Ο Μάρτιν Έρντμαν υπήρξε πρέσβης της Γερμανίας στην Τουρκία από το 2015 ως το 2020 και στην πατρίδα του λογαριάζεται ως μια φωνή με ειδικό βάρος όταν μιλάει για τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Die Welt» έκανε λόγο πως πλησιάζει το «τέλος της εποχής Ερντογάν ανεξαρτήτως από το αποτέλεσμα των εκλογών στις 14 Μαΐου».

Ο πρώην πρέσβης στην Τουρκία, μεταξύ άλλων στάθηκε στην παράλυση του κρατικού μηχανισμού που προκάλεσε η διακυβέρνηση του Τούρκου προέδρου και έφτασε σημείο να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να εγκαταλείψει τη χώρα σε περίπτωση εκλογικής ήττας.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει συλλάβει δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς αντιπάλους και συντόνισε κεντρικά τα ΜΜΕ. Είναι υπεύθυνος για μια δυσλειτουργική μονοπρόσωπη διακυβέρνηση. Κανείς δεν τολμά πλέον να πάρει αποφάσεις υπό το φόβο πως θα πρέπει να λογοδοτήσει γι’ αυτές. Κανείς δεν ξέρει τι αρέσει στον Ερντογάν σήμερα και τι όχι», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε μιλώντας για το σενάριο ήττας στις εκλογές της 14ης Μαΐου:

«Το ερώτημα είναι εάν καταφύγει σε παράνομα μέσα. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιήσει τον στρατό για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Αυτό είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς. Προσωπικά πιστεύω ότι σε περίπτωση ήττας, θα επιβιβαζόταν σε ένα αεροπλάνο με άγνωστο προορισμό».

Ο Ερντογάν σύμφωνα με των πρώην πρέσβη δεν μπορεί απλά να «συνταξιοδοτηθεί». «Η διακυβέρνηση του χαρακτηρίζεται από διαφθορά και νεποτισμό. Αλλά το δικαστικό σώμα δεν του ανήκει. Κάποιοι παραμένουν σιωπηλοί και περιμένουν την Ημέρα Χ, που θα ξετυλίξουν το κουβάρι για το σύστημα Ερντογάν. Επομένως θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει τις εκλογές», τόνισε ο Έρντμαν, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Το ίδιο εκτιμούν και άλλοι ειδικοί

Για τον εμπειρογνώμονα της Τουρκίας Τόμας Σμίντινγκερ, η εκλογική συμμαχία του Ερντογάν είναι ένας συνδυασμός πολιτικού Ισλάμ και υπερεθνικισμού και σε περίπτωση που κερδίσει και πάλι με την εκλογική του συμμαχία στις 14 Μαΐου, ο Σμίντινγκερ δεν αναμένει πολιτικές αλλαγές προς το παρόν.

Ο Ερντογάν, λέει, θα συνεχίσει να ασκεί επιθετική εξωτερική πολιτική για να αντισταθμίσει τα εσωτερικά προβλήματα. Ωστόσο, ο Σμίντινγκερ θεωρεί απίθανη μια εκλογική νίκη της κυβερνητικής εκλογικής συμμαχίας με τα σημερινά δεδομένα. Λόγω της αποτυχίας στην οικονομική πολιτική και της κακής διαχείρισης της κρίσης μετά τους σεισμούς του Φεβρουαρίου, η συμμαχία του Ερντογάν δεν έχει πλέον τη στήριξη της πλειοψηφίας. «Και οι εκλογές μπορούν να είναι νοθευτούν μόνο ως έναν βαθμό και στην Τουρκία», προσθέτει, αναφερόμενος εμμέσως στις παλαιότερες καταγγελίες για χειραγώγηση.

Θα αποχωρούσε οικειοθελώς ο Ερντογάν από την εξουσία σε περίπτωση ήττας; Ο Σμίντινγκερ έχει τις αμφιβολίες του, κυρίως επειδή το τουρκικό κράτος ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τα τσιράκια του Ερντογάν. Επιπλέον, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, οι υποστηρικτές του έχουν στη διάθεσή τους πολλά όπλα, γεγονός που επίσης καθιστά πιο πιθανές τις ένοπλες συγκρούσεις. Μια ενδεχόμενη αλλαγή καθεστώτος, σύμφωνα με τον Σμίντινγκερ, δεν θα γινόταν με ομαλό τρόπο.