Ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Ισραήλ κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να της πουλήσει το σύστημα αεράμυνας Iron Dome και να παραχωρήσει αντιαρματικούς πυραύλους ώστε οι ουκρανικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις ρωσικές επιθέσεις.

Ο Γεβγκέν Κόρνιτσουκ έφτασε στα πρόθυρα να κατηγορήσει το Ισραήλ πως μπλοκάρει την πώληση του σύγχρονου συστήματος άμυνας. Ζήτησε, όμως, από την κυβέρνηση του Ισραήλ να τηρήσει τον λόγο της και να βοηθήσει με στρατιωτικό εξοπλισμό την Ουκρανία.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ, αποκάλυψε πως η Ουκρανία επιθυμεί να αγοράσει το σύστημα Iron Dome, υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν θα πρόβαλαν οποιαδήποτε ένσταση σε μια τέτοια κίνηση.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν οικονομικά την ανάπτυξη και παραγωγή του Iron Dome εδώ και περίπου μια δεκαετία. Σ’ αυτό το διάστημα υπολογίζεται πως έχουν δώσει περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξέλιξη του συστήματος και τη συντήρησή του, σύμφωνα με το Congressional Research Service. Το Iron Dome είναι σχεδιασμένο να αναχαιτίζει και να καταστρέφει ρουκέτες μικρού βεληνεκούς.

Ο Κόρνιτσουκ επίσης τόνισε πως το Ισραήλ απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ προς τη Γερμανία να παραχωρήσει τους Ισραηλινής κατασκευής αντιαρματικούς πυραύλους «Spike» στην Ουκρανία. Οι «Spike» θα έδιναν μεγαλύτερη δυνατότητα στους Ουκρανούς να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές επιθέσεις σε συνδυασμό με τους Javelin. «Θέλω η κυβέρνηση να βγει από τη ζώνη της ασφαλείας της και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κόρνιτσουκ.

Το Ισραήλ έχει περιορίσει την υποστήριξή του προς την Ουκρανία σε ανθρωπιστική βοήθεια. Σύμφωνα με το Associated Press, θέλει να μην κλιμακώσει την ένταση με τη Ρωσία η οποία έχει στρατιωτική παρουσία στη γειτονική Συρία.

Στο μεταξύ, η Ουκρανία περιμένει, πλέον, και το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας από τη Μεγάλη Βρετανία, όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον σε συνομιλία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ ΜακΆλιστερ, υποστήριξε χθες πως η Ουκρανία θα πρέπει να τροφοδοτηθεί με τα όπλα που έχει ανάγκη.