Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε τη χώρα έφτασε τους 912, ενώ οι τραυματίες είναι 5.383. Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος.
Εξάλλου, όπως μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, στη Συρία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 320 άνθρωποι λόγω του σεισμού και οι τραυματίες είναι 1.000.
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δημιούργησαν αεροδιάδρομο για να μπορέσουν οι ομάδες έρευνας και διάσωσης να φτάσουν στη ζώνη που επλήγη, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. «Κινητοποιήσαμε τα αεροπλάνα μας για να στείλουμε ιατρικές ομάδες, ομάδες έρευνας και διάσωσης και τα οχήματά τους στην ζώνη που επλήγη από τον σεισμό», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου του.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε νωρίτερα πως ανησυχεί για περιοχές της Τουρκίας από τις οποίες δεν έχουν υπάρξει νεότερα ύστερα από τη φονική σεισμική δόνηση που έπληξε τη χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
«Οι εθνικές αρχές θα επικεντρωθούν στην έρευνα και διάσωση αυτή τη στιγμή», ανέφερε εκπρόσωπος του ΠΟΥ σε δήλωση στο Reuters, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Στη συνέχεια, αναμένουμε αυξημένη ανάγκη για τη φροντίδα των τραυματιών και τη στήριξη του συνολικού συστήματος υγείας στις πληγείσες περιοχές».
Παπαζάχος: Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη σεισμικότητα στη χώρα μας
Τη διαβεβαίωση ότι δεν επηρεάζει τη σεισμικότητα στη χώρα μας ο σημερινός φονικός σεισμός στην Τουρκία, δίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, επισημαίνοντας πως «η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από το σημείο που εκδηλώθηκε η σεισμική δόνηση, το καταστεί σχεδόν αδύνατο για οποιοδήποτε ανησυχία».
Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαζάχος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του, αν και κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί από τον σημερινό σεισμό της Τουρκίας το κυπριακό τόξο. «Για το κυπριακό τόξο υπάρχει μία ανησυχία, καθώς μπορεί να προκύψει κάποια σεισμικότητα, σε βάθος χρόνου, αλλά για τον ελλαδικό δεν υπάρχει καμία», διασαφήνισε ο καθηγητής.
Όσο για τον σημερινό σεισμό των 7,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, ο κ. Παπαζάχος είπε πως η περιοχή δέχεται πολύ συχνά αρκετά υψηλές δονήσεις. «Το μεγάλο μέγεθος του σημερινού σεισμού δεν μπορεί να θεωρηθεί σπάνιο για την περιοχή», ανέφερε, ενώ εκτίμησε πως θα επακολουθήσουν μεγάλοι μετασεισμοί στην περιοχή, όπως και ήδη έγιναν, της τάξεως των 6,7 Ρίχτερ, λίγα λεπτά μετά την αρχική δόνηση.
«Το ρήγμα της Ανατολίας μπορεί να προκαλέσει μεγάλες μετασεισμικές δονήσεις», τόνισε ο κ. Παπαζάχος και πρόσθεσε: «πρόκειται για ρήγμα με πολύ μεγάλο σεισμικό δυναμικό, που δίνει πολύ ισχυρούς σεισμούς, που μπορεί να φτάσουν και τα 300 χιλιόμετρα απόσταση. Ιστορικά έχει δώσει τελευταία και 6,4, 6,1, και 6,3 Ρίχτερ. Στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοιους σεισμούς, όμως για την περιοχή που εκδηλώθηκε σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθούν σπάνιοι».
Δεν έχουν υποστεί ζημιές οι αγωγοί πετρελαίου, η ροή συνεχίζεται
Στο μεταξύ, δεν έχουν υποστεί ζημιές ο αγωγός Κιρκούκ-Τσεϊχάν που μεταφέρει πετρέλαιο από το Ιράκ στην Τουρκία ή ο αγωγός Μπακού-Τμπιλίσι-Τσεϊχάν και οι ροές πετρελαίου συνεχίζονται και στους δύο μετά τον μεγάλο σεισμό που έπληξε την Τουρκία, δήλωσε σήμερα στο Reuters αξιωματούχος στον τομέα της ενέργειας.
Ωστόσο η λειτουργία του τερματικού σταθμού πετρελαίου στο Τσεϊχάν, στη νότια Τουρκία, ανεστάλη, ανέφερε το ναυτιλιακό πρακτορείο Tribeca, που πρόσθεσε ότι διεξάγεται έκτακτη σύσκεψη για το θέμα.
Ο τερματικός αυτός σταθμός της ανατολικής Μεσογείου απέχει περίπου 155 χλμ. από την περιοχή που ήταν το επίκεντρο του σεισμού.
Νωρίτερα η εταιρία διαχείρισης του αγωγού BOTAS ανέφερε πως η ροή αερίου σταμάτησε στις επαρχίες Χατάι, Καχρανμαρμαράς και Γκαζιάντεπ και σε ορισμένεους άλλους τομείς ως αποτέλεσμα βλάβης που προκλήθηκε σε γραμμή μεταφοράς αερίου.
Εξάλλου, η αρχή λιμένων της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το λιμάνι Ισκέντερουν, που βρίσκεται στη νότια επαρχία Χατάι, υπέστη ζημιές από τον σεισμό.
Μετά την επιθεώρηση των ζημιών, η αρχή ανέφερε στο Twitter πως εκτός από το Ισκέντερουν, τα υπόλοιπα λιμάνια λειτουργούν κανονικά.
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο υπό κατασκευή τουρκικός πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου δεν υπέστη ζημιές από τον σεισμό, δήλωσε αξιωματούχος της ρωσικής εταιρίας που κατασκευάζει τον σταθμό.
«Σεισμικές δονήσεις μεγέθους περίπου 3 βαθμών έγιναν αισθητές εδώ… όμως οι ειδικοί μας δεν έχουν αναφέρει οποιεσδήποτε ζημιές σε κατασκευαστικές δομές, γερανούς και εξοπλισμό», δήλωσε η Αναστάζια Ζοτέεβα από την κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, Rosatom.
«Παρ΄όλ΄αυτά, διενεργούμε εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλίσουμε πως οι εργασίες κατασκευής και εγκατάστασης μπορούν να συνεχιστούν με ασφάλεια», δήλωσε η αξιωματούχος σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Προσευχόμαστε για όλους όσοι επλήγησαν
«Προσευχόμαστε για όλους όσοι επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό σήμερα τα ξημερώματα στην Τουρκία και στη Συρία», σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Επίσης, εύχεται «ο Θεός να προσφέρει ανακούφιση, παρηγορία και ειρήνη σε αυτή την τόσο δύσκολη και επώδυνη στιγμή για τις δύο χώρες».