Ανησυχία έχει προκαλέσει η πολιτική που ακολουθεί η Κίνα να χωρίζει τα παιδιά που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό από τους γονείς τους, την ώρα που αυξάνεται η αγανάκτηση των κατοίκων της Σανγκάης.
Η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, με 25 εκ. κατοίκους, αποτελεί επίκεντρο της χειρότερης επιδημίας covid-19 στη χώρα από τις αρχές του 2020. Η πλειονότητα των κατοίκων της Σανγκάης ζει σε καθεστώς lockdown, με τις αρχές να χωρίζουν τα παιδιά που βρίσκονται θετικά στον κορονοϊό από τους γονείς τους, στο πλαίσιο των μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19, ένα μέτρο που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Διπλωμάτες από περισσότερες από 30 χώρες απέστειλαν επιστολές στο υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ζητώντας από τις Αρχές να σταματήσουν αυτή την τακτική.
«Ζητάμε να μην χωρίζονται οι γονείς από τα παιδιά τους ανεξαρτήτως συνθηκών», αναφέρει επιστολή που συνέταξε το γαλλικό προξενείο στη Σανγκάη προς το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών στις 31 Μαρτίου.
Σε ξεχωριστή επιστολή της η βρετανική πρεσβεία στο Πεκίνο επεσήμανε ότι ανησυχεί «για τα πρόσφατα περιστατικά κατά τα οποία οι τοπικές αρχές χώρισαν ανήλικους που βρέθηκαν θετικοί στην covid-19 από τους γονείς τους» και ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι αυτό δεν θα συμβεί στο διπλωματικό προσωπικό.
Το γαλλικό προξενείο και η βρετανική πρεσβεία επεσήμαναν ότι στις επιστολές τους εκπροσωπούσαν και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Πότε θα μπορούν να συνοδεύονται
Στο μεταξύ σήμερα μια αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας της Σανγκάης, η Γου Τσιανγιού, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι τα παιδιά μπορούν να συνοδεύονται από τους γονείς τους, εφόσον έχουν και αυτοί μολυνθεί από covid-19, αλλά θα χωρίζονται από αυτούς σε αντίθετη περίπτωση.
«Αν ένας γονιός έχει επίσης μολυνθεί, θα μπορεί να συνοδεύει ένα παιδί και να το φροντίζει» στις εγκαταστάσεις «όπου θα λαμβάνουν θεραπεία», πρόσθεσε. Αλλά «αν τα μέλη της οικογένειας δεν πληρούν τις προϋποθέσεις», δηλαδή αν δεν έχουν προσβληθεί από κορονοϊό, τα παιδιά θα χωρίζονται από τους γονείς, τόνισε.
Τα παιδιά άνω των 7 ετών θα διαμένουν σε κέντρα καραντίνας και όσα είναι κάτω των 7 ετών και δεν συνοδεύονται από τους γονείς τους θα παραμένουν σε κέντρα δημόσιας υγείας.
Βίντεο η αυθεντικότητα των οποίων δεν έχει επιβεβαιωθεί κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο και δείχνουν μικρά παιδιά και μωρά ασυνόδευτα σε κέντρο καραντίνας. Πολλοί χρήστες του διαδικτύου επέκριναν σήμερα τη νέα ανακοίνωση των αρχών της Σανγκάης.
«Οι γονείς τώρα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις για να συνοδεύουν το παιδί τους; Παράλογο. Πρόκειται απλώς για ένα θεμελιώδες δικαίωμα», κατήγγειλε ένας χρήστης στο Weibo. «Οι υπηρεσίες υγείας της Σανγκάης είναι απάνθρωπες», διαμαρτυρήθηκε ένας άλλος. «Αν ήμουν γονιός, θα κόλλαγα αμέσως για να μπορέσω να συνοδεύσω το παιδί μου», σχολίασε ένας τρίτος.