Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε απόψε το νομοσχέδιο με το οποίο θα επιβάλλονται βαριές ποινές φυλάκισης σε όποιον δημοσιοποιεί «ψευδείς πληροφορίες» για τον στρατό, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Το κείμενο αυτό, που εγκρίθηκε νωρίτερα από το κοινοβούλιο, προβλέπει ποινές κάθειρξης και για όποιον ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters.
Οι ποινές που προβλέπονται μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 15 χρόνια για όποιον στο εξής διαδίδει «ψευδείς πληροφορίες» οι οποίες έχουν «σοβαρές συνέπειες» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Ο νόμος στοχεύει και τους απλούς πολίτες και όχι μόνο τους δημοσιογράφους ή άλλους επαγγελματίες της ενημέρωσης.
Αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία, οι ρωσικές αρχές έχουν απαγορεύσει στα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν άλλες πληροφορίες πλην των επίσημων ανακοινώσεων. Απαγορεύεται επίσης να χρησιμοποιούν λέξεις όπως «πόλεμος» και «εισβολή», μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.
Νωρίτερα, εξαιτίας της νέας νομοθεσίας αυτής, το BBC αποφάσισε να «κατεβάσει ρολά» στη Ρωσία, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν διώξεις οι δημοσιογράφοι «επειδή κάνουν τη δουλειά τους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η διεύθυνση του Μέσου.
«Αυτολογοκρισία»
Την Παρασκευή έγινε γνωστό,επίσης, πως η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, ο διευθυντής της οποίας Ντίτρι Μουράτοφ τιμήθηκε πέρυσι με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αποσύρει τα θέματά της που αναφέρονται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία λόγω του καθεστώτος λογοκρισίας.
Η εφημερίδα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να γράφει για τις συνέπειες που αντιμετωπίζει η Ρωσία, περιλαμβανομένης της εμβάθυνσης της οικονομικής κρίσης, και για τις διώξεις των διαφωνούντων.
«Ο νόμος που επιβάλλει κυρώσεις για τις “ψευδείς ειδήσεις” σχετικά με τη δράση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων τέθηκε σε ισχύ (…) είμαστε υποχρεωμένοι να αφαιρέσουμε μεγάλο μέρος του περιεχομένου. Αλλά αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ρωσική εφημερίδα.