Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη για δεύτερη μέρα και μετά τις ρωσικές επιτυχίες το πρώτο 24ωρο, στόχος είναι να πέσουν σύντομα 8 περιοχές «κλειδιά», που θα κρίνουν την επιτυχία των επιχειρήσεων.

Όπως φαίνεται και σύμφωνα με αναλυτές, κύριο μέλημα του Πούτιν και των στρατηγών του, είναι η γρήγορη κατάληψη της Ουκρανίας ή των περιοχών που διεκδικούν, ώστε να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει ο αντίπαλος τους.

Έτσι, όπως δείχνει και δημοσίευμα του independent.co.uk, ο ρωσικός στρατός πρέπει να καταλάβει σύντομα ή να συνεχίσει να ελέγχει τις εξής περιοχές, προκειμένου να κάμψει εξ ολοκλήρου την ουκρανική αντίσταση:

  • Τσερνόμπιλ
  • Κίεβο
  • Μαριούπολη
  • Ντνίπρο
  • Λουγκάνσκ
  • Ντονέτσκ
  • Οδησσός
  • Κριμαία

Χάρτης με τις περιοχές, που διεξάγονται μάχες την δεύτερη μέρα της εισβολής:

Η μάχη του Κιέβου

Δημοσίευμα του bbc.com αναφέρει πως τα ρωσικά στρατεύματα έφτασαν στο Obolon, το οποίο βρίσκεται λιγότερο από 9 χλμ. από το κέντρο του Κιέβου. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές για ρωσική προέλαση προς το Κίεβο από το Ιβάνκιβ στα βορειοδυτικά και το Τσερνίχιβ στα βορειοανατολικά.

Πυροβολισμοί έχουν ακουστεί στο κέντρο της πόλης κοντά στο προεδρικό γραφείο, ενώ η πρωτεύουσα της Ουκρανίας δέχεται περαιτέρω πυραυλική επίθεση.

Επίσης, αρκετοί πολίτες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, με τις καταστροφές να είναι τεράστιες από το σφυροκόπημα του ρωσικού πυροβολικού.

Τα μέτωπα με μάχες για δεύτερο 24ωρο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Independent, το Τσερνόμπιλ βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο της Μόσχας, με τον κίνδυνο για άμεση επέλαση στο Κίεβο να μεγαλώνει. Παράλληλα, στην ουκρανική πρωτεύουσα έχουν βομβαρδιστεί στρατηγικοί στόχοι, ενώ φαίνεται πως έχει καταστραφεί πλήρως η αντιαεροπορική άμυνα της περιοχής.

Επίσης, στη Μαριούπολη διεξάγονται σφοδρές μάχες, ενώ με βάση το δημοσίευμα η Οδησσός πρέπει να καταληφθεί γρήγορα, επειδή αποτελεί την βάση του ουκρανικού ναυτικού.

Μέχρι στιγμής, η Ρωσία έχει εξασφαλίσει τόσο νέα εδάφη, όσο και εκείνα που χρειάζεται – Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ – για να συνεχίσει την εισβολή, με τις μάχες που διεξάγονται να είναι σφοδρές, καθώς η Μόσχα θέλει να πάει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δικούς της όρους.

Οι περιοχές που έλεγχαν Ουκρανία και Ρωσία πριν την έναρξη της εισβολής: