Ο ρωσικός στρατός φέρεται να βομβάρδισε περιοχές δίπλα στην Οδησσό, με τα χτυπήματα να έρχονται κυρίως από το πυροβολικό, σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του OPEN. Πληροφορίες των ουκρανικών αρχών τόνισαν ότι κυρίως επλήγησαν δύο περιοχές, ενώ συνολικά φέρεται να έπεσαν περίπου 90 οβίδες.

Την ίδια ώρα οι Ουκρανοί καταγγέλλουν τη Ρωσία πως κρατάει 400 ομήρους σε νοσοκομείο στην Μαριούπολη, ενώ το μήνυμα αισιοδοξίας από την πλευρά του Κιέβου για τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα ακύρωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Θα υπάρξει μια ανεξάρτητη Ουκρανία πολύ περισσότερο απ’ όσο θα υπάρξει ένας Βλαντίμιρ Πούτιν, λέει ο Μπλίνκεν

Οαμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες Τρίτη (15/3) ότι θα υπάρξει μια ανεξάρτητη Ουκρανία «πολύ περισσότερο από όσο θα υπάρξει ένας Βλαντίμιρ Πούτιν», καθώς ο Ρώσος ηγέτης συνεχίζει την απρόκλητη εισβολή του στη χώρα.

«Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η Ουκρανία θα είναι εκεί και κάποια στιγμή ο Πούτιν δεν θα είναι», είπε ο Μπλίνκεν στον Wolf Blitzer του CNN στο «The Situation Room».

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν εκτεταμένες καταστροφές σε ολόκληρη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων κατεστραμμένων σπιτιών σε χωριό κοντά στο Κίεβο και σπιτιών που σιγοκαίνονται στην πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη, όπου περισσότεροι από 2.500 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκτιμούν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε χθες Τρίτη (15/3) ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερους θανάτους και καταστροφές.

«Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσος θάνατος και καταστροφή προκαλείται από την επιθετικότητα της Ρωσίας στο μεταξύ, και εργαζόμαστε όσο πιο σκληρά μπορούμε για να περιορίσουμε, να σταματήσουμε, να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο επιλογής που διαπράττει η Ρωσία», είπε ο Μπλίνκεν.

«Το κάνουμε αυτό μέσω της υποστήριξης που παρέχουμε στην Ουκρανία κάθε μέρα. Το κάνουμε με την πίεση που ασκούμε εναντίον της Ρωσίας κάθε μέρα».

Βίντεο του ZDF δείχνει άμαχο να δέχεται πυρά, υποτίθεται από Ρώσους στρατιώτες

«ΟΒλαντίμιρ Πούτιν λέει πως στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις δεν στοχεύουν σε πολίτες. Ωστόσο, ένα drone βιντεοσκόπησε μερικά χιλιόμετρα από το Κίεβο έναν άμαχο πολίτη να πυροβολείται, φαινομενικά από Ρώσους στρατιώτες». Έτσι περγράφει το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα.

Το βίντεο, όπως αναφέρει, τραβήχτηκε στις 7 Μαρτίου σε δρόμο που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο. Οι εικόνες δείχνουν έναν άνδρα να κατεβαίνει από το αυτοκίνητό του και να σηκώνει τα χέρια του. Λίγο μετά πέφτει νεκρός κι ένας στρατιώτης φαίνεται να τρέχει.

https://twitter.com/ZDFfrontal/status/1503751916395843593

Ο Όλαφ Σολτς αποκλείει επέμβαση του NATO

ΟΓερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε εκ νέου χθες Τρίτη (15/3) το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης του NATO στον πόλεμο στην Ουκρανία. Επανέλαβε, δε, τον λόγο που είναι αντίθετος με την επιβολή ζωνών απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα.

«Συμφωνώ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και άλλους συμμάχους στο ότι δεν πρέπει να υπάρξει ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στο NATO και στη Ρωσία. Κανείς δεν μπορεί να το θέλει αυτό», τόνισε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης τυπικά αφιερωμένης σε οικονομικά θέματα που οργάνωσε η εφημερίδα Die Welt στο Βερολίνο.

