Στην ανακοίνωση πως πραγματοποιεί οχυρωματικά έργα στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας προέβη την Παρασκευή (18/11) η Ρωσία μετά την αναδίπλωση των στρατιωτών της από τη γειτονική ουκρανική περιφέρεια της Χερσώνας έπειτα από αντεπίθεση του Κιέβου.
«Οχυρωματικά έργα γίνονται υπό τον έλεγχό μας στο έδαφος της Κριμαίας» δήλωσε ο Σεργκέι Αξιόνοφ, ο κυβερνήτης που διορίστηκε από τη Μόσχα μετά την προσάρτηση αυτής της ουκρανικής χερσονήσου το 2014.
Όπως επεσήμανε αυτά τα έργα πραγματοιούνται «για να είναι εγγυημένη η ασφάλεια των κατοίκων της Κριμαίας».
Ο ίδιος υπογράμμισε πάντως πως η ασφάλεια της Κριμαίας εξαρτάται «κυρίως από μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν στο έδαφος της περιφέρειας της Χερσώνας», η οποία συνορεύει με τη χερσόνησο στη νότια Ουκρανία.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε ενώ οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα σε μια ταπεινωτική αποχώρηση από την περιφέρεια αυτή, αφού απέτυχαν να αντιμετωπίσουν την αντεπίθεση των ουκρανών στρατιωτών.
Η αναδίπλωση των ρώσων στρατιωτικών, οι οποίοι εγκατέλειψαν την ομώνυμη περιφερειακή πρωτεύουσα, επέτρεψε στις δυνάμεις του Κιέβου να πλησιάσουν τα πυροβόλα τους στην Κριμαία, που τους τελευταίους μήνες έχει γίνει επανειλημμένα στόχος.
Τον Οκτώβριο, η γέφυρα της Κριμαίας, που ενώνει τη χερσόνησο με τη ρωσική επικράτεια, είχε καταστραφεί εν μέρει από επίθεση που αποδόθηκε στην Ουκρανία από τη Μόσχα, η οποία έκανε λόγο για ένα παγιδευμένο φορτηγό.
Άλλες επιθέσεις, που αποδόθηκαν στις ουκρανικές δυνάμεις, πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Κριμαία, κυρίως εναντίον του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη και σε ρωσικές στρατιωτικές υπόδομές στη χερσόνησο.
Μετά την προσάρτησή της το 2014, η Μόσχα θεωρεί πως η Κριμαία αποτελεί μέρος της επικράτειάς της, κάτι που δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Το Κίεβο θέλει να ανακτήσει τη χερσόνησο.