Δημοσίευμα της εφημερίδας The Washington Post αναφέρει ότι οι ΗΠΑ παρέχουν πληροφορίες και εκπαίδευση σε επίλεκτες ομάδες των Μεξικανών πεζοναυτών που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις εναντίον των καρτέλ των ναρκωτικών.

Πράκτορες της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA) που εδρεύουν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σιουδάδ δε Μέχικο και σε προξενεία κατά μήκος των συνόρων παρέχουν «πακέτα πληροφοριών» για το πού βρίσκονται βαρόνοι των ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος στους Μεξικάνους πεζοναύτες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Κατόπιν οι πεζοναύτες αναλαμβάνουν δράση, συλλαμβάνοντας ή σκοτώνοντας τους στόχους, σε μάχες μέσα σε πόλεις, συχνά μερικές ώρες αφού τους δοθούν οι πληροφορίες.

Από την άλλη πλευρά μεξικάνοι αξιωματούχοι διαψεύδουν ότι ο στρατός των ΗΠΑ εκπαιδεύει τους πεζοναύτες της χώρας και το Πεντάγωνο αποφεύγει να δώσει λεπτομέρειες. Ωστόσο αξιωματούχοι των ΗΠΑ αλλά και διπλωματικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν επιβεβαιώνουν ότι το Πεντάγωνο παρέχει εκπαίδευση για την διεξαγωγή επιχειρήσεων σε αστικό περιβάλλον και καθοδήγηση για την καταστολή εξεγέρσεων στις δυνάμεις του Μεξικού, τόσο στο έδαφος του Μεξικού όσο και σε αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών.