Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε με τέσσερις Ευρωπαίους ηγέτες στο Κίεβο και ζήτησε να επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ κατέθεσε και σχετικές προτάσεις.
Ο Ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας, διευκρινίζοντας ότι «πρέπει να αυξήσουμε τις πιέσεις στον επιτιθέμενο, να συνεργαστούμε για το έβδομο πακέτο των κυρώσεων», σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ουκρανός αξιωματούχος Άντριι Γιερμάκ σε ανάρτησή του στο Telegram.
Μάλιστα, με αφορμή την συγκεκριμένη συνάντηση, η Ουκρανή αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Άννα Μαλιάρ, δήλωσε ότι ο στρατηγικός στόχος της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι η πλήρης καταστροφή της ουκρανικής κρατικής υπόστασης και του ουκρανικού έθνους.
Η ίδια ανέφερε ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη για τις ουκρανικές δυνάμεις και ότι η Ρωσία επικεντρώνεται τώρα κυρίως στην εγκαθίδρυση πλήρους ελέγχου στις περιοχές Λουχάνσκ και Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας.
«Η Ουκρανία να αποκτήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ»
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε δηλώσεις που παραχώρησε μαζί με τους άλλους ηγέτες έπειτα από την λήξη της συνάντησης, πρότεινε να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μολδαβία.
«Η Γερμανία τάσσεται υπέρ μιας θετικής απόφασης για την Ουκρανία. Το ίδιο ισχύει και για τη Μολδαβία», δήλωσε ο Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τυπου παραχώρησε από κοινού με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις και τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.
«Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια», πρόσθεσε και εξέφρασε τον σεβασμό και την αλληλεγγύη του στον αγώνα των Ουκρανών.
«Οι Ουκρανοί έχουν ήδη κερδίσει το δικαίωμα να μπουν σε αυτό το μονοπάτι»
Η Ουκρανία είναι «έτοιμη» να εργαστεί για να γίνει ένα «πλήρες μέλος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέχεια των δηλώσεων του Γερμανού καγκελάριου.
«Οι Ουκρανοί έχουν ήδη κερδίσει το δικαίωμα να μπουν σε αυτό το μονοπάτι και να αποκτήσουν το καθεστώς υποψηφίας» για ένταξη χώρας, τόνισε ο Ζελένσκι και δήλωσε ότι η ρωσική εισβολή στη χώρα του ισοδυναμεί με επιθετικότητα εναντίον όλης της Ευρώπης και ότι όσο περισσότερα όπλα λάβει η Ουκρανία από τη Δύση, τόσο πιο γρήγορα θα είναι σε θέση να απελευθερώσει τα ουκρανικά κατεχόμενα από την Ρωσία εδάφη.
Επίσης, είπε ότι η Ουκρανία είναι ευγνωμονούσα για τις παραδόσεις όπλων που έρχονται προς βοήθεια κατά της ρωσικής εισβολής και αναμένει να λάβει βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονου πυραυλικού πυροβολικού και συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Κάθε μέρα καθυστέρησης ή αναβολής αποφάσεων είναι μια ευκαιρία για τον ρωσικό στρατό να σκοτώσει Ουκρανούς ή να καταστρέψει τις πόλεις μας», είπε. «Υπάρχει μια άμεση συσχέτιση: όσο πιο ισχυρά όπλα λαμβάνουμε, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να απελευθερώσουμε τον λαό μας, τη γη μας».
Τέσσερα «ναι» για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ
«Και οι τέσσερις υποστηρίζουμε το καθεστώς της υποψήφιας (χώρας) προς άμεση ένταξη», είπε ο Μακρόν, μετά τις συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συνοδευόμενος από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις.
«Αυτό το καθεστώς θα συνοδεύεται από έναν οδικό χάρτη και θα περιλαμβάνει επίσης τη συνεκτίμηση της κατάστασης στα Βαλκάνια και τις γειτονικές χώρες, ειδικότερα στη Μολδαβία», συμπλήρωσε στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στους κήπους του ουκρανικού προεδρικού μεγάρου.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε αυτήν τη θέση. Η Ιταλία «θέλει την Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Μάριο Ντράγκι, «θέλει η Ουκρανία να έχει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας και θα υποστηρίξει αυτήν τη θέση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», συμπλήρωσε. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να είναι μακρύς ο δρόμος για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν, διαβεβαίωσε ξανά τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Η Ευρώπη είναι δίπλα σας, θα παραμείνει έτσι για όσο χρειαστεί».
Σημειώνεται, ότι οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να αποφασίσουν στη σύνοδο κορυφής στις 23-24 Ιουνίου αν θα αποδώσουν στην Ουκρανία αυτό το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας που μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να γνωστοποιήσει την Παρασκευή τη σύστασή της.