Δύο Βρετανοϊρανοί που βρίσκονταν υπό κράτηση, η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ και ο Ανουσέχ Ασουρί, πηγαίνουν προς το αεροδρόμιο της Τεχεράνης για να φύγουν από τη χώρα, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο δικηγόρος τους Χοτζάτ Κερμανί, ενώ η Τεχεράνη και το Λονδίνο βρίσκονται σε συνομιλίες για μακρόχρονη οφειλή 400 εκατ. λιρών (520 εκατ. δολαρίων).

«Και οι δύο είναι καθ’ οδόν προς το αεροδρόμιο στην Τεχεράνη για να φύγουν από το Ιράν», δήλωσε ο Κερμανί.

Η Ζαγαρί-Ράτκλιφ ανέκτησε το βρετανικό της διαβατήριο, δήλωσε χθες η Βρετανίδα βουλευτής Τούλιπ Σιντίκ.

Ο Ασουρί καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξης το 2019 για κατασκοπία για λογαριασμό της ισραηλινής Μοσάντ και σε διετή φυλάκιση για «απόκτηση παράνομου πλούτου», σύμφωνα με ιρανικό δικαστήριο.

Το Λονδίνο και η μακρόχρονη οφειλή στο Ιράν

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως η Βρετανία εξετάζει τρόπους για να πληρώσει μακρόχρονο χρέος ύψους 400 εκατ. λιρών (522 εκατ. δολαρίων) στο Ιράν, όπως δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, αποφεύγοντας να διευκρινίσει εάν το ζήτημα έχει ήδη διευθετηθεί.

Ιρανοί αξιωματούχοι, που δεν κατονομάστηκαν, δήλωσαν σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης το 2021 ότι η Βρετανοϊρανή Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ θα απελευθερωθεί μόλις αποπληρωθεί το χρέος.

Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ

Η Τρας ρωτήθηκε από το Sky News εάν η Ζαγαρί-Ράτκλιφ θα είναι σε θέση να επιστρέψει σύντομα στο Λονδίνο. Δήλωσε ότι η υπόθεση αποτελεί προτεραιότητα και πρόσθεσε ότι και η αποπληρωμή του ιρανικού χρέους έχει επίσης γίνει προτεραιότητα.

«Υπήρξαμε σαφείς ότι είναι ένα νόμιμο χρέος που οφείλουμε στο Ιράν και αναζητούμε τρόπους να το πληρώσουμε», δήλωσε ο Τρας. Πρόσθεσε ότι στο Ιράν υπάρχει μια βρετανική ομάδα αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι ηγέτες του Ιράν λένε ότι η Βρετανία οφείλει τα χρήματα που ο Σάχης του Ιράν κατέβαλε ως προκαταβολή για 1.750 τεθωρακισμένα Chieftain και άλλα οχήματα, από τα οποία σχεδόν κανένα δεν παραδόθηκε τελικά αφού η Ισλαμική Επανάσταση του 1979 οδήγησε στην ανατροπή του στηριζόμενου από τις ΗΠΑ ηγέτη.

Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και του Ιράν λένε ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του χρέους και της δικαστικής υπόθεσης.

Η Ζαγαρί-Ράτκλιφ, υπεύθυνη έργου στο Thomson Reuters Foundation, συνελήφθη σε αεροδρόμιο της Τεχεράνης τον Απρίλιο του 2016 και στη συνέχεια καταδικάστηκε από ιρανικό δικαστήριο για συνομωσία με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος.

Η οικογένειά της καθώς και το Thomson Reuters Foundation, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που λειτουργεί ανεξάρτητα από την Thomson Reuters και την ειδησεογραφική της θυγατρική Reuters, αρνούνται την κατηγορία.

Η οικογένειά της και το Ίδρυμα αρνήθηκαν να σχολιάσουν ανάρτηση στο Twitter από τη Βρετανίδα βουλευτή Τούλιπ Σιντίκ ότι η Ζαγαρί-Ράτκλιφ ανέκτησε το διαβατήριό της, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για απελευθέρωσή της.

Η ιρανική δικαιοσύνη επιβεβαιώνει την απελευθέρωση των δύο Βρετανοϊρανών

Οι Βρετανοϊρανοί Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ και Ανουσέχ Ασούρι αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από χρόνια κράτησης στο Ιράν, δήλωσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της ιρανικής δικαιοσύνης του Ιράν Ζαμπιολάχ Χονταϊάν.

Ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα ότι οι Ζαγαρί-Ράτκλιφ και Ασούρι έφυγαν από το Ιράν αφού το Λονδίνο πλήρωσε το χρέος του ύψους 530 εκατ. δολαρίων στην Τεχεράνη.