Σε μια προεκλογική υπόσχεση με στόχο την ενίσχυση των ποσοστών της που προκάλεσε μεγάλο θόρυβο στην Ισπανία προχώρησε η υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίαζ. Η επικεφαλής της πολιτικής πλατφόρμας Sumar, πρότεινε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κοινωνικής ανισότητας, το οποίο προβλέπει πως κάθε νέος και νέα στη χώρα που συμπληρώνει το 18ο έτος θα λαμβάνει από το κράτος 20.000 ευρώ για τις σπουδές, την κατάρτιση ή τη δημιουργία μιας επιχείρησης.
Το κόστος της πρότασης, που έρχεται λίγο πριν τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στην Ισπανία στις 23 Ιουλίου, εκτιμάται στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ (0,8% του ΑΕΠ). Το κεφάλαιο, βάσει του σχεδίου που παρουσίασε η Γιολάντα Ντίαζ, θα συγκεντρωθεί από τη φορολόγηση των πλουσίων.
Η Sumar δήλωσε ότι στόχος είναι να εξασφαλιστούν ίσες ευκαιρίες, ανεξάρτητα από το οικογενειακό υπόβαθρο ή τα εισοδήματα των πολιτών. Οι πληρωμές, οι οποίες θα ξεκινούν από την ηλικία των 18 ετών και θα συνεχίζονται μέχρι την ηλικία των 23 ετών, θα συνοδεύονται από διοικητική υποστήριξη.
«Θα δώσουμε την ευκαιρία στους νέους να σπουδάσουν ή να ξεκινήσουν μια επιχείρηση χωρίς αυτό να εξαρτάται από το επώνυμό τους ή την οικογένεια από την οποία προέρχονται», δήλωσε ο Diaz σε συγκέντρωση ξένων ανταποκριτών στη Μαδρίτη το απόγευμα της Τετάρτης. «Προτείνουμε να δίνονται στους πολίτες 20.000 ευρώ, όταν γίνονται 18 ετών, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν, είτε σπουδάζοντας είτε ιδρύοντας τη δική τους επιχείρηση. Αυτό είναι το διακύβευμα της 23ης Ιουλίου», συμπλήρωσε.
Η Ντίαζ επιβεβαίωσε ότι η πολιτική – που την ονόμασε «καθολική κληρονομιά» – θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους νέους Ισπανούς ανεξάρτητα από τις οικονομικές τους συνθήκες και θα χρηματοδοτείται από τη φορολόγηση των ατόμων που κερδίζουν περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Η επικεφαλής της αριστερής πολιτικής πλατφόρμας Sumar, παρουσιάζοντας το σχέδιο, αναφέρθηκε και στο δικό της παράδειγμα λέγοντας πως δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τις σπουδές και το επάγγελμα που ονειρευόταν επειδή η οικογένειά της δεν είχε αρκετά χρήματα για να την υποστηρίξει.
«Το να γίνεις επιθεωρητής απασχόλησης στην Ισπανία θα χρειαζόταν περίπου πέντε χρόνια», είπε. «Δεν είμαι επιθεωρητής απασχόλησης γιατί είμαι κόρη ανθρώπων από την εργατική τάξη και δεν θα μπορούσα ποτέ να το επιτρέψω στον εαυτό μου. Πρόκειται για ένα αναδιανεμητικό μέτρο που θα επιτρέψει στους νέους της χώρας μας να έχουν μέλλον ανεξάρτητα από το επίθετό τους», είπε.
Αντιδράσεις και στις δύο πλευρές
Η πρόταση της Γιολάντα Ντίαζ έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος. Η Νάντια Καλβίνο, υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία των σοσιαλιστών, αμφισβήτησε πώς θα λειτουργούσε η πολιτική στην πράξη.
«Όποιος προτείνει τη χορήγηση επιδοτήσεων ή επιχορηγήσεων χωρίς εισοδηματικούς περιορισμούς ή περιορισμούς που αφορούν τους στόχους, πρέπει να εξηγήσει πώς θα χρηματοδοτηθεί, διότι θα πρέπει να συνεχίσουμε με μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική τα επόμενα χρόνια», είπε.
Το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό Λαϊκό κόμμα (PP), το οποίο προηγείται των σοσιαλιστών στις δημοσκοπήσεις, αλλά θα πρέπει να βασιστεί στην υποστήριξη του ακροδεξιού κόμματος Vox για να σχηματίσει κυβέρνηση εάν κερδίσει τις εκλογές, ήταν ακόμα πιο επιθετικό.
Εκπρόσωπος του PP κατηγόρησε τη Γιολάντα Ντίαζ και τη Σούμαρ πως έχει πολύ λάθος προτεραιότητες και πρότεινε την εστίαση σε κρίσιμα προβλήματα της χώρας όπου «το 27% του πληθυσμού κινδυνεύει από κοινωνικό αποκλεισμό, όπου το ποσοστό ανεργίας είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, όπου οι οικογένειες δεν βγάζουν τον μήνα και όπου οι αυτοαπασχολούμενοι παλεύουν να μείνουν στη ζωή».