Με τον πόλεμο να βρίσκεται σήμερα στην έκτη μέρα του, ένα από τα «κεφάλια» αυτού του δράματος είναι η προσφυγική κρίση που έχει δημιουργηθεί, με τουλάχιστον 660.000 ανθρώπους να έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συρρέοντας σε γειτονικές χώρες. Το συγκεκριμένο νούμερο έδωσε στο φως της δημοσιότητας η ύπατη Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σημειώνοντας πως οι ροές αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό. Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ εκτιμά πως ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής.
Ροές προσφύγων από την Ουκρανία δέχεται εδώ και τρεις ημέρες περίπου και η χώρα μας το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας να ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο πέρασαν από τα σύνορα της Ελλάδας σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες εισόδου στη χώρα, 468 υπήκοοι Ουκρανίας. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι χθες είχαν περάσει τα σύνορα άλλοι 1032 Ουκρανοί πολίτες.
O εκπρόσωπος του τουριστικού πρακτορείου Esperia Travel, Παναγιώτης Παπαροϊδάμης είναι από τους πρώτους που αντίκρισε τους Ουκρανούς να έρχονται στη χώρα μας λόγω του πολέμου. Όπως μας εξηγεί, όλοι όσοι έρχονται εδώ έχουν κάποιο συγγενή, φίλο ή δεσμό με την Ελλάδα.
«Οι άνθρωποι είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση τους βλέπεις» λέει ο κος Παπαροϊδάμης στο Newsbeast και συνεχίζει: «Μέσα στα πούλμαν είναι μόνο γυναίκες και παιδιά. Μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν έρθει με τα δικά μου πούλμαν γύρω στα 400 άτομα και χθες βράδυ ήρθαν άλλα 100. H μεγάλη ροή ξεκίνησε από το Σάββατο το βράδυ (26/02/2022). Το δικό μας πρακτορείο συνεχίζει να μπαίνει μέσα στις πόλεις της Ουκρανίας, αλλά δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα. Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Τα σημεία από τα οποία περνάμε είναι οι πόλεις Τσερνίβτσι (Chernivtsi), Ζαστάβνα (Zastavna), Τερνόπιλ (Ternopil), Λβιβ (Lviv)».
Δυστυχώς σύμφωνα με τον κο Παπαροϊδάμη ο κόσμος που θέλει να φύγει είναι περισσότερος από αυτός που αντέχουν τα πούλμαν. Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Δυστυχώς δεν εξυπηρετούνται όλοι. Οι ουρές είναι τεράστιες και η αναμονή το ίδιο. Θα συνεχίσουμε τα δρομολόγια με αμείωτο ρυθμό, είναι προφανές ότι αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια. Και από την άλλη, όσοι είναι εδώ θέλουν να στείλουν δέματα στους συγγενείς».
Ελάχιστα άτομα στην αντίθετη διαδρομή
O Θόδωρος Σεγκερίδης, εκπρόσωπος του τουριστικού γραφείου Sengeridis Tours στην Ομόνοια λέει πως την αντίθετη διαδρομή την κάνουν ελάχιστα άτομα. Όπως μας εξηγεί ο ίδιος: «Μόνο τρία με τέσσερα άτομα ήταν σήμερα το πρωί στο πούλμαν. Απ’ ο, τι μου είπαν οι άνθρωποι πάνε να φέρουν στην Ελλάδα τα εγγόνια τους. Στα πούλμαν που έρχονται βλέπεις μόνο παιδιά ως 18 χρονών και γυναίκες. Είναι δύσκολο να μπούμε μέσα στην Ουκρανία. Εμείς τους περιμένουμε στα σύνορα της Ρουμανίας στο Τσερνίχιβ (Chernihiv)και μέχρι εκεί ναυλώνουμε mini buses ή τους φέρνουν οι συγγενείς τους. Οι ουρές είναι ολόκληρα χιλιόμετρα, δεν μπαίνουν όλοι στα λεωφορεία. Όσο περνούν οι μέρες αυξάνονται διαρκώς αυτοί που κατεβαίνουν. Την πρώτη μέρα κατέβηκαν 36 άτομα, την επόμενη 57 και πάει λέγοντας».