Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο νυχτερινό του διάγγελμα αναφέρθηκε εκτενώς στη συζήτηση που είχε με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επισκέφθηκε το Κίεβο χθες Δευτέρα (20/2).

Ο Ουκρανός ηγέτης μίλησε για την κρισιμότητα της κατάστασης και το διακύβευμα. «Τώρα στην Ουκρανία κρίνεται το μέλλον της τάξης των πραγμάτων για όλο τον κόσμο. Η οποία βασίζεται σε νόμους, ανθρωπιά, σταθερότητα», τόνισε αρχικά και συνέχισε: «Εγώ και ο πρόεδρος Μπάιντεν συζητήσαμε λεπτομερώς τι πρέπει να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε την κοινή μας νίκη αυτή τη χρονιά στον πόλεμο που άρχισε η Ρωσία».

«Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι γνωστά. Οι ανάγκες που έχουμε για να ενισχύσουμε την άμυνά μας είναι γνωστές. Οι πράξεις που πρέπει να γίνουν είναι επίσης γνωστές στους εταίρους μας και αυτές αρχίζουν από εμάς και τους πολεμιστές μας στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Αυτό που χρειάζεται πάνω από όλα είναι αποφασιστικότητα», πρόσθεσε ο Ζελένσκι και υπογράμμισε: «Είδα αυτή την αποφασιστικότητα στον πρόεδρο Μπάιντεν και στις ΗΠΑ. Είμαστε πραγματικοί σύμμαχοι με τις ΗΠΑ κι αυτή η ένωση κάνει τον κόσμο πιο δυνατό».

It is now and in Ukraine that the fate of the world order, which is based on rules, on humanity, on predictability, is being decided. And today, President Biden and I talked, in particular, about how to do everything to ensure our common victory this year in the war that Russia unleashed.The specific steps for this are known. Our defense needs for this are known. The active actions required for this – the actions of our warriors at the front first of all – are also well known to our partners. All we need is determination.Today I saw such determination of President Biden and the United States of America. And I want to thank Mr. President for this visit and for the talks – really useful talks.I am also thankful, on behalf of all Ukrainians, to all Americans – ordinary people and community leaders, members of Congress from both parties, and all members of President Biden's team – for bringing our relationship – between Ukraine and America – to a historically most meaningful level. We can be called true allies, and our alliance with America truly strengthens the world.Glory to all who fight for Ukraine!Thank you to everyone who helps!May the memory of everyone who gave life for the freedom of Ukraine live forever!Glory to Ukraine!

Posted by Володимир Зеленський on Monday, February 20, 2023

«Το Κίεβο ζητεί πυρομαχικά διασποράς από πέρυσι»

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ζήτησε από τους δυτικούς εταίρους της να της προμηθεύσουν πυρομαχικά διασποράς πέρυσι, επιβεβαίωσαν χθες Δευτέρα (20/2) στο Γερμανικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες σε χώρες μέλη του NATO.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συζήτησε με συμμάχους της το αίτημα να σταλούν αυτά τα εξαιρετικά αμφιλεγόμενα πυρομαχικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όμως μέχρι στιγμής όπως είναι προφανές δεν έχει ληφθεί απόφαση.

Μερικά 24ωρα νωρίτερα ο Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, ζήτησε από τους ηγέτες της Δύσης πυρομαχικά διασποράς και εμπρηστικά πυρομαχικά φωσφόρου για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ωστόσο υπάρχουν επιφυλάξεις για αυτό σε χώρες όπως για παράδειγμα η Γερμανία, που έχουν υπογράψει τη διεθνή σύμβαση για την απαγόρευση των πυρομαχικών διασποράς.

Το οποίο σημαίνει ότι το Βερολίνο δεν έχει πρόθεση να επιτρέψει στην Εσθονία να εφοδιάσει τον ουκρανικό στρατό με πυρομαχικά διασποράς κατασκευασμένα στη Γερμανία.

Εσθονικό μέσο ενημέρωσης ανέφερε πως το Ταλίν ζυγίζει εάν θα παραδώσει πυρομαχικά διασποράς στον ουκρανικό στρατό. «Οι εσθονικές αποθήκες περιέχουν χιλιάδες τέτοια πυρομαχικά και οι Ουκρανοί τα ζητούν από την Εσθονία», κατά το δημοσίευμα.

«Τα όποια αιτήματα επανεξαγωγής θα πρέπει να αντιπαραβληθούν με τις υποχρεώσεις (της Γερμανίας) δυνάμει της Σύμβασης για τα Πυρομαχικά Διασποράς και το άρθρο 18α του Νόμου Περί Ελέγχου Πολεμικών Όπλων», επισήμανε ωστόσο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας στο Γερμανικό Πρακτορείο. Αυτά τα δύο κείμενα συνεπάγονται «απαγόρευση της χρήσης, της ανάπτυξης, της παραγωγής, της απόκτησης, της αποθήκευσης, της διατήρησης και της μεταβίβασης πυρομαχικών διασποράς».

Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από τον φορέα (βόμβα, οβίδα) και τα λεγόμενα «υποπυρομαχικά», που διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση. Από τη φύση τους όπλα κάθε άλλο παρά ακριβείας, ενοχοποιούνται για αναρίθμητους θανάτους αμάχων.

Η χρήση πυρομαχικών αυτών των δύο τύπων είναι το λιγότερο αμφιλεγόμενη. Τα πυρομαχικά διασποράς είναι θεωρητικά απαγορευμένα δυνάμει της σύμβασης του Όσλο (2008), την οποία όμως δεν έχουν υπογράψει ούτε η Ουκρανία, ούτε η Ρωσία. Τα πυρομαχικά φωσφόρου προκαλούν φρικιαστικά εγκαύματα στους ανθρώπους που πλήττουν.