Η Ουάσιγκτον απείλησε χθες Δευτέρα (17/10) να επιβάλει κυρώσεις σε επιχειρήσεις ή κράτη που συνεργάζονται στο πρόγραμμα κατασκευής τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAVs) του Ιράν, μετά τη σειρά πληγμάτων στην Ουκρανία με drones που το Κίεβο και οι ΗΠΑ θεωρούν πως ήταν ιρανικής κατασκευής.
«Κάθε πρόσωπο που ασκεί δραστηριότητα με το Ιράν ως προς την ανάπτυξη drones ή βαλλιστικών πυραύλων, ή (συμμετέχει στη) μεταφορά όπλων από το Ιράν προς τη Ρωσία, καλά θα έκανε να προσέχει», διεμήνυσε ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να καταφύγουν σε κυρώσεις ή να λάβουν μέτρα σε βάρος των βασικών υπεύθυνων», συνέχισε.
«Η ενίσχυση της συμμαχίας ανάμεσα στη Ρωσία και το Ιράν θα έπρεπε να θεωρείται από τον κόσμο ολόκληρο πολύ σοβαρός κίνδυνος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.
Αναφερόμενος σε πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, ο κ. Πατέλ υποστήριξε εξάλλου πως ορισμένα από τα ιρανικά UAVs που πωλήθηκαν στη Ρωσία παρουσίασαν δυσλειτουργίες.
Το γεγονός πως η Μόσχα στράφηκε για προμήθειες στην Τεχεράνη μαρτυρά, κατ’ αυτόν, την «τεράστια πίεση» που δέχεται η Ρωσία, μετά τις απώλειες που υπέστη στην Ουκρανία, το ότι πλέον όπως το βλέπει είναι «υποχρεωμένη να καταφύγει σε χώρες ελάχιστα αξιόπιστες, όπως το Ιράν, για να προμηθευτεί υλικό και εξοπλισμούς».
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτίμησε πως οι παραδόσεις UAVs στη Μόσχα παραβιάζουν την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – με την οποία επικυρώθηκε το ΚΟΣΔ, η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που προέβλεπε αυστηρό περιορισμό του σε αντάλλαγμα για την άρση διεθνών κυρώσεων.
Το ΚΟΣΔ, ή Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, που είχαν υπογράψει το Ιράν με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Γερμανία, μοιάζει να βρίσκεται σε επιθανάτια αγωνία, τέσσερα χρόνια μετά τη μονομερή απόφαση του αμερικανού τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία και κατόπιν την προοδευτική εγκατάλειψη της τήρησης των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η Τεχεράνη.
Τα ρωσικά πλήγματα, με τη χρήση κυρίως UAVs-καμικάζι, στοίχισαν χθες Δευτέρα το πρωί τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους, τέσσερις στο Κίεβο. Είχαν στόχο ενεργειακές υποδομές σε διάφορους τομείς της Ουκρανίας, μια εβδομάδα μετά τους μαζικούς βομβαρδισμούς από τον στρατό της Ρωσίας σε αντίποινα για την επίθεση που κατέστρεψε εν μέρει τη γέφυρα της Κριμαίας.