Ο Καναδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε προ ημερών ότι θα καταρτιστεί σχέδιο νόμου για να «ανασταλεί σε εθνικό επίπεδο η κατοχή πυροβόλων όπλων χειρός» μετά τη σειρά των πρόσφατων σφαγών με τη χρήση πυροβόλων όπλων στις γειτονικές ΗΠΑ. Αυτό προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους, οι οποίοι έτρεχαν να αγοράσουν πιστόλια πριν επιβληθεί πάγωμα στις πωλήσεις τους.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αμάν Σάντου πήγαινε από οπλοπωλείο σε οπλοπωλείο στη Βρετανική Κολομβία, στον Καναδά, για να αγοράσει πιστόλι προτού επιβληθεί πάγωμα στις πωλήσεις όπλων χειρός, όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό την περασμένη εβδομάδα. «Ανησυχώ. Αν δεν αγοράσω τώρα, ίσως η ευκαιρία να μην παρουσιαστεί ποτέ ξανά», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κ. Σάντου.

Ο καναδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε προ ημερών ότι θα καταρτιστεί σχέδιο νόμου για να «ανασταλεί σε εθνικό επίπεδο η κατοχή πυροβόλων όπλων χειρός». Βέβαια, το σχέδιο όμως θα χρειαστεί να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, όπου το Φιλελεύθερο κόμμα του κ. Τριντό μειοψηφεί.

Αν και ο κ. Σάντου θέλει να αγοράσει πιστόλι, φοβάται ταυτόχρονα ότι θα αντιμετωπίσει αυστηρούς περιορισμούς, καθώς η καναδική νομοθεσία προβλέπει βαριές ποινές ακόμη και για σχετικά μικρές παραλείψεις.

«Αν κάνω καμιά βλακεία, τα υπόλοιπα όπλα μου μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο», λέει.

Στη Βρετανική Κολομβία, αρκετά οπλοπωλεία είδαν να μακραίνουν οι ουρές στις πόρτες τους μερικές ώρες μόλις μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, την περασμένη εβδομάδα. Σε όλο τον Καναδά, τα καταστήματα που πωλούν πιστόλια είδαν όλο τους το στοκ να εξαντλείται μέσα σε μερικές ημέρες.

«Οι πωλήσεις ήταν ταχύτατες», εξήγησε η Τζεν Λαβίν, συνιδιοκτήτρια του Hunting Store, σε εμπορικό κέντρο στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

«Πουλήσαμε 100 πιστόλια, σχεδόν ολόκληρο το στοκ μας, μέσα σε τρεις ημέρες αφού ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το (σχεδιαζόμενο) πάγωμα» των πωλήσεων, πρόσθεσε, δείχνοντας τα σχεδόν άδεια ράφια.

«Πανικός»

Παρομοίως στο DoubleTap Sports, στο Τορόντο. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του, τον Γιόσκο Κόβιτς, η ανακοίνωση της κυβέρνησης «προκάλεσε πανικό και ο κόσμος βιάστηκε να αγοράσει πιστόλια άμεσα».

«Σχεδόν όλα τα καταστήματα έχουν εξαντλήσει το στοκ τους, συμπεριλαμβανομένου του δικού μου», πρόσθεσε. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης, στον Καναδά υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο πιστόλια, επί συνόλου πληθυσμού 38 εκατομμυρίων. Κάπου 2.500 καταστήματα πωλούν πιστόλια στη χώρα.

Σήμερα, απαιτείται άδεια οπλοφορίας, που χορηγείται με αυστηρά κριτήρια, για την αγορά πιστολιού. Οι περισσότεροι χρειάζονται επίσης ειδική άδεια για τη μεταφορά τους από τη μια περιοχή του Καναδά σε άλλη, και πρέπει να είναι τοποθετημένα μέσα σε ασφαλή θήκη.

Τα σκοπευτήρια είναι από τους λιγοστούς χώρους όπου μπορούν να χρησιμοποιούνται νόμιμα.

Το σχέδιο του πρωθυπουργού, που ανακοινώθηκε μετά τις επιθέσεις με 21 θύματα σε πρωτοβάθμιο σχολείο στο Τέξας και 10 θύματα στη Νέα Υόρκη, προβλέπει ότι δεν θα είναι πλέον εφικτό να αγοράζονται, να πωλούνται, να μεταφέρονται ή να εισάγονται πιστόλια οπουδήποτε στον Καναδά.

Ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ το φθινόπωρο, και παράλληλα αναμένεται να υπάρξει πάταξη της παράνομης εμπορίας όπλων από τις ΗΠΑ στα σύνορα.

«Η βία με τη χρήση πυροβόλων όπλων είναι περίπλοκο πρόβλημα», αναγνώρισε ο κ. Τριντό, όμως, «σε τελευταία ανάλυση, ο υπολογισμός είναι στην πραγματικότητα πολύ απλός: όσο λιγότερα όπλα υπάρχουν στις κοινότητές μας, τόσο πιο ασφαλής είναι ο καθένας μας».

Χρεοκοπίες;

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά δεδομένα, σχεδόν στα δύο τρίτα των εγκλημάτων τα οποία διαπράχθηκαν με τη χρήση πυροβόλων όπλων σε καναδικές πόλεις την τελευταία δεκαετία χρησιμοποιήθηκαν πιστόλια.

Στο Hunting Store, ο Ντέιβιντ, που αγόρασε καινούργιο πιστόλι, στηλίτευσε το ότι οι νέοι περιορισμοί έρχονται να προστεθούν στους προϋπάρχοντες, που ήταν ήδη εξαιρετικά αυστηροί.

«Είναι γελοίο», κρίνει. «Χρειάζονται δύο μήνες για να πάρεις άδεια (οπλοφορίας) ακόμα κι αν έχεις όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά», όπως ιδίως λευκό ποινικό μητρώο, πρόσθεσε.

Οι καταστηματάρχες που ερωτήθηκαν σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο επέκριναν, ομόφωνα, την εξαγγελία του Τζάστιν Τριντό για το πάγωμα των πωλήσεων των πιστολιών.

«Το μέτρο αυτό δεν θα κάνει τίποτε άλλο παρά να βλάψει τους νόμιμους ιδιοκτήτες όπλων», έκρινε η κυρία Λαβίν, προσθέτοντας «δεν θα μειώσει την εγκληματικότητα, διότι οι κακοποιοί δεν τηρούν τους νόμους» ούτως ή άλλως.

Ο Ντάριλ Τόμλινσον, ιδιοκτήτης του Canadian Gun Guys στο Ουίνιπεγκ, ανησυχεί για το μέλλον του οπλοπωλείου του και του σκοπευτηρίου του.

«Το μέτρο για τα πιστόλια θα καταστρέψει θέσεις εργασίας και θα κάνει κοινότητες κομμάτια», διατείνεται. «Έχουμε ζήτηση τώρα», προσθέτει, «αλλά φοβάμαι πως θα βρεθούμε σε κατάσταση χρεοκοπίας το φθινόπωρο».