Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ σχολίασε τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισε ότι η εισβολή που εξαπέλυσε η Ρωσία, είναι «απειλή τόσο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», αλλά και «προσβολή της διεθνούς τάξης».

Ο Λόιντ Όστιν συμμετείχε στην Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας που διεξάγεται στην έδρα του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και είπε ότι «η απρόκλητη και χωρίς υπεράσπιση εισβολή της Ρωσίας δεν αποτελεί απλώς κίνδυνο για την Ουκρανία. Αποτελεί απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και προσβολή της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες που μας προστατεύει όλους».

Μάλιστα, λίγο νωρίτερα ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ηγεσία και τον συντονισμό τους και χαιρέτισε τις νέες ανακοινώσεις των Συμμάχων του ΝΑΤΟ για υποστήριξη στην Ουκρανία.

Επίσης, τόνισε ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεσμεύονται να συνεχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται για να επικρατήσει, συμπεριλαμβανομένων βαρέων όπλων και συστημάτων μεγάλης εμβέλειας.

«Το ΝΑΤΟ ως οργανισμός εντείνει επίσης την υποστήριξή του», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι οι Σύμμαχοι θα συμφωνήσουν για ένα νέο ολοκληρωμένο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης. Αυτό θα βοηθήσει την Ουκρανία μακροπρόθεσμα να μεταβεί από τη σοβιετική εποχή στον σύγχρονο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και να ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ, αναφέρει η ανακοίνωση της Συμμαχίας.