Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε τελικά σε συμφωνία για το μεταναστευτικό, αφού λύθηκαν οι σχετικές διαφορές, ενώ πάνω από 10 κράτη αποφάσισαν να δεχτούν πρόσφυγες, ώστε να αποσυμφορήσουν χώρες με μεγάλες ροές.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών και Προεδρεύων του Συμβουλίου, Ζεράρ Νταρμανίν, με ανάρτηση που έκανε στο Twitter, ανέφερε χαρακτήρισε την απόφαση ως «ιστορική συμφωνία», γιατί σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου προς την υιοθέτηση του Συμφώνου Ασύλου και Μετανάστευσης.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η δημιουργία μηχανισμού αλληλεγγύης, αλλά και να αυξηθούν οι έλεγχοι στα σύνορα της ΕΕ. «Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών-μελών τάσσεται υπέρ αυτής της αλληλεγγύης και πάνω από δέκα κράτη-μέλη δήλωσαν ότι είναι θετικά στο να δεχτούν μετανάστες», ανέφερε σχετικά.
Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με ανάρτηση στο Twitter σχολίασε την απόφαση της ΕΕ και έστειλε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στις πέντε χώρες των MED5 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα) για την «εποικοδομητική τους προσέγγιση».
«Σημαντική πρόοδος έναντι των στόχων της Ελλάδας»
Ο Νότης Μηταράκης λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την δημιουργία μεταβατικού μηχανισμού αλληλεγγύης.
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε τα εξής:
«Σήμερα κάναμε σημαντική πρόοδο έναντι των στόχων της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Εγκρίναμε την πρόταση για το νέο κώδικα συνόρων Σένγκεν, ο οποίος αναγνωρίζει την ανάγκη αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων της ΕΕ, δίνοντας έμφαση στα αποτρεπτικά μέσα και θίγοντας το ζήτημα της εργαλειοποίησης. Η πρόοδος στους κανονισμούς «screening» και «Eurodac», ενισχύει ακόμα περισσότερο την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων μας. Η δήλωση του Συμβουλίου για τη δημιουργία μεταβατικού μηχανισμού αλληλεγγύης, δίνει άμεσα στήριξη στα κράτη πρώτης γραμμής, με μετεγκαταστάσεις και προτάσσει τη θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού. Για πρώτη φορά η Ευρώπη αναγνωρίζει την ανάγκη δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού αλληλεγγύης».