Σφοδρές ταραχές σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις της Αϊτής χθες Τετάρτη, με χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους, πυρπολήσεις κρατικών κτιρίων και μάχες από τις οποίες βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών και τις καταγγελίες περί νοθείας.

Υποστηρικτές του δημοφιλούς τραγουδιστή και υποψήφιου προέδρου Μισέλ Μαρτελί βγήκαν στους δρόμους από το βράδι της Τρίτης, όταν η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ήρθε τρίτος σε ποσοστό ψήφων στον πρώτο γύρο και μένει εκτός διεκδίκησης της προεδρίας της πάμφτωχης χώρας της Καραϊβικής. Κατά τα αποτελέσματα, ο υποψήφιος που διάλεξε ο απερχόμενος πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ, Ζιντ Σελεστάν, κατέλαβε την δεύτερη θέση και θα αντιμετωπίσει την πρώην πρώτη κυρία Μιρλάντ Μανιγκάτ.

Ο Μαρτελί, γνωστός ως «Γλυκός Μίκι», είπε σε ραδιοφωνική του ομιλία ότι η διεθνής κοινότητα και παρατηρητές της διαδικασίας «αναγνώρισαν”» ότι το αποτέλεσμα «είναι εσφαλμένο». Πρόσθεσε: «καταλαβαίνω την οργή σας». Μιλώντας Κρεόλ, είπε ότι «οι διαδηλώσεις χωρίς βία είναι δικαίωμα του λαού».

Ο Πρεβάλ από την πλευρά του κάλεσε να υπάρξει ηρεμία στη χώρα, που αντιμετωπίζει ακόμα τεράστια προβλήματα στην προσπάθεια ανοικοδόμησης μετά τον καταστροφικό σεισμό του Ιανουαρίου–πάνω από ένα εκατομμύριο σεισμοπαθείς είναι αναγκασμένοι να ζουν σε τεντουπόλεις μόνο στην πρωτεύουσα και πλήττεται από σοβαρή επιδημία χολέρας με πάνω από 2.120 νεκρούς επίσημα.

«Διαδηλώστε, είναι δικαίωμά σας. Αλλά μην επιτίθεστε σε δημόσια κτήρια, επιχειρήσεις ή ιδιωτικές ιδιοκτησίες”, είπε ο Πρεβάλ μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, μετά την πυρπόληση των κεντρικών γραφείων του κυβερνώντος κόμματος INITE [“Ενότητα”] χθες. “Βλάπτετε την εικόνα της Αϊτής. Οι κρίσεις δεν επιλύονται βάζοντας φωτιά σε πράγματα και σπάζοντας πράγματα. Συνεργαστείτε, Αϊτινοί».

Οι διαδηλώσεις εκτραχύνθηκαν σε πολλές μεγάλες πόλεις και στην πρωτεύουσα. Τρεις νεαροί διαδηλωτές έπεσαν νεκροί στη νότια πόλη Λε Καΐ, περίπου 200 χλμ. νότια της πρωτεύουσας, δήλωσε ο πρώην γερουσιαστής Γκαμπριέλ Φορτίν. «Ένας από τους νέους έπεσε νεκρός από σφαίρες μπροστά στα γραφεία της εκλογικής επιτροπής όταν άνοιξαν πυρ Σενεγαλέζοι κυανόκρανοι του ΟΗΕ και άλλοι δύο στην είσοδο της πόλης, όπου ένα αστυνομικό τμήμα λεηλατήθηκε και εκλάπησαν όπλα», είπε. «Το ενενήντα τοις εκατό των κρατικών κτηρίων στην πόλη έχουν πυρποληθεί και μια τράπεζα και ιδιωτικές κατοικίες υπέστησαν επιθέσεις από νέους». Ένα σχολείο και ένας ραδιοφωνικός σταθμός προσκείμενος σε υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος δέχθηκαν επίσης επίθεση, συνέχισε.

Ένα ακόμη άτομο, το τέταρτο χθες, σκοτώθηκε σε «ένοπλες συγκρούσεις» στην πόλη Καπ Αϊτιέν, σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ.

Το ξέσπασμα των επεισοδίων ώθησαν τις αρχές να κλείσουν τα αεροδρόμια ενώ πολλές αεροπορικές εταιρίες ακύρωσαν πτήσεις προς την Αϊτή.

Ο Μαρτελί έχει διορία ως την 20ή Δεκεμβρίου να υποβάλει διαμαρτυρία στην εκλογική επιτροπή.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πορτ-ο-Πρενς εξέφρασε την ανησυχία της για τα «ανακόλουθα» αποτελέσματα. Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι ο Μαρτελί εάν δεν προηγείτο, ερχόταν δεύτερος.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον επίσης εξέφρασε ανησυχία για τις «σημαντικές διαφορές ανάμεσα στο προβλεπόμενο αποτέλεσμα των εκλογών. . . και τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν».

Ο Μαρτελί φέρεται να έχασε για λιγότερες από 7.000 ψήφους από το Σελεστάν, ο οποίος θα λάβει μέρος στον δεύτερο γύρο της 16ης Ιανουαρίου. Η Μανιγκάτ φέρεται να ήρθε πρώτη με 31%, ο Σελεστάν δεύτερος με 22% και ο Μαρτελί τρίτος με 21,84%.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ ανέφερε ότι τα αποτελέσματα είναι «ανακόλουθα με τα αποτελέσματα που έδιναν παρατηρητές της Εθνικής Επιτροπής Παρακολούθησης των Εκλογών (CNO). . . όσα ανέφεραν αμερικανοί παρατηρητές στις εκλογές. . . και καταμετρήσεις σε όλη τη χώρα από αρκετούς ντόπιους και διεθνείς παρατηρητές».

Η CNO, η οποία χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει πάνω από 5.500 παρατηρητές σε 1.600 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα, είχε εκτιμήσει την Δευτέρα ότι ο Σελεστάν ερχόταν τρίτος, και μάλιστα σε απόσταση από την Μαρτελί.