Σε πολιτική κρίση έχει βυθιστεί η Γαλλία μετά την απόφασή του Εμανουέλ Μακρόν να παρακάμψει το γαλλικό κοινοβούλιο και να επιβάλει με προεδρικό διάταγμα τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.
Το νομοσχέδιο είχε ήδη προκαλέσει αντιδράσεις για την ουσία του, όμως αυτές γιγαντώθηκαν με τη στρατηγική που ακολούθησε ο Γάλλος Πρόεδρος αδυνατώντας να εξασφαλίσει την αναγκαία κοινοβουλευτική υποστήριξη για την έγκριση της μεταρρύθμισής του ασφαλιστικού.
Τα συνδικάτα έχουν κηρύξει «ανένδοτο» και οι διαδηλώσεις θυμίζουν ημέρες «Κίτρινων Γιλέκων», με σφοδρά επεισόδια και άγρια καταστολή.
Τη Δευτέρα η «μάχη» για τον Γάλλο Πρόεδρο μεταφέρεται εκ νέου εντός κοινοβουλίου, όπου έχουν κατατεθεί και θα συζητηθούν δύο προτάσεις μομφής. Αν μια από αυτές τις προτάσεις εγκριθεί τότε εκτός από την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, θα ανατραπεί και η μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς το προεδρικό διάταγμα θα ακυρωθεί.
H κυβέρνηση έχει καταφέρει να επιβιώσει από ανάλογες ψηφοφορίες στο παρελθόν, καθώς αν και διαθέτει τη σχετική και όχι την απόλυτη πλειοψηφία, τα κόμματα της Αριστεράς αρνούνταν οποιαδήποτε σύμπραξη με την Ακροδεξιά.
Ωστόσο στην τρέχουσα κοινοβουλευτική μάχη τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Μια από τις δύο προτάσεις δυσπιστίας, υποβλήθηκε από μια ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών και έχουν δηλώσει πως θα την υπερψηφίσουν τόσο η Αριστερά του Ζαν Λικ Μελανσόν όσο και η άκρα δεξιά της Μαρίν Λεπέν, που στο σύνολό τους – μαζί με κάποιους ανεξάρτητους – έχουν 250 βουλευτές.
Για να εγκριθεί μία πρόταση μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης, θα πρέπει να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Εθνοσυνέλευσης, δηλαδή από 278 βουλευτές. Η τελική έκβαση θα εξαρτηθεί από τη στάση των βουλευτών του κεντροδεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, το οποίο διαθέτει 60 έδρες.
Η ηγεσία του κόμματος έχει ταχθεί κατά της πρότασης μομφής, όμως βουλευτές έχουν ασκήσει έντονη κριτική στον Γάλλο Πρόεδρο για το κοινοβουλευτικό «bypass» και δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθούν από την κεντρική γραμμή. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν η κυβέρνηση επιβιώσει από την πρόταση δυσπιστίας, το πολιτικό πλήγμα για τον Εμανουέλ Μακρόν εκτιμάται πως είναι μεγάλο. «Πρέπει να βγει να μιλήσει!» φωνάζουν πολλοί, ενώ τραγική είναι η πτώση της δημοτικότητάς του μόλις στο 28% σε σημερινή δημοσκόπηση της IFOP.
Οι πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως ο Μακρόν θα επιδιώξει να γυρίσει γρήγορα σελίδα, με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να ετοιμάζουν ήδη πιο κοινωνικές – φιλολαϊκές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο εκτιμάται πως ο Γάλλος Πρόεδρος μπορεί να κάνει πλέον λίγα – μέσα από το κοινοβουλίο – για να κατευνάσει την οργή στους δρόμους.
Δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο – ανεξαρτήτως αποτελέσματος στη διαδικασία για την πρόταση δυσπιστίας – να απομακρύνει την πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν, η οποία απέτυχε να διαμορφώσει το κατάλληλο κοινοβουλευτικό περιβάλλον για να υπερψηφιστεί η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την κοινή γνώμη της Γαλλίας να τάσσεται σαφώς κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και ειδικότερα κατά της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια. Επιπλέον επικρίνει σφοδρά και προσωπικά τον Εμανουέλ Μακρόν για την απόφασή του να παρακάμψει τον γαλλικό κοινοβούλιο.
Η Γαλλία ετοιμάζεται για μία ακόμα γενική απεργία την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ ως τότε θα υπάρχουν απεργιακές κινητοποιήσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας, αρχής γενομένης από τις μεταφορές και την ενέργεια. «Ας καταστρέψουμε ό,τι μας καταστρέφει», ήταν ένα από τα συνθήματα που έγραψαν οι διαδηλωτές σε τοίχους.
Η αυθόρμητη οργισμένη κινητοποίηση το απόγευμα της Πέμπτης, λίγο μετά την απόφαση του Μακρόν να παρακάμψει το κοινοβούλιο, πραγματοποιήθηκε στη Place de la Concorde του Παρισιού απέναντι από την Εθνοσυνέλευση. Έκτοτε κάθε ημέρα χιλιάδες κόσμου συγκεντρώνεται στην ίδια πλατεία. «Ο συμβολισμός είναι ισχυρός: Ήταν εκεί όπου ο στήθηκε η γκιλοτίνα για τον Λουδοβίκος ΙΣΤ’ πριν από 230 χρόνια», σχολιάζει το Reuters σε δημοσίευμά του.