Συγγενείς της αμερικανοπαλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλεχ δήλωσαν χθες, Πέμπτη, στους ερευνητές του ΟΗΕ ότι σκοτώθηκε σκόπιμα τον Μάιο στο πλαίσιο του «πολέμου μεγάλης κλίμακας» που διεξάγει το Ισραήλ κατά των εκπροσώπων παλαιστινιακών μέσων ενημέρωσης.
Η περίπτωση της γνωστής αυτής δημοσιογράφου του Αλ Τζαζίρα, η οποία σκοτώθηκε από σφαίρα στις 11 Μαΐου ενώ κάλυπτε ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο με την ένδειξη «Τύπος» και κράνος, αποτέλεσε αντικείμενο σπάνιας δημόσιας ακρόασης στον ΟΗΕ.
«Θέλουμε δικαιοσύνη», δήλωσε στο AFP η Λίνα Αμπού Άκλεχ, ανηψιά της δημοσιογράφου που σκοτώθηκε, μετά την κατάθεσή της στους ερευνητές του ΟΗΕ στη Γενεύη, μια στιγμή την οποία η ίδια χαρακτήρισε «ιστορική».
Η πρώτη αυτή σειρά ακροάσεων, οι οποίες επικρίθηκαν σφόδρα από το Ισραήλ, διοργανώθηκε από τη Δευτέρα από διερευνητική επιτροπή που δημιουργήθηκε το 2021 για να ερευνήσει για τα βαθιά αίτια της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.
Απευθυνόμενη στους ερευνητές, η Λίνα Αμπού Άκλεχ επέμεινε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για εκείνη ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες «είχαν σκοπίμως στόχο τη θεία» της, άποψη την οποία συμμερίζεται ο πρώην συνεργάτης της δημοσιογράφου, ο Άλι Σαμούντι, παραγωγός του Αλ Τζαζίρα, ο οποίος ήταν παρών όταν πυροβολήθηκε.
«Εν ψυχρώ»
Αυτός δήλωσε στους ερευνητές του ΟΗΕ ότι «φορούσαν πλήρη δημοσιογραφικό εξοπλισμό» και ότι δεν υπήρχαν μαχητές κοντά. Ξαφνικά, «σφαίρα έσκασε στον αέρα», είπε και συνέχισε περιγράφοντας πώς φώναξε: «Πίσω!» και ένιωσε μια έκρηξη από πίσω του.
Είναι σαφές, σημείωσε κρατώντας φωτογραφία της Σιρίν Αμπού Άκλεχ, ότι «σκοτώθηκε εν ψυχρώ, σκοπίμως».
Ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» η δημοσιογράφος να σκοτώθηκε από έναν από τους στρατιώτες του.
Η καθυστερημένη αυτή ομολογία δεν ήταν παρηγοριά, δήλωσε η Λίνα Αμπού Άκλεχ. «Δεν παραδέχθηκαν πλήρως ότι ήταν αυτοί. Δεν μας είπαν καν το όνομα του στρατιώτη. Δεν θέλουν καν να ανοίξουν ποινική έρευνα για το θέμα», πρόσθεσε στις δηλώσεις που έκανε στο AFP.
Επίσης σημείωσε ότι κανένας εκπρόσωπος των ισραηλινών αρχών δεν επικοινώνησε με την οικογένεια της δημοσιογράφου από τότε που έγινε η κηδεία της θείας της στις 13 Μαΐου, μια τελετή που στιγματίστηκε από επίθεση της ισραηλινής αστυνομίας στην νεκρική πομπή.
Η οικογένεια ζητεί ανεξάρτητη έρευνα.
«Πόλεμος» κατά των δημοσιογράφων
Η Λίνα Αμπού Άκλεχ επέμεινε ότι η περίπτωση αυτή «δεν συνιστά μεμονωμένο περιστατικό». Ο πρόεδρος του Παλαιστινιακού Συνδικάτου Δημοσιογράφων (PJS) Νάσερ Αμπού Μπακρ υποστήριξε την ίδια άποψη, δηλώνοντας στους ερευνητές του ΟΗΕ ότι σχεδόν 50 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από το 2000 και ότι «κανένας δεν έχει θεωρηθεί υπεύθυνος».
«Το Ισραήλ βάζει στόχο τους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους στο πλαίσιο μιας συστημικής πολιτικής που έχει στόχο να πνίξει τις παλαιστινιακές φωνές και να μας φιμώσει», τόνισε.
«Εμείς, οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, υφιστάμεθα όχι μόνον καταχρήσεις και παραβιάσεις, αλλά έναν πόλεμο σε μεγάλη κλίμακα από την πλευρά του κράτους κατοχής», πρόσθεσε.
Σπάνια οι επιτροπές έρευνας του ΟΗΕ προχωρούν σε δημόσιες ακροάσεις. Αυτήν την φορά, οι ερευνητές ήθελαν να δείξουν την μεγαλύτερη διαφάνεια για να απαντήσουν με τον καλύτερο τρόπο στις κατηγορίες για μεροληψία. Ωστόσο οι ισραηλινές αρχές, οι οποίες αρνήθηκαν να συνεργαστούν με την επιτροπή, παραμένουν πολύ επικριτικές, όπως μεταδίδουν Γαλλικό Πρακτορείο και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το Ισραήλ κατηγόρησε τους ερευνητές ότι υπερασπίζονται ένα «αντιισραηλινό πρόγραμμα» και χαρακτήρισε επίσης τις δημόσιες ακροάσεις, που άρχισαν τη Δευτέρα, «παρωδίες δίκης».