Εκατοντάδες Ουκρανοί κατασκηνώνουν στην Τιχουάνα του Μεξικού, ελπίζοντας να πάρουν άσυλο στις ΗΠΑ, σε μια δραματική αύξηση στις αφίξεις λίγες μέρες, αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ θα δεχτούν έως και 100.000 Ουκρανούς που τρέπονται σε φυγή από τον πόλεμο.
Πολλοί από τους πρόσφυγες που γλίτωσαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν ταξιδέψει αεροπορικώς στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, ελπίζοντας ότι τοπικοί αξιωματούχοι θα τους επιτρέψουν να εισέλθουν στις ΗΠΑ, ώστε να μπορέσουν να επανενωθούν με συγγενείς ή φίλους τους στη χώρα.
Άνθρωποι σκορπισμένοι, τυλιγμένοι με κουβέρτες, σε ξαπλώστρες δίπλα σε υπερβολικά γεμάτες βαλίτσες πάνω σε γρασίδι κοντά στο διεθνές λιμάνι εισόδου. Ορισμένοι κοιμούνται σε σκηνές και κάτω από μουσαμάδες. Αμερικανοί εθελοντές με κίτρινα γιλέκα – ορισμένοι Ουκρανό-αμερικανοί που ταξίδεψαν στην Τιχουάνα αφού άκουσαν για τους πρόσφυγες που έφτασαν – συλλέγουν ονόματα σε μια χειρόγραφη λίστα αναμονής για να καταγράφουν τα ονόματα των αφιχθέντων.
Ενώ περίπου 600 Ουκρανοί κατασκηνώνουν κοντά στην είσοδο των συνόρων, περίπου 500 ακόμη μένουν σε ξενοδοχεία της πόλης, δήλωσε ο Ενρίκε Λουθέρο, διευθυντής μεταναστευτικών υποθέσεων της Τιχουάνα, επικαλούμενος τη λίστα που καταρτίζουν οι εθελοντές. Περίπου το 40% των ανθρώπων είναι παιδιά, πρόσθεσε.
Ο Λουθέρο είπε ότι περίπου 100 Ουκρανοί επιτρέπεται καθημερινά να περνούν ΗΠΑ. Η αμερικανική Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων ανέφερε ότι τα στοιχεία για τον αριθμό των Ουκρανών που εισήλθαν στις ΗΠΑ τον Μάρτιο θα είναι διαθέσιμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Ο αριθμός των ανθρώπων στα νοτιοδυτικά σύνορα είναι ακόμη μικρός σε σύγκριση με περισσότερους από 3,8 εκατομμύρια Ουκρανούς που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες στην Ευρώπη από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, την οποία η ρωσική κυβέρνηση αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Σε απάντηση στην έξοδο – τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του θα δεχτεί περίπου 100.000 Ουκρανούς μέσω διαφόρων νομικών οδών.
Ωστόσο, ορισμένες οικογένειες σε απελπισία ταξιδέψουν μέσω μιας σειράς χωρών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, αφού τους αρνήθηκε η χορήγηση βίζας για τις ΗΠΑ ή τους είπαν να περιμένουν στις πρεσβείες των ΗΠΑ στο εξωτερικό.
Ενώ Ουκρανοί και Ρώσοι φτάνουν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού πριν εξαπολυθεί η ρωσική εισβολή, τώρα ο κόσμος καταφθάνει με «πολύ πιο γρήγορους» ρυθμούς, δήλωσε η Τζούλια Νέσνερ, δικηγόρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Human Rights First με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Κατά μέσο όρο, οι Ουκρανοί περιμένουν περίπου μία ημέρα από τη στιγμή που θα μπουν στη λίστα που καταρτίστηκε από εθελοντές μέχρι να μπορέσουν να περάσουν στις ΗΠΑ, είπε η Νέσνερ.
Πριν από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με μάρτυρα του Reuters, περίπου 15 Ουκρανοί έφταναν κάθε ημέρα στα σύνορα της Τιχουάνα και τους επέτρεπαν να περάσουν.
Ενώ Ουκρανοί εισέρχονται στις ΗΠΑ, Αμερικανοί συνοριοφύλακες είπαν σε Ρώσους, Μεξικανούς, Κεντροαμερικανούς και μετανάστες από άλλες χώρες να μείνουν στη θέση τους, επικαλούμενοι την πολιτική απέλασης συνόρων της εποχής της πανδημίας, που κρατά κλειστά τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού στους περισσότερους αιτούντες άσυλο.
Χθες Παρασκευή, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει την πολιτική απέλασης στα τέλη Μαΐου, καθώς οι υγειονομικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν χρειάζεται πλέον για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Η Ίνα Λεβιέν, 42 ετών – με καταγωγή από τη Λευκορωσία – είπε ότι μαζί με άλλα ρωσόφωνα μέλη της ομάδας των μητέρων της στην Κομητεία Όραντζ της Καλιφόρνια, κατευθύνθηκαν στην Τιχουάνα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να βοηθήσουν Ουκρανούς πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους μιλούν ρωσικά.
Είπε ότι δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό σε μια στάση του τοπικού λεωφορείου, όπου μερικές γυναίκες και παιδιά κοιμούνται και τα παιδιά αρρωσταίνουν.
«Κάνουν εμετό, πάσχουν από διάρροια, είναι τόσο αγχωμένοι, αφυδατωμένοι», είπε. «Είναι σε τόσο αναταραχή».
Ένα εξάχρονο κορίτσι είπε στην Λεβιέν ότι προσευχόταν για να προστατεύσει τον πατέρα της που έμεινε πίσω για να υπερασπιστεί την Ουκρανία, επειδή ήταν η «δουλειά» της να είναι ο «φύλακας άγγελός» του.