξεις πως οι ρωσικές αρχές άρχισαν να απορροφούν και την Υπηρεσία Ερευνών Διαδικτύου (IRA) του Πριγκόζιν, που σύμφωνα με την Ουάσινγκτον ήταν ένα «εργοστάσιο παραγωγής τρολ» για την προώθηση των συμφερόντων του αρχηγού της Βάγκνερ, αλλά και του Κρεμλίνου, όσο ο Πριγκόζιν ήταν στενός συνεργάτης του Πούτιν.
Αναλυτές στα δημόσια ρωσικά μέσα ενημέρωσης τον εμφανίζουν πλέον ως έναν άπληστο επιχειρηματία που «τυφλώθηκε» και έχασε τα λογικά του από την εξουσία, αφού έγινε πλούσιος χάρη σε κερδοφόρα συμβόλαια που συνήπτε επί χρόνια με το ρωσικό κράτος. Στο ίδιο πλαίσιο, διέρρευσαν φωτογραφίες από το «παλάτι» του Πριγκόζιν στην Αγία Πετρούπολη, με περούκες και ψεύτικα διαβατήρια, μια κρύπτη με όπλα, 600 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 6,5 εκατ. δολάρια), ράβδους χρυσού, αλλά και βαριοπούλες, τις οποίες φέρεται να χρησιμοποιούσε για την εκτέλεση των προδοτών.
«Ο Πριγκόζιν έχτισε την προσωπική του φήμη επικρίνοντας τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση και τους γραφειοκράτες για διαφθορά και δεσμούς με δυτικές χώρες. Τώρα ο Πούτιν επιχειρεί να συντρίψει τη λαϊκιστική προσέγγιση του Πριγκόζιν κατηγορώντας τον για τα ίδια πράγματα», ανέφεραν οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), εκτιμώντας πως σε αυτή τη φάση ο Ρώσος Πρόεδρος έχει διαπιστώσει πως δεν μπορεί να «εξαφανίσει» τον Πριγκόζιν χωρίς να τον μετατρέψει σε μάρτυρα. Για αυτό o Πούτιν επιδίδεται σε μια «δολοφονία χαρακτήρα» με στόχο να προκαλέσει ρήγματα στην όποια υποστήριξη προς τον αρχηγό της Βάγκνερ.
Τι γίνεται με τους μισθοφόρους της Βάγκνερ
Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε στους μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ τρεις επιλογές – να επιστρέψουν στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία ως μέλη του τακτικού στρατού, να επιστρέψουν στις οικογένειές τους ή να ακολουθήσουν τον αρχηγό τους στη Λευκορωσία.
«Οι στρατιώτες της Ομάδας Βάγκνερ είναι επίσης πατριώτες, πιστοί στο κράτος, το έχουν αποδείξει στην πράξη, στα πεδία των μαζών. Χρησιμοποιήθηκαν τυφλά, αναγκάστηκαν να στραφούν εναντίον των συντρόφων τους με τους οποίους πολέμησαν ώμο με ώμο», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.
Πληροφορίες που διέρρευσαν σε δυτικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για δημιουργία βάσης της Βάγκνερ στη Λευκορωσία, ενώ κυβερνήσεις γειτονικών κρατών εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για το ενδεχόμενο να εγκατασταθεί η Βάγκνερ στη Λευκορωσία. Ο δε Λουκασένκο επανέλαβε η πρότασή του για μετεγκατάσταση των μελών της ιδιωτικής μισθοφορικής εταιρείας στο έδαφος της Λευκορωσία εξακολουθεί να ισχύει.
Πάντως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Τετάρτη στο Politico ότι οι άνδρες του Πριγκόζιν δεν έχουν μετακινηθεί μαζικά στην εν λόγω χώρα. «Έχουμε δει κάποιες προετοιμασίες για τη φιλοξενία των δυνάμεων Βάγκνερ», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει ακόμη τόσους πολλούς να φθάνουν».