Η επιδρομή των ρωσικών δυνάμεων τον Ιούνιο στο σπίτι του αρχηγού της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, στην Αγία Πετρούπολη, μετά την ένοπλη ανταρσία, αποκάλυψε εκτός των άλλων μια εκτεταμένη συλλογή από περούκες και ψεύτικα διαβατήρια, μια κρύπτη με όπλα, 600 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 6,5 εκατ. δολάρια), ράβδους χρυσού, αλλά και βαριοπούλες, τις οποίες φέρεται να χρησιμοποιούσε για την εκτέλεση των προδοτών.

Οι φωτογραφίες κοινοποιήθηκαν από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, που με εντολή Κρεμλίνου έχουν ξεκινήσει μια επιχείρηση απαξίωσης του Πριγκόζιν. Υπενθυμίζεται πως ο Πριγκόζιν μετά την βραχύβια ανταρσία με πορεία ένοπλων μαχητών του προς τη Μόσχα, βρίσκεται εξόριστος στη Λευκορωσία, με απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σημειώνεται πάντως ότι – όπως ανακοινώθηκε από τις ρωσικές αρχές – στον αρχηγό της Βάγκνερ και πρώην στενό συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν επεστράφησαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και ράβδοι χρυσού που είχαν κατασχεθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Όπως γράφει η New York Post, οι εικόνες από το σπίτι του Πριγκόζιν προβλήθηκαν την Τετάρτη στο «60 Λεπτά» ένα πρόγραμμα του κρατικού τηλεοπτικού καναλιού. Επιδίωξη της επικοινωνιακής εκστρατείας που έχει ξεκινήσει το Κρεμλίνο είναι να παράσχει τις αποδείξεις για το ποινικό και σκιερό παρελθόν του Πριγκόζιν. Αναλυτές στα δημόσια ρωσικά μέσα ενημέρωσης τον εμφανίζουν πλέον ως έναν άπληστο επιχειρηματία που «τυφλώθηκε» και έχασε τα λογικά του από την εξουσία, αφού έγινε πλούσιος χάρη σε κερδοφόρα συμβόλαια που συνήπτε επί χρόνια με το ρωσικό κράτος.

«Ο Πριγκόζιν έχτισε την προσωπική του φήμη επικρίνοντας τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση και τους γραφειοκράτες για διαφθορά και δεσμούς με δυτικές χώρες. Τώρα ο Πούτιν επιχειρεί να συντρίψει τη λαϊκιστική προσέγγιση του Πριγκόζιν κατηγορώντας τον για τα ίδια πράγματα», αναφέρουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), εκτιμώντας πως σε αυτή τη φάση ο Ρώσος Πρόεδρος έχει διαπιστώσει πως δεν μπορεί να «εξαφανίσει» τον Πριγκόζιν χωρίς να τον μετατρέψει σε μάρτυρα. Για αυτό είναι πιθανό ο Πούτιν να συνεχίσει τη «δολοφονία χαρακτήρα» με στόχο να προκαλέσει ρήγματα στην υποστήριξη προς τον αρχηγό της Βάγκνερ.

Σημειώνεται πως η βαριοπούλα έχει εξελιχθεί σε ένα σύμβολο της Βάγκνερ ύστερα από τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο, στο οποίο φαίνεται να εκτελείται με χτύπημα στο κεφάλι από τέτοιο σφυρί ένας μισθοφόρος της που επιχείρησε να εγκαταλείψει την οργάνωση και να περάσει στο αντίπαλο στρατόπεδο. Η Βάγκνερ υπερηφανεύεται ότι χρησιμοποιεί αυτό το όπλο για να εκτελεί ή να βασανίζει άγρια εχθρούς της. Σε μια από τις βαριοπούλες που βρέθηκαν στο σπίτι του Πριγκόζιν αναγραφόταν: «Προς χρήση σε σημαντικές διαπραγματεύσεις».

Επίσης, σύμφωνα με όσα δημοσιεύουν ρωσικά ΜΜΕ, βρέθηκε και μια φωτογραφία με «κομμένα κεφάλια». Οι μισθοφόροι του Πριγκόζιν κατηγορούνται συχνά για φρικαλεότητες.

Στα πλάνα που μεταδόθηκαν από το «παλάτι» του Πριγκόζιν φαίνεται ακόμη ένα ελικόπτερο για προσωπική χρήση αλλά και μια μεγάλη εσωτερική πισίνα. Επίσης οι ρωσικές αρχές κατάσχεσαν και πολλά διαβατήρια με φωτογραφίες του αρχηγού της Βάγκνερ αλλά διαφορετικά ονόματα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Πριγκόζιν επανεμφανίστηκε για να κυκλοφόρησε ένα νέο ηχητικό μήνυμα ευχαριστώντας τους υποστηρικτές του Ομίλου Wagner και υποσχόμενος νέες «νίκες στην πρώτη γραμμή». Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η έρευνα για την απόπειρα εξέγερσης του Πριγκόζιν βρίσκεται σε εξέλιξη.