Καρκινοπαθής αναγκάστηκε να ταξιδέψει από την Ιρλανδία στη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να υποβληθεί σε άμβλωση, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία της, επειδή η ιρλανδική κυβέρνηση της απαγόρευσε να ρίξει το παιδί που κυοφορούσε.

Η νεαρή Λιθουανή, που έμεινε έγκυος όταν η ασθένειά της βρισκόταν σε ύφεση, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο με σημερινή του απόφαση, καταδίκασε την Ιρλανδία, κρίνοντας πως δεν σεβάστηκε το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής της γυναίκας. Υποχρέωσε μάλιστα την Ιρλανδία να καταβάλει στην ενάγουσα αποζημίωση 15.000 ευρώ.

Στο Δικαστήριο είχαν προσφύγει αρχικά τρεις γυναίκες, οι οποίες υποστήριξαν ότι η υγεία τους εκτέθηκε σε κίνδυνο επειδή χρειάστηκε να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε άμβλωση. Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας υποστηρίζει ότι η χώρα πρέπει να διατηρεί το κυρίαρχο δικαίωμά της «να προσδιορίζει πότε ξεκινά η ζωή».

Οι δικηγόροι των τριών γυναικών υποστήριξαν ότι το να κληθούν να φύγουν από τη χώρα για να υποβληθούν σε άμβλωση είναι ταπεινωτικό, ενώ η απόφαση αυτή τους προκάλεσε άγχος και επιπλοκές στην υγεία τους.

Η ταυτότητα των γυναικών δεν έγινε γνωστή, αλλά οι δύο είναι Ιρλανδές και η άλλη είναι η Λιθουανή που ζει μόνιμα στην Ιρλανδία. Και οι τρεις τους κατέφυγαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να υποβληθούν σε άμβλωση, ύστερα από την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη τους. Η μία από αυτές κινδύνευε με εξωμήτριο κύηση, ενώ η Λιθουανή υποβαλλόταν σε χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Η τρίτη γυναίκα ήταν πρώην αλκοολική, που φοβόταν ότι αν αποκτούσε ένα ακόμη παιδί, θα κινδύνευε να μην πάρει πίσω τα τέσσερα παιδιά της, που είχαν δοθεί σε ανάδοχη οικογένεια.