Η Κομισιόν μπορεί να έδωσε το πράσινο φως για να πάρει καθεστώς ένταξης η Ουκρανία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως το Κίεβο έχει δύσκολη αποστολή, καθώς θα πρέπει να ξεπεράσει τρία βασικά εμπόδια, ώστε να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Το πρακτορείο Reuters συγκέντρωσε τα τρία βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ή θα βρει μπροστά της η Ουκρανία, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχολιάζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την χαρακτήρισε ως «ιστορική απόφαση».
Ακολουθούν τα τρία βασικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσει το Κίεβο:
Η δεδομένη χρονική στιγμή
Η είδηση του καθεστώτος ένταξης στην ΕΕ μπορεί να προκάλεσε χαρά την Ουκρανία, όμως έρχεται εν μέσω του πολέμου, με αποτέλεσμα να μένουν στο «πάγο», όλες οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν ή αποφασιστούν, καθώς οι ανάγκες τώρα είναι άλλες.
Έτσι, η Ουκρανία θα κληθεί να πραγματοποιήσει οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις και είναι απίθανο η Ένωση να δεχτεί μια χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου.
Χαρακτηριστικά, σε περιόδους ειρήνης, η Πολωνία, η γειτονική χώρα της Ουκρανίας με παρόμοιο πληθυσμό και κομμουνιστική ιστορία, χρειάστηκε 10 χρόνια από την υποβολή αίτησης για ένταξη το 1994 έως την πραγματική της ένταξη το 2004.
Μεταρρυθμίσεις και εμπόδια
Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την πρόταση της Κομισιόν για την υποψηφιότητα ένταξης της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες στις 23-24 Ιουνίου. Πρέπει όλοι να συμφωνήσουν για να χορηγηθεί επίσημα το καθεστώς.
Μόλις συμβεί αυτό, το Κίεβο θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ευθυγράμμιση των νόμων του με αυτών της ΕΕ.
«Η Ουκρανία έχει ήδη εφαρμόσει περίπου το 70% των κανόνων και των προτύπων της ΕΕ. Ωστόσο, μένει να γίνει σημαντική δουλειά, για το κράτος δικαίου, τους ολιγάρχες, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τα θεμελιώδη δικαιώματα», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Πολιτική Θέληση
Όταν και εφόσον όλα αυτά γίνουν, η ένταξη της Ουκρανίας θα πρέπει να εγκριθεί από όλες τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία μπορεί πάντα να βρίσκει εμπόδια και να παγώσει σε πολιτικό πεδίο.
Παρόλα αυτά, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ που αντιτίθενται στην είσοδο νέων μελών τα τελευταία χρόνια.
Όμως το Κίεβο κέρδισε την κρίσιμη υποστήριξη του Παρισιού και του Βερολίνου – των κορυφαίων δυνάμεων της Ένωσης – όταν οι ηγέτες τους δήλωσαν στο Κίεβο την Πέμπτη ότι η Ουκρανία ανήκει στην «ευρωπαϊκή οικογένεια».
Σημειώνεται, ότι η Κροατία ήταν η τελευταία που προσχώρησε το 2013, αλλά η Ένωση από τότε έχασε ένα, όταν η Βρετανία το 2020 έγινε η πρώτη χώρα που αποχώρησε από την ΕΕ.