Σε συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά στο Ντίσελντορφ βρέθηκε ο καγκελάριος Σολτς, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη προς την Ουκρανία με όπλα.
«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία με χρήματα, με ανθρωπιστική βοήθεια, με παραδόσεις όπλων, όπως πράττουν και άλλες χώρες στην Ευρώπη. Είναι πλέον απαραίτητο». Αυτό το μήνυμα, σε ασυνήθιστα μαχητικούς τόνους, επέλεξε να στείλει με ομιλία του στο Ντίσελντορφ για την εργατική Πρωτομαγιά ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μετά από πρόσκληση των γερμανικών συνδικάτων, δύο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Σε μια προσπάθεια στήριξης της ιστορικής στροφής στη γερμανική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας μετά το πράσινο φως για την αποστολή οπλικών συστημάτων στην εμπόλεμη Ουκρανία, ο σοσιαδημοκράτης καγκελάριος θέλησε να αιτιολογήσει για μια ακόμη φορά την απόφαση αυτή. Επέκρινε μάλιστα τον “ριζοσπαστικό πασιφισμό” απέναντι στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας. «Σέβομαι κάθε είδους πασιφισμό, σέβομαι κάθε επιλογή, ωστόσο πρέπει να ακούγεται κυνικό σε έναν Ουκρανό πολίτη, όταν του λένε να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην επιθετικότητα του Πούτιν χωρίς όπλα», είπε χαρακτηριστικά σε έντονο ύφος.
Ο Όλαφ Σολτς, μετά από διαδοχικές δημόσιες παρεμβάσεις του τις τελευταίες μέρες (με άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Welt και συνέντευξη στην κυριακάτικη Bild) δήλωσε από το Ντίσελντορφ: «Θα το πω ξεκάθαρα: Δεν θα επιτρέψουμε να αλλάξουν σύνορα με τη βία (…) Αυτός ο πόλεμος θα έχει συνέπειες. Συνέπειες για όλον τον κόσμο (…) Ήδη πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε ότι υπάρχουν κάποιοι που θα πεινάσουν, ότι υπάρχουν χώρες που δεν μπορούν πλέον να διασφαλίσουν σιτηρά για τους λαούς τους. Ότι όλη αυτή η πολεμική κατάσταση οδηγεί επίσης σε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση».
Μαζικές πορείες στο Βερολίνο
Τα συνθήματα της Πρωτομαγιάς παντού φέτος στη Γερμανία στρέφονται γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία. “Όχι στον μαζικό επανεξοπλισμό της Γερμανίας” ήταν το σύνθημα της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων στο Βερολίνο. “Αυτός ο πόλεμος στρέφεται ενάντια στην ειρήνη και τη δημοκρατία στην Ευρώπη” ανέφερε από ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων Ράινερ Χόφμαν, απευθύνοντας έκκληση προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τερματισμό του πολέμου. Τόνισε επίσης ότι η υποστήριξη της ειρήνης με στρατιωτικά μέσα δεν θα πρέπει να λειτουργεί σε βάρος της κοινωνικής ειρήνης και του κράτους πρόνοιας.
Πάνω από είκοσι πορείες για την εργατική Πρωτομαγιά διοργανώνονται σε διάφορα σημεία της γερμανικής πρωτεύουσας, με τις τοπικές αρχές του Βερολίνου να βρίσκονται ήδη από το Σάββατο σε ετοιμότητα για αποφυγή βίαιων επεισοδίων και πάνω από 5.000 αστυνομικούς σε υπηρεσία. Χθες αργά το βράδυ σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, αλλά και βανδαλισμοί σε κεντρικά σημεία.
Για σήμερα αργά απόγευμα έχουν ανακοινωθεί μεγάλες πορείες στις περιοχές Κρόιτσμπεργκ και Νόικελν του Βερολίνου, με τους συμμετέχοντας να υπολογίζονται γύρω στις 20.000. Και τα συνδικάτα είναι σήμερα στους δρόμους σύμφωνα με την παράδοση της ημέρας, ενώ μεγάλη πορεία ποδηλατιστών έχει προγραμματιστεί με προορισμό το Γκρούνεβαλντ, περιοχή με μεγαλοαστικές καταβολές.
Να μεταφέρεται η Πρωτομαγιά όταν συμπίπτει με άλλη αργία;
Ένα άλλο θέμα πάντως που συζητείται σήμερα στη Γερμανία, με αφορμή τον φετινό εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς που πέφτει Κυριακή, είναι αν πρέπει να μεταφέρονται αντίστοιχες αργίες σε εργάσιμες ημέρες, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Το κόμμα της Αριστεράς θέλει να φέρει το θέμα στη βουλή, ώστε να μην χάνονται αργίες για τους εργαζόμενους. Όσο για το Βερολίνο συγκεκριμένα, η Κάτια Κίπινγκ, υπεύθυνη για θέματα εργασίας στην τοπική κυβέρνηση, αναφέρει ότι η μεταφορά αργιών σε εργάσιμες μέρες πρέπει να θεσμοθετηθεί, διότι αποτελεί δικαίωμα των εργαζομένων.
Ένα τέτοιο σενάριο πάντως απορρίπτουν άλλα κρατίδια, όπως η Βαυαρία, με την αιτιολογία ότι οι αργίες σχετίζονται με συγκεκριμένες ημερομηνίες και αντίστοιχες παραδόσεις. Από την πλευρά του το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας, που πρόσκειται στους εργοδότες, εκτιμά ότι η μεταφορά αργιών σε άλλες μέρες πλήττει την ανταγωνιστικότητα, ειδικά από τη στιγμή που η Γερμανία είναι η χώρα με τις λιγότερες εργάσιμες μέρες στην Ευρώπη.
πηγή: DW