Στρατωτικές πηγές: 14 πλοία πλησιάζουν στην Οδησσό

Η ανησυχία ότι η επόμενη πόλη που θα δεχτεί τα ρωσικά πυρά θα είναι η Οδησσός, μεγαλώνει και μάλιστα οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν το κοινό αίσθημα καθώς σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές 14 ρωσικά πλοία πλησιάζουν το λιμάνι, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Ισχυρό σημάδι στήριξης, χαρακτήρισε την παρουσία των τριών πρωθυπουργών στο Κίεβο ο Ζελένσκι

ΟΟυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλωσόρισε τους πρωθυπουργούς της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβενίας στο Κίεβο. Είναι οι πρώτοι ξένοι ηγέτες που επισκέπτονται την ουκρανική πρωτεύουσα μετά τη ρωσική εισβολή.

Σε βίντεο της συνάντησης που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Telegram, ο Ζελένσκι είπε: «Η επίσκεψή σας στο Κίεβο σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή για την Ουκρανία είναι ένα ισχυρό σημάδι στήριξης. Το εκτιμούμε πραγματικά».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, ο Τσέχος ομόλογός του Πετρ Φιάλα κι ο Σλοβένος ηγέτης Γιάνεζ Γιάνσα, εκπροσωπούσαν το Συμβούλιο της Ευρώπης και παρουσίασαν στον Ζελένσκι ένα πακέτο βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνέχεια, δήλωσε: «Ευχαριστώ πολύ τους πρωθυπουργούς που μας βοηθούν σε μια περίοδο όπου πολλές πρεσβείες έκλεισαν εξαιτίας της ολοκληρωτικής επίθεσης της Ρωσίας εναντίον μας. Αυτοί οι ηγέτες δεν φοβούνται και ήρθαν εδώ και να μας υποστηρίξουν. Αυτό είναι ένα μεγάλο, θαρραλέο, σωστό και φιλικό βήμα».

Κραυγή απόγνωσης από τους κατοίκους του Κιέβου μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Με τους βομβαρδισμούς από τα ρωσικά στρατεύματα να συνεχίζονται οι κάτοικοι του Κιέβου συγκλονίζουν με τις μαρτυρίες τους.

η ‘Αλα Ραχούλινα κλαίει καθώς βλέπει τα ερείπια μιας ζωής που μόλις καταστράφηκε από τους νέους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Μια ισχυρή έκρηξη την Τρίτη τα ξημερώματα έσπασε τα τζάμια και πέταξε στον τοίχο αυτήν την 64χρονη εφοριακό.

Η μητέρα της, τυφλή και ανάπηρη, βρίσκεται στο νοσοκομείο, ένα ακόμη θύμα των ρωσικών βομβαρδισμών, που ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι προάγγελος μιας επίθεσης στο Κίεβο.

«Η έκρηξη ήταν τεράστια», είπε η Ραχούλινα κλαίγοντας, με τη φωνή της να τρέμει ακόμα, με τους γείτονες της να προσπαθούν να την ηρεμήσουν.

«Οι άνθρωποι κοιμόντουσαν και κομμάτια γυαλιού πεταγόντουσαν προς όλες τις κατευθύνσεις. Με πέταξαν κυριολεκτικά στον τοίχο: είναι πραγματικά θαύμα που κανείς δεν σκοτώθηκε», είπε.

Ρωσικές δυνάμεις, που προσπαθούν να περικυκλώσουν το Κίεβο, έχουν εντείνει τις τελευταίες ημέρες τους βομβαρδισμούς τους στην πρωτεύουσα, η οποία μέχρι στιγμής έχει αποφύγει τη μοίρα της Μαριούπολης και του Χάρκιβ, που βρίσκονται υπό πολιορκία και σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Παρόλα αυτά, το Κίεβο ετοιμάζεται για πολιορκία. Οι μισοί από τους περισσότερους από τρία εκατομμύρια κατοίκους έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη.

Το πρωί, η πρωτεύουσα βομβαρδίστηκε τέσσερις φορές από ρωσικές δυνάμεις, βομβαρδίζοντας κτίρια και έναν σταθμό του μετρό. Απολογισμός μέχρι στιγμής: πέντε νεκροί. Αποτέλεσμα: Απαγόρευση κυκλοφορίας από το απόγευμα της Τρίτης για 35 ώρες.

Ένας τεράστιος κρατήρας σχηματίστηκε κοντά στην πολυκατοικία που διαμένει η Άλα στην περιοχή Ποντίλ του βορειοανατολικού Κιέβου.

Μέσα σε αυτό το δεκαώροφο κτίριο, χαρακτηριστικό κτίριο της σοβιετικής περιόδου, η ζωή φαίνεται να έχει σταματήσει. Κάποια διαμερίσματα είναι εντελώς καμένα, άλλα γεμάτα με κομμάτια γυαλιού και συντρίμμια κάθε είδους.

Οι κάτοικοι έχουν ήδη πάρει μαζί τους ό,τι μπορούσαν, ενώ κάποιοι είναι τόσο σοκαρισμένοι που δεν βγαίνει λέξη από το στόμα τους.

Το διαμέρισμα δίπλα σε αυτό της Άλλα καταστράφηκε από τις φλόγες και το νερό [που ανέβηκε μέχρι τους αστραγάλους μετά την επέμβαση των πυροσβεστών για την κατάσβεση της φωτιάς.

Οι ιδιοκτήτες του είναι εκεί, κάθονται δίπλα σε ένα παράθυρο που δεν είναι πια παράθυρο, κρατώντας τσιγάρο στο χέρι και κοιτάζοντας το κενό. Ένα μικρό μαύρο σκυλί περπατά μέσα στο νερό.

«Ξύπνησα, είχα ένα κακό προαίσθημα. Ήθελα να σηκωθώ, αλλά η ανάσα με έσπρωξε από το κρεβάτι. Έπεσα και έκοψα το πόδι μου», λέει ένας άνδρας που δεν ήθελε να δώσει την ταυτότητά του.

Το Κίεβο έχει μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα τις τελευταίες μέρες, οι έρημοι δρόμοι του έχουν μόνο ορατά στοιχεία σημείων ελέγχου. Παρά τον φόβο μιας ρωσικής επίθεσης, ορισμένοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παραμείνουν.

«Δεν μπορώ να φύγω από τη χώρα, γιατί ο μεγαλύτερος γιος μου είναι 20 ετών και υπηρετεί στο στρατό», εξηγεί η Ολένα Ιαντχκουκ 40 ετών, διευθύντρια κλινικής.

«Οπότε, μένω εδώ με τον σύζυγό μου και τα δύο μου παιδιά που είναι μικρότερα», προσθέτει, σκουπίζοντας θραύσματα γυαλιού που γεμίζουν το έδαφος δίπλα σε μια παιδική χαρά.

Σε μια περίοδο που η ρωσική πίεση στο Κίεβο αυξάνεται και ο αριθμός των θυμάτων πολέμου αυξάνεται, πολλοί κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας δεν καταλαβαίνουν γιατί οι Δυτικοί δεν επεμβαίνουν στρατιωτικά.

Απηχούν τις επανειλημμένες απελπισμένες εκκλήσεις του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς το ΝΑΤΟ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, ένα αίτημα που απορρίπτεται σταθερά από την Ουάσιγκτον και τους Ευρωπαίους που φοβούνται ότι θα παρασυρθούν σε πόλεμο με τη Ρωσία.

«Δόξα τω Θεώ είμαστε ακόμα ζωντανοί. Κοιτάξτε γύρω σας» αναφώνησε η Ναταλία, 60 ετών, υπάλληλος του κοντινού σταθμού του μετρό που καθάριζε το μπαλκόνι της.

Θραύσματα γυαλιού πέφτουν από τα πατώματα πάνω της. Δείχνει τη ζημιά στο διαμέρισμά της με χειρονομίες ανήμπορης οργής, ενώ δάκρυα κυλούν στα μάγουλά της.

«Δώστε μας αεροπλάνα, κλείστε τον εναέριο χώρο! Το Κίεβο θα ισοπεδωθεί και πού θα συνεχίσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά;» …. «Δεν θα σταματήσει, είναι τρελός. Εσείς θα είστε οι επόμενοι!», φώναξε.

Οι πρώτοι βομβαρδισμοί κοντά στην Οδησσό

Οι βομβαρδισμοί κοντά στην Οδησσό είναι μία σημαντική εξέλιξη, καθώς για την περιοχή έχει σημάνει συναγερμός, διότι στον ουκρανικό στρατό, υπάρχει η πληροφορία ότι οι Ρώσοι ετοιμάζουν απόβαση μέσα στη νύχτα ή τις επόμενες ώρες.

Το περιστατικό με τους βομβαρδισμούς σημειώθηκε σε δύο περιοχές κοντά στην Οδησσό, από αέρα και θάλασσα, ενώ έχουν τραυματιστεί δύο άτομα.

Έτσι, οι Ουκρανοί παρατηρούν στενά τον ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα, στον οποίο περιέχονται δυνάμεις Ρώσων πεζοναυτών.

Επίσης, σύμφωνα με το BBC, ο ρωσικός στρατός σταμάτησε ως ένα σημείο να πιέζει προς την Οδησσό από την ξηρά, αλλά ξεκίνησε να εξαπολύει επιθέσεις από την Χερσώνα προς τον Βορρά.

Συνολικός χάρτης του μετώπου από την 20η μέρα της εισβολής

Πώς ο Πούτιν ακύρωσε τους Ουκρανούς που έλεγαν ότι «οι Ρώσοι δέχθηκαν να μας ακούσουν»

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, Ihor Zhovkva, οι διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός ήταν «περισσότερο εποικοδομητικές».

«Στους πρώτους γύρους η Ρωσία δεν ήταν έτοιμη να ακούσει τη θέση μας και έθεσε τελεσίγραφα: ότι η Ουκρανία πρέπει να παραδοθεί, να αφήσει κάτω τα όπλα, ότι ο Πρόεδρός μας θα πρέπει υπογράψει τη συνθηκολόγηση. Αυτή τη στιγμή η Ρωσία άλλαξε τον τόνο της», σημειώνει ο άνθρωπος του Ζελένσκι.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε με τον Σαρλ Μισέλ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με το Κίεβο, λέγοντας πως η πλευρά του Ζελένσκι «δεν δείχνει κάποια σοβαρή δέσμευση για την εξεύρεση αμοιβαίων λύσεων».

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου θα συνεχιστούν αύριο και μπορεί η Ουκρανική πλευρά να υποστηρίζει πως υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού, όμως ο Πούτιν έχει άλλη άποψη.

Με ενημέρωση που υπήρξε από το γραφείο του Ρώσου προέδρου για την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πούτιν επισήμανε και πάλι τις απαιτήσεις της Μόσχας και δεν υιοθέτησε τις πληροφορίες που βγαίνουν από την πλευρά του Κιέβου για τις διαπραγματεύσεις.

Χαρακτηριστικά η πλευρά του Πούτιν αναφέρει: «Το Κίεβο δεν δείχνει σοβαρή δέσμευση για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης».

«Οι Ρώσοι κρατούν αιχμαλώτους σε νοσοκομείο στη Μαριούπολη»

Ο Πάβλο Κιριλένκο, επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Ντόνετσκ, δήλωσε ότι γιατροί και ασθενείς κρατούνται παρά τη θέλησή τους στο περιφερειακό νοσοκομείο εντατικής θεραπείας της Μαριούπολης από Ρώσους στρατιώτες.

Σε δήλωση που αναρτήθηκε στο επίσημο κανάλι του στο Telegram, ο Κιριλένκο είπε ότι ένας από τους υπαλλήλους του νοσοκομείου κατάφερε να διαβιβάσει πληροφορίες για το τι συνέβαινε εκεί.

«Είναι αδύνατο να βγούμε από το νοσοκομείο. Πυροβολούν συχνά, καθόμαστε στο υπόγειο. Τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να πάνε στο νοσοκομείο για δύο ημέρες. Πολυώροφα κτίρια γύρω μας καίγονται … οι Ρώσοι έχουν έφεραν εσπευσμένα 400 άτομα από τα γειτονικά κτίρια στο νοσοκομείο μας. Δεν μπορούμε να φύγουμε», είπε ο Κιριλένκο, επικαλούμενος τον υπάλληλο του νοσοκομείου.

*H κεντρική φωτογραφία είναι από βομβαρδισμό στη Μαριούπολη