Στα κομμωτήρια και παραδοσιακά μπαρμπέρικα μιας ιταλικής πόλης απαγορεύεται, πλέον, το διπλό λούσιμο των μαλλιών σε μια προσπάθεια να μειωθεί η σπατάλη νερού με τη χώρα να αντιμετωπίζει τη χειρότερη περίοδο ξηρασίας εδώ και δεκαετίες.
Ο Κάρλο Γκουμπελίνι, δήμαρχος της Καστενάσο, πόλης που βρίσκεται στην Μπολόνια, υποστήριξε πως το διπλό λούσιμο, απλά οδηγεί στην σπατάλη του νερού, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera». «Έχουμε περίπου δέκα κομμωτήρια στην πόλη με εκατοντάδες πελάτες καθημερινά. Αυτό σημαίνει πως θα μπορούσαμε να γλιτώσουμε χιλιάδες λίτρα νερού σε καθημερινή βάση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο τοπικός αξιωματούχος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση και σε άλλα ιταλικά ΜΜΕ.
Η πόλη του δοκιμάζεται από τον καύσωνα με το θερμόμετρο να δείχνει σταθερά γύρω στους 40 βαθμούς τις τελευταίες εβδομάδες. Επίσης ο Κάρλο Γκουμπελίνι έχει απαγορεύσει στους πολίτες να ποτίζουν στα σπίτια τους την διάρκεια της ημέρας, ενώ πρότεινε στους 16.000 μόνιμους κατοίκους της Καστενάσο αντί για μεγάλα μπάνια να περιορίζονται σε… ντους. Ο Γκουμπελίνι υπενθύμισε στους ανθρώπους της Καστενάσο πως από μια ανοικτή βρύση τρέχουν 13 λίτρα νερού το λεπτό.
Οι παραβάτες των κανονισμών του δημάρχου, τώρα, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να πληρώσουν πρόστιμο. Οι ποινές κυμαίνονται από 25 μέχρι 500 ευρώ, αναλόγως με την παράβαση.
Ο Κάρλο Γκουμπελίνι, υπογράμμισε πως η γειτονική επαρχία της Εμίλια-Ρομάνια, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της λειψυδρίας, έχει νερό για το πότισμα των αγροτικών καλλιεργειών μονάχα για ένα μήνα.
Η απόφαση του Γκουμπελίνι είναι ακόμη ένα μέτρο από τα πολλά που παίρνουν οι υπεύθυνοι στην Ιταλία. Για παράδειγμα, πρόσφατα στο Μιλάνο αποφασίστηκε να αδειάσουν τα συντριβάνια και να σταματήσει το πότισμα των δημόσιων πάρκων.
Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας, Φαμπρίτσο Κούρτσο, προειδοποίησε πως το καθεστώς έκτακτης ανάγκης μπορεί να επεκταθεί σε όλη την ιταλική επικράτεια αν η ξηρασία συνεχιστεί. Ανέφερε ότι οι βροχές έχουν μειωθεί κατά 50% σε σύγκριση με το μέσο όρο των τελευταίων ετών, ενώ η χιονόπτωση κατά 70%. Υποστήριξε πως δεν αποκλείεται να χρειαστεί ακόμη και η «μεριδοποίηση» του νερού.