Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Καν δήλωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί να πείσει τη Ρωσία να συμμετάσχει στην έρευνα του ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Μιλώντας σε μια ενημέρωση δημοσιογράφων στο Κίεβο, μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε σε μια πόλη στην περιοχή όπου η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι διαπράχθηκαν φρικαλεότητες κατά αμάχων υπό την πρόσφατη ρωσική κατοχή, ο Καν είπε, σύμφωνα με το Reuters, πως θα επιμείνει στην προσπάθεια του αυτή:
«Θα συνεχίσω να προσπαθώ να προσεγγίσω, για τρίτη φορά, τη Ρωσική Ομοσπονδία».
Σημειώνεται πως χθες ο εισαγγελέας του ΔΠΔ χαρακτήρισε «τόπο εγκλήματος» την Ουκρανία.
«Η Ουκρανία είναι ένας τόπος εγκλήματος. Είμαστε εδώ επειδή μπορούμε εύλογα να υποθέσουμε ότι διαπράττονται εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου.
Οφείλουμε να διαπεράσουμε την ομίχλη του πολέμου για να φθάσουμε στην αλήθεια», δήλωσε συγκεκριμένα ο Βρετανός εισαγγελέας την Τετάρτη, από την ουκρανική πόλη Μπούκα.
Επισημαίνεται πως η Ρωσία απορρίπτει τις κατηγορίες ότι τα στρατεύματά της έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, κάνοντας λόγο για ψευδείς ειδήσεις.
Πρώην επικεφαλής του γαλλικού Γραφείου για τα Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας: «Ο Πούτιν θα μπορούσε να διωχθεί»
Εξάλλου, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Libération o πρώην επικεφαλής του Κεντρικού Γραφείου για την Καταπολέμηση των Εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας, Γενοκτονίας και Εγκλημάτων Πολέμου (OCLCH) της Γαλλίας, Ερίκ Εμερό, εκτίμησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να διωχθεί για εγκλήματα όπως αυτά που καταγγέλλει το Κίεβο.
Ο Εμερό επεσήμανε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ότι «βιώνουμε μία άνευ προηγουμένου κατάσταση, διότι η σύγκρουση τεκμηριώνεται σε πραγματικό χρόνο», γεγονός που διαφέρει από τα γεγονότα στη Ρουάντα και στα Βαλκάνια, τα οποία και τεκμηριώθηκαν κυρίως από δημοσιογράφους.
Στην προκειμένη περίπτωση, ανέφερε, η κοινωνία των πολιτών έχει αναπτύξει εφαρμογές, όπως το eyeWitness, οι οποίες καθιστούν δυνατή την τεκμηρίωση εγκλημάτων πολέμου με φωτογραφίες, βίντεο, γεωγραφικές τοποθεσίες, οι οποίες στη συνέχεια ενσωματώνονται και κρυπτογραφούνται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ερευνητές.
Προσθέτει ότι σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα του Κιέβου έχουν ήδη ανοιχτεί περίπου 1.700 φάκελοι και κρίνει απαραίτητο να βοηθηθούν οι Ουκρανοί ερευνητές στην εργασία τεκμηρίωσης, η οποία θα πάρει πολύ χρόνο.
Σχετικά με πιθανή δίωξη του Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρει: «Είναι νομικά νοητό. Τεχνικά, μπορεί να φαίνεται περίπλοκο, αλλά δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα είναι η Ρωσία σε δέκα ή δεκαπέντε χρόνια από τώρα».