Αν και έφθασε στο τέλος της πενταετούς ποινής φυλάκισής της, η Ιρανοβρετανίδα Ναζανίν Ζαγάρι-Ράτκλιφ δεν έχει προφανώς τελειώσει με την ιρανική δικαιοσύνη ενώπιον της οποίας καλείται στις 14 Μαρτίου, μια “ανυπόφορη” μεταχείριση σύμφωνα με το Λονδίνο που απαιτεί την επιστροφή της “το ταχύτερο δυνατό”.
Με τις ελπίδες για απελευθέρωση να διαψεύδονται, αυτή η 42χρονη επικεφαλής έργου του Thomson Reuters Foundation, του φιλανθρωπικού βραχίονα του ομίλου στον οποίο ανήκει το γνωστό πρακτορείο ειδήσεων, υποχρεώθηκε να εκτίσει την ποινή της μέχρι το τέλος.
Έχοντας απαλλαγεί πλέον από το ηλεκτρονικό βραχιόλι, σύμφωνα με τη Βρετανίδα βουλευτή Τούλιπ Σίντικ, η Ζαγάρι-Ράτκλιφ θα μπορεί να βγει από το σπίτι των γονιών της, όπου είχε τεθεί υπό περιορισμό εδώ και ένα χρόνο, μετά την έξοδό της από τη φυλακή λόγω του κορονοϊού.
Όμως δεν θα μπορεί να επιστρέψει στη Βρετανία, καθώς δεν της έχει επιστραφεί το διαβατήριο και έχει “κληθεί για μία ακόμη φορά ενώπιον δικαστηρίου” την ερχόμενη Κυριακή, προς μεγάλη απογοήτευση της οικογένειάς της.
Η ζωή της Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ ήρθε τα πάνω κάτω στις 3 Απριλίου 2016 όταν συνελήφθη μαζί με την κόρη της Γκαμπριέλα, ηλικίας ούτε δύο ετών τότε, στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης έπειτα από μια επίσκεψη στην οικογένειά της. Κατηγορούμενη ότι συνωμότησε για να ανατρέψει το ισλαμικό καθεστώς, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά, καταδικάστηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους σε φυλάκιση πέντε ετών.
Ήταν η αρχή ενός γολγοθά που σημαδεύτηκε από διαστήματα παραμονής σε απομόνωση σε κελιά χωρίς παράθυρα, απεργίες πείνας και στέρηση ιατρικής φροντίδας. Κοιμάται για ένα μήνα και πλέον φορώντας τα ίδια ρούχα και σκέπτεται ακόμη και την αυτοκτονία.
“Είχε πάντοτε μια οξυμένη αίσθηση αφοσίωσης και δικαιοσύνης” και “είναι εξοργισμένη από την αδικία” της κατάστασης αυτής, έχει δηλώσει ο σύζυγός της, Ρίτσαρντ Ράτκλιφ, στο AFP.
Η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ αποτελεί επίσης αντικείμενο μιας δεύτερης δικαστικής διαδικασίας στο Ιράν, κατηγορούμενη για διάδοση προπαγάνδας εναντίον του καθεστώτος, όμως η δίκη της είχε αναβληθεί στις αρχές Νοεμβρίου, χωρίς να της έχει δοθεί μέχρι σήμερα καινούρια ημερομηνία.
“Η ακροαματική διαδικασία της πελάτισσάς μου για τη δεύτερη υπόθεση στην οποία κατηγορείται για προπαγάνδα εναντίον του καθεστώτος ορίστηκε για τις 14 Μαρτίου”, δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA ο δικηγόρος της Χοτζάτ Κερμανί, επιβεβαιώνοντας πως η πρώτη ποινή της “τελείωσε σήμερα” και πως “της έβγαλαν το ηλεκτρονικό βραχιόλι”.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ καλωσόρισε το τελευταίο αυτό σημείο σε ένα τουίτ, προσθέτοντας ωστόσο πως “η μεταχείριση που εξακολουθεί να της επιφυλάσσει το Ιράν είναι ανυπόφορη”. “Θα πρέπει να επιτραπεί” στη Ζαγαρί-Ράτκλιφ “να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο το ταχύτερο δυνατό ώστε να ξανασυναντήσει την οικογένειά της”, είπε.
Ο σύζυγος και η κόρη της, έξι ετών πλέον, βιάζονται να τη σφίξουν στην αγκαλιά τους. Ο Ρίτσαρντ Ράτκλιφ, που αγωνίζεται εδώ και χρόνια για την απελευθέρωση της συζύγου του, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο PA πως έχει την πολύ σαφή αίσθηση ότι βρίσκεται “στο μέσο μιας παρτίδας σκακιού της βρετανικής κυβέρνησης”, την υποστήριξη της οποίας θεωρεί πολύ διστακτική.
Είπε πως πολλές φορές σκέφτηκε πως είναι “όμηρος” ενός πολιτικού παιχνιδιού που αφορά ένα παλιό χρέος της Βρετανίας στο πλαίσιο ενός συμβολαίου εξοπλισμών.
Την άποψή του συμμερίζεται ο Αντόνιο Ζαπούλα, διευθύνων σύμβουλος του Thomson Reuters Foundation. “Ξέρουμε πως είναι ένα πολιτικό σύμβολο σε μια κατάσταση πολύ ευρύτερη που πρέπει να διευθετηθεί ανάμεσα στη Βρετανία και την ιρανική κυβέρνηση”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Αν και χαιρετίζει τη “θετική” εξέλιξη που συνιστά η αφαίρεση του ηλεκτρονικού βραχιολιού, ο Ζαπούλα ξέρει πως “ένα σκοτεινό σύννεφο πλανάται πάνω από κεφάλι” αυτής της γυναίκας και ζητά από τη “βρετανική κυβέρνηση να συνεχίσει να εντείνει τις συνομιλίες με το ιρανικό καθεστώς”, υποστηρίζοντας πως η ανάληψη της προεδρίας στις ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν αλλάζει τα χαρτιά.
Απέναντι σε αυτές τις νέες εξελίξεις, η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ είναι από την πλευρά της “περισσότερο αισιόδοξη, περισσότερο ευτυχισμένη” και “πολύ ανακουφισμένη” που δεν θα φοράει πια το βραχιόλι και που μπορεί να φύγει από το διαμέρισμα, δήλωσε σήμερα η κουνιάδα της Ρεμπέκα Ράτκλιφ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
Σύμφωνα με τη βουλευτή Τούλιπ Σίντικ, “το πρώτο της ταξίδι θα είναι για να δει τη γιαγιά της”.
Ωστόσο η Ιρανοβρετανίδα είναι “νευρική” απέναντι στη νέα κλήση της ενώπιον της δικαιοσύνης, σύμφωνα με την κουνιάδα της, που εκτιμά πως “μερικές λευκές νύχτες” περιμένουν ακόμη την οικογένεια.