Ο Χένρι Κίσινγκερ είναι ένα από τα ελάχιστα άτομα στον κόσμο που γνωρίζουν απ’έξω την διεθνή πολιτική σκηνή -όπως και τις στρατηγικές που χρειάζονται- και με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, έδωσε συνέντευξη στους Financial Times, σχολιάζοντας το πού μπορεί να φτάσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σημείωσε ότι υπάρχει ένα καλό σενάριο, το οποίο όμως μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε κακό, εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, σύμφωνα με όσα είπε στους ft.com.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πούτιν δοκιμάζει τις αντοχές της Ρωσίας και πρόκειται να σταματήσει, μόνο εάν δει την χώρα του να χάνει το καθεστώς της μεγάλης δύναμης που απολαμβάνει σήμερα. Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνει με «δεμένα τα χέρια» μέχρι τότε, καθώς μπορεί να κλιμακώσει περισσότερο την κατάσταση, όπως και να κάνει χρήση των πυρηνικών, αν θεωρήσει ότι βρίσκεται με την «πλάτη στο τοίχο».
«Το προφανές ερώτημα είναι πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτή η κλιμάκωση και πόσα περιθώρια υπάρχουν για περαιτέρω κλιμάκωση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «ή μήπως έχει φτάσει στο όριο των δυνατοτήτων του και πρέπει να αποφασίσει σε ποιο σημείο η κλιμάκωση του πολέμου θα επιβαρύνει την κοινωνία του, σε τέτοιο βαθμό που θα περιορίσει την ικανότητά της να ασκεί διεθνή πολιτική ως μεγάλη δύναμη στο μέλλον;».
Η νέα εποχή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
Ο Κίσινγκερ που υπηρέτησε τις ΗΠΑ υπό τις κυβερνήσεις του Ρίτσαρντ Νίξον και του Τζέραλντ Φορντ τη δεκαετία του 1970, τόνισε ότι «ζούμε τώρα σε μια εντελώς νέα εποχή» από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Αυτό σημαίνει ότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες για το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου, όπως και της πιθανότητας να κάνει χρήση πυρηνικών η Ρωσία, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες ήταν ο νούμερο ένα εχθρός των ΗΠΑ.
«Καθώς η τεχνολογία εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, η διπλωματία και ο πόλεμος θα χρειαστούν ένα διαφορετικό περιεχόμενο και αυτό θα είναι μια πρόκληση», πρόσθεσε στη συνέχεια και ξεκαθάρισε ότι «ένα πράγμα που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κατά τη γνώμη μου είναι απλώς να το αποδεχτούμε».