Ένα συγκλονιστικό βίντεο έρχεται στη δημοσιότητα από την ανατίναξη κυβερνητικού κτιρίου στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία. Το βίντεο δημοσίευσε στο Twitter o ο ανταποκριτής του Economist, Oliver Carroll.

Πιστεύεται ότι η έκρηξη προκλήθηκε πιθανότατα από πύραυλο.

Σύμφωνα με το BBC, κυβερνητικά κτίρια στην πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της πόλης βρέθηκαν σήμερα το πρωί στο στόχαστρο. Το βίντεο με την ισχυρή έκρηξη στο κτίριο της Περιφερειακής Κρατικής Διοίκησης έχει γίνει viral στα social media. Από την έκρηξη έσπασαν τζάμια σε κοντινά κτίρια και σε αυτοκίνητα.

Εικόνες μετά την έκρηξη δείχνουν καμένα αυτοκίνητα και συντρίμμια στην πλατεία της πόλης.

Η επίθεση έγινε στις 08:00 το πρωί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενώ δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή θάνατοι.

Ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν το κέντρο της Χαρκίβ (Χάρκοβο), δήλωσε ο επικεφαλής της περιοχής αυτής Όλεγκ Σινεγκούμποφ, σημειώνοντας ότι επλήγησαν κατοικημένες περιοχές και το διοικητικό κτίριο της πόλης. Ο Σινεγκούμποφ σημείωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε GRAD και πυραύλους κρουζ στην Χαρκίβ και ευθύνεται για εγκλήματα πολέμου. Η άμυνα της πόλης αντέχει, τόνισε.

Το Χάρκοβο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας με 1,6 εκατομμύρια κατοίκους.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως ο ρωσικός στρατός ανατίναξε υποσταθμούς στο Χάρκοβο, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Ιγκόρ Τερέχοφ, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. Οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση, κατά την ίδια πηγή.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN έκανε λόγο περί καταστροφής των ψηλότερων ορόφων δύο πολυκατοικιών. Η πληροφορία αυτή δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Το Κίεβο ζητεί να επιβληθούν και άλλες κυρώσεις στη Ρωσία

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε σήμερα να επιβληθούν και άλλες κυρώσεις στη Ρωσία μετά τη «βάρβαρη», όπως τη χαρακτήρισε επίθεση εναντίον της Χαρκίβ (Χάρκοβο).

«Βάρβαρες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας και σε κατοικημένες περιοχές στη Χαρκίβ. (Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν μπορεί να διαλύσει την Ουκρανία. Διαπράττει εγκλήματα περισσότερα εγκλήματα πολέμου από την οργή, δολοφονεί αθώους πολίτες», κατήγγειλε ο Κουλέμπα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα. ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ, ΑΠΟΜΟΝΩΣΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ», έγραψε.