Μέσω διαπραγμάτευσης θα πρέπει να λυθεί η κρίση που δημιουργεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ-μπακ, καλώντας σε επανέναρξη των εξαμερών συνομιλιών για το θέμα, οι οποίες είχαν ανασταλεί το 2008.

Ο Λι τόνισε ότι υπάρχει μια αίσθηση επείγοντος σχετικά με το ζήτημα καθώς η Βόρεια Κορέα έχει ορίσει το 2012, την επέτειο ενός αιώνα από τη γέννηση του ιδρυτή της Κιμ Ιλ-Σουνγκ, θα είναι η χρονιά που θα καταστεί «μια μεγάλη, ισχυρή κι ευημερούσα» χώρα, κάτι που η Σεούλ ερμηνεύει ως ορόσημο της ολοκλήρωσης του πυρηνικού της προγράμματος.

Έτσι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει βεβαίως να επιτύχει την «αποδιάρθρωση» του πυρηνικού προγράμματός της Βόρειας Κορέας την επόμενη χρονιά, τόνισε ο Λι.

Βάσει των δηλώσεων αυτών ο Λι εμφανίζεται περισσότερο ανοικτός στο ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών από ό,τι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του που δήλωσαν ανώνυμα στο Yonhap την περασμένη εβδομάδα ότι οι συνομιλίες αποκλείονται έως ότου η Πιονγκγιάνγκ επανέλθει στην ομάδα των χωρών που αναγνωρίζουν και έχουν κυρώσει τη Συνθήκη για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), από την οποία ανακοίνωσε ότι αποχωρεί το 2003, πριν πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές το 2006 και το 2009.

Η Βόρεια Κορέα είχε αποχωρήσει από τις εξαμερείς διαπραγματεύσεις τον Απρίλιο του 2009, λόγω των κυρώσεων που της επέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη.