Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει σε νέα φάση, καθώς η μαζική επίθεση των Ρώσων αρχίζει να φέρνει αποτελέσματα σε όλα τα μέτωπα και ιδιαίτερα στο Νότο, καθώς η μία πόλη μετά την άλλη πέφτει σε ρωσικά χέρια, ενώ αναμένεται να αρχίσει η πολιορκία στην Οδησσό. Οι σειρήνες ηχούν για ακόμη ένα βράδυ στο Κίεβο, ενώ διεθνής ανησυχία έχει ξεσπάσει για τις μάχες που δόθηκαν στη Ζαπορίζια, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης.
Μετά από επικοινωνία που είχε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν υπήρξε η ενημέρωση πως ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου είναι πιθανό να γίνει το Σαββατοκύριακο.
Σκληρή κριτική Ζελένσκι στο ΝΑΤΟ
Σε νέο μήνυμά του που μεταδόθηκε μέσω του facebook, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, άσκησε κριτική στο ΝΑΤΟ για την απόφασή του να μην εδραιώσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον ουκρανικό εναέριο χώρο. Στην ομιλία του αποκάλεσε το ΝΑΤΟ αδύναμο και πως «άναψε το πράσινο φως στη Ρωσία να συνεχίσει να βομβαρδίζει τις πόλεις και τα χωριά μας». Πρόσθεσε ότι «από εδώ και πέρα όσοι σκοτωθούν θα είναι και εξαιτίας σας».
Σχεδόν όλος ο ουκρανικός νότος έχει καταληφθεί από τους Ρώσους
Όπως αναφέρει το bbc.com, οι Ρώσοι κατέλαβαν σχεδόν όλες τις παράκτιες περιοχές στο Νότο, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις στη Κριμαία να ενωθούν με εκείνες που σφυροκοπούν την Μαριούπολη, από τα δυτικά. Η πόλη μέχρι στιγμής δεν έχει πέσει, αλλά έχει σχεδόν ισοπεδωθεί, ενώ εγκλωβισμένοι είναι περίπου 400.000 κάτοικοι.
Live εικόνα από το Κίεβο και άλλες τέσσερις πόλεις της Ουκρανίας:
Επίσης, τι σχεδόν ένα 24ωρο μετά την πτώση της Χερσώνας, οι Ρώσοι κατέλαβαν και την πόλη-λιμάνι του Μικολάιφ, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Οδησσό, στην οποία έχει βρει καταφύγιο ο ουκρανικός στόλος. Με βάση αναλυτές, αναμένεται να δοθεί μεγάλη μάχη στο μεγαλύτερο πλέον ουκρανικό λιμάνι, ώστε να αποκοπεί πλήρως από την θάλασσα η Ουκρανία. Ιδιαίτερα από την στιγμή που έκλεισαν τα στενά του Βοσπόρου για την διέλευση πολεμικών πλοίων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ενισχυθεί ο ουκρανικός στόλος.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι το γεγονός ότι οι Ουκρανοί βύθισαν τη ναυαρχίδα του Πολεμικού Ναυτικού τους, ώστε να μην πέσει στη κατοχή της Ρωσίας. Μάλιστα, ο κυβερνήτης του Μικολάιφ, Βιτάλι Κιμ, δήλωσε ότι «ένα ολόκληρο μαχητικό σώμα διαλύθηκε στην οδό Pribuzhsky. Οι δυνάμεις αρχίζουν επίσης να μετακινούνται από την Μπαστάνκα».
Παράλληλα, ο δήμαρχος της Οδησσού, Γκενάντι Τρουχάνοφ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος και δήλωσε ότι ο στόχος της Ρωσίας είναι να περικυκλώσει την Οδησσό με χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις, αποκόπτοντας την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και τον κύριο σύνδεσμο της χώρας με την παγκόσμια οικονομία. «Η αίσθηση μου είναι ότι θα περικυκλώσουν την Οδησσό και θα κρατήσουν αυτή τη θέση όσο συνεχίζουν την επίθεσή τους στο Κίεβο», είπε χαρακτηριστικά.
Ζελένσκι: Αν πέσει η Ουκρανία, θα πέσει όλη η Ευρώπη
Οπρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μήνυμά του που προβλήθηκε από γιγαντοοθόνες σε πόλεις όπου πραγματοποιούνται σε πόλεις της Ευρώπης, ζήτησε στήριξη λέγοντας πως αν πέσει η Ουκρανία, θα πέσει όλη η Ευρώπη.
«Στηρίξτε την Ουκρανία. Αν πέσει η Ουκρανία, θα πέσει όλη η Ευρώπη. Αν κερδίσουμε και είμαι σίγουρος γι’ αυτό, θα είναι πράγματι μια μεγάλη νίκη για τη Δημοκρατία. Θα είναι μια νίκη για την ελευθερία», είπε σε νέο μήνυμα του πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Το μήνυμα του Ουκρανού Προέδρου προβλήθηκε σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις μέσω γιγαντοοθονών που είχαν τοποθετηθεί σε πόλεις διάφορες πόλεις της Ευρώπης όπως η Πολωνίας, η Γεωργίας, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ουγγαρία.
«Αν κερδίσουμε θα είναι η νίκη όλου του δημοκρατικού κόσμου, μια νίκη του φωτός πάνω στο σκοτάδι, της ελευθερίας επί της σκλαβιάς», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος για τον πόλεμο και την εισβολή της Ρωσίας.
Σφοδρές μάχες στο Κίεβο
Οι σφοδρές μάχες στα βορειοδυτικά του Κιέβου, της ουκρανικής πρωτεύουσας, συνεχίστηκαν και σήμερα και πιθανότατα περιλάμβαναν νέες συγκρούσεις γύρω από το αεροδρόμο του Χοστομέλ, ανέφερε η Βρετανία επικαλούμενη επικαιροποιημένη ενημέρωσης των υπηρεσιών πληροφοριών.
Οι μάχες διεξάγονται κοντά στο μπροστινό άκρο της ρωσικής φάλαγγας, στα περίχωρα της πόλης. Η φάλαγγα έχει σημειώσει μικρή ευδιάκριτη πρόοδο κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες”, προστίθεται στην ενημέρωση αυτήν.
Οι κάτοικοι μετρούν αντίστροφα τον χρόνο, καθώς αναμένουν εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων, ενώ βοηθούν τις ένοπλες δυνάμεις, ώστε να οργανωθεί η άμυνα της πόλης. Έτσι, τοποθετούν νάρκες στους δρόμους, με φτυάρια φτιάχνουν χαρακώματα, ενώ χρησιμοποιούν τα μπάζα από τα κτήρια για να κλείσουν τους δρόμους, ώστε να μην περάσουν τα ρωσικά τεθωρακισμένα.
Επίθεση στη Ζαπορίζια- Φόβοι για νέο Τσερνόμπιλ
Η ρωσική επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια δημιούργησε φόβους για νέο πυρηνικό ατύχημα, καθώς την Πέμπτη (3/3) σημειώθηκαν εκρήξεις σε αρκετά σημεία της περιοχής. Με βάση τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα ΜΜΕ του εξωτερικού, φέρεται να πρόκειται για χτυπήματα των Ρώσων.
Παρόλα αυτά, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι είναι προβοκάτσια, επειδή ο επικεφαλής του πυρηνικού παρατηρητηρίου του ΟΗΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, είχε ανακοινώσει επίσημα την Τρίτη (3/3) ότι η Ρωσία κατέλαβε τον σταθμό και μάλιστα έγιναν ενέργειες, έπειτα από συνεννόηση, ώστε να μην υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας.
Όμως, όπως μετέδωσε το Reuters, o Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία το κέντρο έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της κατάστασης στον πυρηνικό σταθμό.