Ο γαμπρός του Γέλτσιν, Βαλεντίν Γιουμάσεφ, παραιτήθηκε από σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγο καιρό μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, όμως σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ δεν είναι σίγουρο εάν η εισβολή επηρέασε την απομάκρυνση του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Γιουμάσεφ επί των ημερών του Μπόρις Γέλτσιν στο Κρεμλίνο (1991-1999), είχε ρόλο συμβούλου και μετέπειτα επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης. Ο ίδιος είναι παντρεμένος με την κόρη του Γέλτσιν, Τατιάνα, ενώ αντιπροσώπευε έναν από τους λιγοστούς «συνδετικούς κρίκους» μεταξύ των δύο προέδρων της Ρωσίας, σε μια περίοδο κατά την οποία η Μόσχα έκανε άνοιγμα προς τη Δύση… τουλάχιστον μέχρι την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Λουντμίλα Τέλεν λοιπόν, αναπληρώτρια διευθύντρια του Προεδρικού Κέντρου Μπόρις Γέλτσιν – ενός ιδρύματος στο οποίο ο Γιουμάσεφ είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου – ανέφερε πως ο Βαλεντίν Γιουμάσεφ έχει εγκαταλείψει τον ρόλο του συμβούλου στο Κρεμλίνο από τον Απρίλιο. Ερωτηθείσα για τον λόγο της παραίτησής του, είπε πως «ήταν δική του πρωτοβουλία».

Συνέντευξη του Βαλεντίν Γιουμάσεφ στη Deutsche Welle το 2019, όπου ανέφερε πως ο Πούτιν δεν είναι απλά ένας πρώην πράκτορας της KGB:

Μάλιστα, το δεύτερο άτομο από το περιβάλλον του, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επιβεβαίωσε ότι ο Βαλεντίν Γιουμάσεφ παραιτήθηκε τον Απρίλιο από σύμβουλος του προέδρου Πούτιν.

Σημειώνεται, ότι πριν λίγο καιρό είχε γίνει γνωστό ότι ακόμα ένα άτομο που ήταν κοντά στο Ρώσο πρόεδρο δήλωσε παραίτηση και πρόκειται για έναν από τους δύο εικονολήπτες του, ο οποίος είχε αναφέρει ότι δεν άντεχε άλλο τα απαιτητικά ωράρια.