Στον επίσημο κατάλογο των βρετανικών πόλεων μπήκε και επίσημα τη Δευτέρα (29/8) το Γιβραλτάρ έπειτα από 180 χρόνια στη διάρκεια των οποίων το καθεστώς του, το οποίο του είχε αποδοθεί από τη βασίλισσα Βικτωρία, είχε ξεχαστεί εξαιτίας ενός διοικητικού σφάλματος.
Το βρετανικό υπερπόντιο έδαφος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο πληροφορίες του BBC είχε υποβάλει αίτημα για τον χαρακτηρισμό του ως πόλη φέτος με αφορμή και το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ, αλλά μια έρευνα στα Εθνικά Αρχεία διαπίστωσε ότι η περιοχή αναγνωριζόταν ως πόλη ήδη από το 1842, δηλαδή από την Βασίλισσα Βικτωρία.
Η χορήγηση του καθεστώτος της πόλης σε μια περιοχή συνδέεται συχνά με την ύπαρξη καθεδρικού ναού, πανεπιστημίου ή μεγάλου πληθυσμού, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες ή προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται.
Η αναγνώριση μια περιοχής ως «πόλη» γίνεται από τον μονάρχη της Βρετανίας έπειτα από σχετική εισήγηση της κυβέρνησης.
Ωστόσο, αποφέρει λιγοστά υλικά οφέλη, αν και συχνά μπορεί να δώσει ώθηση στις κοινότητες τοποθετώντας τες στον χάρτη και η ίδια η αναγνώριση μιας περιοχής ως «πόλη» είναι συνήθως λόγος υπερηφάνειας για τους κατοίκους.
Στη νέα λίστα με τις πόλεις της βρετανικής επικράτειας υπάρχουν τώρα συνολικά 81 και το Γιβραλτάρ είναι η μια από τις μόλις πέντε που βρίσκονται εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το Γιβραλτάρ, ένας θύλακας με περίπου 30.000 κατοίκους, βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της ιβηρικής χερσονήσου.
Η Ισπανία το εκχώρησε στη Βρετανία το 1713 έπειτα από έναν πόλεμο, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες το διεκδικεί και πάλι.
Στο δημοψήφισμα για το Brexit, το 96% των ψηφοφόρων του Γιβραλτάρ τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.