Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αλλάζουν την στάση τους αναφορικά με την αποστολή οπλικών συστημάτων της Ουκρανία που θα μπορούσαν να τη βοήθησουν να στοχεύσει στη χερσόνησο της Κριμαίας, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times». Μέχρι πρότινος η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν ήταν υπέρ μιας τέτοιας κίνησης, λόγω της αντίδρασης που θα μπορούσε να προκαλέσει από τη Ρωσία.
Ωστόσο, έπειτα από μήνες συζητήσεων με Ουκρανούς αξιωματούχους, αναφέρει το δημοσίευμα η αμερικανική κυβέρνηση βλέπει, πλέον, πως ίσως το Κίεβο χρειαστεί μεγαλύτερη ισχύ προκειμένου να χτυπήσει τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή από όπου εξαπολύονται θανατηφόρες πυραυλικές επιθέσεις. Κι αυτό παρόλο που μια τέτοια στρατηγική θα αύξανε το ρίσκο κλιμάκωσης της έντασης, όπως υποστήριξαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο ίδιο μέσο.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επισήμως θεωρεί πως η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία. «Οι κατεχόμενες περιοχές από τους Ρώσους παραμένουν ουκρανικό έδαφος», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρμπι πρόσφατα και συνέχισε: «Οι Ουκρανοί έχουν κάθε δικαίωμα να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και το κράτος τους εντός των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων τους».
Πλέον, στα υψηλά ιστάμενα κλιμάκια του Λευκού Οίκου εκτιμούν, αναφέρει το ρεπορτάζ, πως αν η Ουκρανία δείξει στη Ρωσία πως μπορεί να αμφισβητήσει τον έλεγχό της στην Κριμαία, τότε αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί πλεονέκτημα σε πιθανές μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν άμεσα άρματα μάχης Abrams
Οι ΗΠΑ, πάντως, δεν είναι έτοιμες να προμηθεύσουν την Ουκρανία με τα πιο προηγμένα βαριά άρματα μάχης τους, τα Abrams, δήλωσε χθες Τετάρτη (18/1) ανώτερο στέλεχος του Πενταγώνου, δικαιολογώντας την άρνηση αυτή επικαλούμενος ζητήματα συντήρησης και εκπαίδευσης και όχι φόβους κλιμάκωσης των αντιδράσεων της Ρωσίας.
Το Κίεβο αξιώνει τις τελευταίες εβδομάδες από δυτικές κυβερνήσεις να στείλουν σύγχρονα άρματα μάχης για να απωθηθεί η ρωσική εισβολή. Ωστόσο, ως τώρα οι σύμμαχοί του έχουν δεσμευτεί να στείλουν κυρίως ελαφριά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ή μεταφοράς προσωπικού.
«Δεν νομίζω πως βρισκόμαστε εκεί», δήλωσε ο τρίτος τη τάξει στο αμερικανικό Πεντάγωνο Κόλιν Καλ, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το ενδεχόμενο να σταλούν άρματα μάχης Abrams στο Κίεβο, μετά την επισημοποίηση το σαββατοκύριακο της απόφασης του Λονδίνου η Βρετανία να γίνει η πρώτη χώρα που θα στείλει στην Ουκρανία βαριά άρματα μάχης Challenger 2.
«Το Abrams είναι οπλικό σύστημα ιδιαίτερα περίπλοκο. Είναι ακριβό, απαιτεί δύσκολη εκπαίδευση, έχει κινητήρα τζετ. Πιστεύω πως καταναλώνει 11 λίτρα κηροζίνης το χιλιόμετρο», είπε ο κ. Καλ, υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδιος για τη στρατηγική.
«Δεν είναι και το ευκολότερο σύστημα ως προς τη συντήρηση», πρόσθεσε, χωρίς πάντως να αποκλείσει το ενδεχόμενο η αμερικανική θέση να αλλάξει στο μέλλον.
Επισήμανε επίσης ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν έχει αποφύγει επιμελώς ως αυτό το στάδιο να στείλει στους Ουκρανούς οπλισμό τον οποίο «δεν θα μπορούν να επισκευάσουν, δεν θα μπορούν να συντηρήσουν και δεν θα μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμα, διότι αυτό δεν θα ωφελούσε κανέναν».
Κατά δημοσιεύματα σε αμερικανικά και γερμανικά ΜΜΕ, η Γερμανία δεν θα συναινέσει στην παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης Leopard 2 στον στρατό της Ουκρανίας όσο οι ΗΠΑ δεν προχωρούν σε ανάλογη κίνηση με τα Abrams τους.
Ζελένσκι: «Θα αντέξουμε» είπε ενώ ζήτησε γρήγορες αποφάσεις για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη χώρα του
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε έκκληση για «ταχύτητα» στη λήψη αποφάσεων όσον αφορά την παροχή βοήθειας στη χώρα του.
«Η τυραννία προχωρά γρηγορότερα από τις δημοκρατίες», είπε στην ομιλία του, μέσω βιντεοσύνδεσης, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. «Η κινητοποίηση του κόσμου πρέπει να γίνει γρηγορότερα από την επόμενη στρατιωτική κινητοποίηση του κοινού εχθρού μας», επέμεινε.
«Η Ρωσία χρειάστηκε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να ξεκινήσει τον πόλεμο. Ο κόσμος χρειάστηκε ημέρες για να αντιδράσει, (επιβάλλοντας) τις πρώτες κυρώσεις», σχολίασε, υπενθυμίζοντας επίσης ότι στο παρελθόν κάποιοι «δίσταζαν» να αντιδράσουν στις «αδίστακτες» ενέργειες της Μόσχας, όπως για παράδειγμα στην προσάρτηση της Κριμαίας.
Τις τελευταίες ημέρες ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δέχεται πιέσεις ώστε να εγκρίνει σύντομα την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία. Για την αποστολή πολεμικού υλικού γερμανικής κατασκευής απαιτείται το «πράσινο φως» του Βερολίνου και οι ηγέτες πολλών ευρωπαϊκών χωρών ζήτησαν την Τρίτη από τον Σολτς να λάβει γρήγορα μια απόφαση.
Στην αρχή της ομιλίας του στο Νταβός, ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων από τη συντριβή ενός ελικοπτέρου σήμερα το πρωί κοντά στο Κίεβο. Μεταξύ των νεκρών ήταν ολόκληρη η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και ο υπουργός Ντένις Μοναστίρσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης, όταν ρωτήθηκε σχετικά, ότι δεν ανησυχεί για τη δική του προσωπική ασφάλεια.
Στο νυχτερινό του διάγγελμα, πάλι, ανέφερε πως ο Καναδάς θα στείλει σημαντική στρατιωτική βοήθεια και σημείωσε πως «θα αντέξουμε», ενώ εξήγησε πως οι μάχες στο ανατολικό μέτωπο συνεχίζονται καθώς και το ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας αντέχουν και αντιστέκονται.