Η σωματικά υγιής 23χρονη Shanti De Corte που επέζησε από την βομβιστική επίθεση του ISIS στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2016, επέλεξε να βάλει τέλος στη ζωή της με μια «πραγματικά σοκαριστική» περίπτωση ευθανασίας στο Βέλγιο.
Η Shanti De Corte, ψυχικά τραυματισμένη μετά από μια τρομοκρατική επίθεση που βίωσε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών το 2016, πέθανε τον Μάιο, αφού οι γιατροί συμφώνησαν ότι ήταν τόσο καταθλιπτική που μπορούσε να υποστεί νόμιμη ευθανασία.
Χθες το βράδυ, οι Βρετανοί ακτιβιστές που μάχονται κατά της θέσπισης νόμων για την υποβοηθούμενη θανάτωση προειδοποίησαν ότι, ακόμη και αν τεθεί σε ισχύ μια στενά καθορισμένη πράξη, αναπόφευκτα θα διευρυνθεί με την πάροδο του χρόνου ώστε να συμπεριλάβει και τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας.
Ποια ήταν η σωματικά υγιής 23χρονη που πέθανε από ευθανασία
Η Shanti De Corte ήταν μια 17χρονη μαθήτρια που ταξίδευε με τους συμμαθητές της στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών όταν οι τρομοκράτες του ISIS πυροδότησαν μια βόμβα. Η έκρηξη τον Μάρτιο του 2016, μαζί με άλλες δύο που πυροδότησε η ομάδα σε σταθμό του μετρό των Βρυξελλών, σκότωσε 32 ανθρώπους και άφησε περισσότερους από 300 τραυματίες.
Αν και η De Corte δεν τραυματίστηκε σωματικά από την επίθεση, σύμφωνα με τη New York Post, υπέφερε για χρόνια από κρίσεις πανικού, ενώ ανέπτυξε κατάθλιψη και διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Προσπάθησε, μάλιστα, να αυτοκτονήσει δύο φορές, το 2018 και το 2020, και δημοσίευε τακτικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον αγώνα της να αντιμετωπίσει τα όσα περνούσε.
«Με όλα τα φάρμακα που παίρνω, αισθάνομαι σαν φάντασμα που δεν μπορεί να αισθανθεί τίποτα πια. Ίσως υπήρχαν άλλες λύσεις εκτός από τα φάρμακα», έγραψε σε μια ανάρτηση, σύμφωνα με τον βελγικό ειδησεογραφικό ιστότοπο RTBF.
Σύμφωνα με τη βελγική νομοθεσία, και όσα αναφέρει η DailyMail.com, η ευθανασία επιτρέπεται σε ένα άτομο που βρίσκεται σε «ιατρικά μάταιη κατάσταση συνεχούς και αφόρητου σωματικού ή ψυχικού πόνου που δεν μπορεί να ανακουφιστεί», χωρίς, μάλιστα, να υπάρχει κάποιο κατώτερο όριο ηλικίας.
Το αίτημα της κ. De Corte εγκρίθηκε από δύο ψυχιάτρους και η νεαρή κοπέλα έφυγε από την ζωή στις 7 Μαΐου.
Οι αντιδράσεις για την «αδιανόητη» ευθανασία
Η Andrea Williams της ΜΚΟ Christian Concern δήλωσε: «Είναι πραγματικά σοκαριστικό το γεγονός ότι μια κατά τα άλλα υγιής, αλλά ψυχικά τραυματισμένη 23χρονη υποβλήθηκε σε ευθανασία αντί να της παρασχεθεί φροντίδα. Με την κατάλληλη βοήθεια, θα μπορούσε να έχει ζήσει μια μακρά, γεμάτη ζωή. Η υπόθεση αυτή δείχνει πόσο ολισθηρός είναι ο κατήφορος όταν επιτρέπεις την ευθανασία με νόμο».
Οι Βρετανοί υποστηρικτές της υποβοήθησης του θανάτου τονίζουν ότι οι προτάσεις τους αποκλείουν ρητά τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να είναι νόμιμη μόνο για αυτό που η Dignity in Dying αποκαλεί «ανίατα άρρωστους, ψυχικά ικανούς ενήλικες».
Η Sarah Wootton, διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης, δήλωσε: «Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία μας λένε ότι οι αυστηρά διατυπωμένοι και διασφαλισμένοι νόμοι με αυτά τα αυστηρά κριτήρια παραμένουν έτσι. Οι άνθρωποι στη θέση της κας De Corte δεν θα ήταν επιλέξιμοι για υποβοηθούμενο θάνατο σύμφωνα με οποιαδήποτε προτεινόμενη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου».
Ωστόσο, ο Dr Claud Regnard, επίτιμος σύμβουλος φροντίδας στο Hospice St Oswald’s στο Newcastle, υποστήριξε ότι η πίεση για να συμπεριληφθούν περισσότεροι άνθρωποι θα είναι αμείλικτη: «Οι άνθρωποι μιλούν για εγγυήσεις. Αλλά ακόμη και τώρα κάποιοι λένε ότι οι προβλεπόμενες εγγυήσεις θα συνιστούσαν διακρίσεις».
Οι εισαγγελείς της Αμβέρσας ξεκίνησαν έρευνα για την υπόθεση της De Corte μετά τις καταγγελίες του Paul Deltenre, νευρολόγου στο ακαδημαϊκό κλινικό νοσοκομείο CHU Brugmann των Βρυξελλών, ότι η απόφαση της νεαρής γυναίκας να βάλει τέλος στη ζωή της «ελήφθη πρόωρα».
Ωστόσο, η υπόθεση έκλεισε, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν γίνει παραβάσεις στη διαδικασία για την ευθανασία, σύμφωνα με όσα αναφέρει η New York Post.