Ουκρανοί ειδικοί επιδιόρθωσαν μία από τις κατεστραμμένες γραμμές ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο την κρατική εταιρείας ενέργειας.

Οι τρεις από τις πέντε γραμμές υπέστησαν ζημιές ή αποσυνδέθηκαν αφού οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον σταθμό, τον μεγαλύτερο στο είδος του στην Ευρώπη, στις 4 Μαρτίου. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφερε νωρίτερα ότι η Ουκρανία την ενημέρωσε πως η γραμμή θα πρέπει να λειτουργεί μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) πρόσφατα ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία της μετέφερε πως η Ρωσία σκοπεύει να αναλάβει τον πλήρη και μόνιμο έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, αλλά ότι η Ρωσία αργότερα το αρνήθηκε.

Ο πρόεδρος της ουκρανικής διαχειρίστριας εταιρίας Energoatom του πυρηνικού σταθμού, Πέτρο Κοτίν, ανέφερε σε επιστολή προς τον γενικό διευθυντή ότι σχεδόν 400 Ρώσοι στρατιώτες «είναι μονίμως παρόντες (στη Ζαπορίζια)», πρόσθεσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας