Η Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις και για περισσότερο από μια εβδομάδα, οι περισσότεροι από 400.000 κάτοικοι αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης προσπαθούν να επιβιώσουν δεχόμενοι πυρά και χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Οι επανειλημμένες προσπάθειες για την επίτευξη τοπικής κατάπαυσης του πυρός και την ασφαλή έξοδό τους από την πόλη έχουν αποτύχει.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία ελπίζει στο άνοιγμα σήμερα με επιτυχία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για να μπορέσουν άμαχοι να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη.

Κατεστραμμένη πόλη η Μαριούπολη στην Ουκρανία

«Ελπίζουμε ότι σήμερα θα λειτουργήσει», δήλωσε η Βερεστσούκ σε τηλεοπτικά δίκτυα, σημειώνοντας ότι ελπίζει πως και άλλοι «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» θα ανοίξουν σήμερα στη χώρα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» από το Κίεβο, την Σούμι, την Χάρκιβ (Χάρκοβο), την Μαριούπολη και την Τσερνίχιβ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ούτε ένας άμαχος δεν μπόρεσε να φύγει από την Μαριούπολη χθες, Πέμπτη, μία ημέρα έπειτα από επίθεση σε νοσοκομείο παίδων της πόλης από την οποία, όπως ανακοίνωσε, σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι.

Κατεστραμμένη πόλη η Μαριούπολη στην Ουκρανία

Για την αποτυχία της προσπάθειας απομάκρυνσης αμάχων από την Μαριούπολη ευθύνεται ο βομβαρδισμός της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις, σημείωσε ο Ζελένσκι, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για την αποτυχία να δημιουργηθούν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» και αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους. Η Μόσχα χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση» που έχει στόχο τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την εκδίωξη ηγετών τους οποίους χαρακτηρίζει νεοναζί.

Το Κίεβο δεν θα αγοράζει πλέον πυρηνικό καύσιμο από τη Ρωσία

Στο μεταξύ, η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας του ουκρανικού κράτους, η Energoatom, δεν θα αγοράζει πλέον πυρηνικό καύσιμο από τη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Η Ουκρανία διαθέτει πυρηνικούς αντιδραστήρες της σοβιετικής εποχής και εισάγει το πυρηνικό της καύσιμο από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.